nakup zemljišča

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ninja
Nov član
Nov član

nakup zemljišča

Odgovor Napisal/-a ninja »

zdravo,

mogoče sem včeraj zastavila malce nerodno vprašanje.........bom razložila postopek in prosim za nasvet.......kot fizična oseba bom kupila zemljišče neklje v vrednosti 120000€, hkrati pa bomo ustanovili d.o.o. (eden od družbenikov bom tudi sama) in bi jaz kot fizična oseba to zemljišče prenesla v firmo.......tukaj se mi postavlja vprašanje kaj je potrebno narediti oziroma kaj je bolj pametno, in sicer ali lahko to zemljišče kar prenesem v firmo ali mora firma to zemljišče od mene kupiti..........in ali za firmo pomeni osnovno sredstvo, če ga od mene kupi in ali je povečanje osnovnega kapitala v vrednosti zemljišča, če ga prenesem v firmo.....???

pa še ena stvar, za nakup zemljišča bom delno tudi najela kredit, in sicer stanovanjskega, tukaj se pa mi poraja vprašanje ali naj ga zavarujem pri zavarovalnici ali naj ga z nepremičnino, torej zemljiščem......ne vem točno kaj bi to pomenilo, če vzamem z zavarovanjem nepremičnine in potem zemljišče prodam firmi........ali je to sploh možno???

upam, da sem dovolj jasno napisala.......... :)

hvala
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Kolikor poznam bančno poslovanje, če boste vzeli hipoteko na zemljišče kot fizična oseba, ga ne boste mogli potem prodati ali prenesti na podjetje oziroma znajo pri tem nastati velike komplikacije in dodatni stroški....
Če ni hipoteke, lahko prenesete na dva načina:
- s prodajo podjetju - v zameno dobite denarna sredstva
- s kapitalskim vložkom v obliki nepremičnin - poveča se kapital podjetja, za to iz odjetja ne dobite denarnih sredstev.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
ninja
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ninja »

Se mi je zdelo, da znajo pri hipoteki nastati komplikacije.......

- je pa najbrž bolje, da naredim s kapitalski vložkom z vidika fizične osebe, saj če bi to prodajala npr. po višji ceni, sem najbrž obdavčena?!........

- ampak kaj pa pomeni, če grem z kapilskim vložkom in se ta firma npr. čez par let zapre.......kaj pomeni to za mene (fizično osebo) in za firmo....z vidika davkov, prenos sredstev nazaj na družbenike........kako je s tem??.......lahko nastanejo kake komplikacije???
Odgovori