Iztek pogodbe

Moderator: Mirko Zbačnik

Matjaz29
Novinec
Novinec

Iztek pogodbe

Odgovor Napisal/-a Matjaz29 »

Lep pozdrav. Imam naslednje vprašanje.
Z dnem 21.04.2008 sem se zaposlil v podjetju, pogodbo sem podpisal do 20.09.2008. Pred tem časom sem bil na zavodu za zaposlovanje mesec in pol pred tem pa redno zaposlen.
Sedaj stvar je taka, dobil sem novo službo, v kateri lahko nastopim takoj. Ker imam pogodbo pri sedanji firmi do 20ga oktobra 2008, me zanima ali moram dati prej kako odpoved, ali pač preprosto rečem da ne bom več prišel delati oz, jim ustno rečem da dajem odpoved? Zanima me če mi bo pripadal regres in tako naprej?

Najlepša hvala že vnaprej.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Načeloma niste dolžni obvestiti, ker vam poteče pogodba za določen čas. O prenehanju naj vas bi obvestil delodajalec (ali o podaljšanju). A svetujem vam, da zaradi dobrih odnosov to stoite vi kar takoj. Lahko da računa na vas še vnaprej. Lepa beseda nič ne stane.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Matjaz29
Novinec
Novinec

Se pravi da nisem dolžan držati se 30 dnevnega odpovednega roka, ki je zapisan v pogodbi ali pač?
Ni mi jasno, se pravi kar ne pridem več delati z 20.10.2008, seveda bom obvestil prej, ampak vseeno bi rad vedel kako je z odpovednim rokom...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

V kolikor ne prekinete pred istekom pogodbe za določen čas, ni nobenega odpovednega roka. Vidva sta v pogodbi za določen čas definirala začetek in konec pogodbe. V kolikor pa želite prekiniti pogodbo prej, veljajo podobna pravila kot bi prekinili pogodbo za nedoločen čas. Seveda obstaja tudi možnost, da prekineta pogodbo pre. če se oba o tem strinjata. A mislim, da boste delali do 20. 20. Načeloma vas je dolžan o tem obvestiti delodajalec, a na vašem mestu bi ga kar sam obvestil. Tako bo lažje iskal morebitno zamenjavo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Matjaz29
Novinec
Novinec

Torej če jaz podam odpoved (sporazumno kajne ? ) jutri torej 30.09.2008, bo to točno 20 dni do 20.09.2008, torej se začne odpovedni rok, ampak ne razumem ali gre potem to čez ta datum ali samo do tega datuma, ker jaz bi najraje seveda prekinil čimprej, ker novi delodajalec me že čaka.
Oprostite , za morda malce čudno zastavljena vprašanja, nisem ravno 'vešč' na tem področju..
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

V tem primeru je po moje najbolje, da greste do delodajalca in mu poveste kakšna je situacija, ker v takem primeru se lahko dogovorita za sporazumno skrajšanje odpovednega roka, seveda če sta oba za to. Če bo delodajalec vztrajal na odpovednem roku, se vam v vsakem primeru izteče pogodba 20.10. in 30-dnevni odpovedni rok sploh ne pride v poštev.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Matjaz29
Novinec
Novinec

Kako je pa glede regresa, z dnem 20.10.2008 bom zaposlen ravno pol leta, mi pripada kaj?
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Sorazmerni del.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Matjaz29
Novinec
Novinec

Aha super, še tole bo tako v redu napisano?
ODPOVED
Spoštovani, spodaj podpisani xxx, zaposlen kot xxx, predlagam sporazumno odpoved delovnega razmerja sklenjeno s pogodbo dne 21.04.2008, z dnem 29.09.2008. Predlagam koriščenje neizrabljenega dopusta proti koncu odpovednega roka, oz. proti koncu izteka pogodbe, katera poteče dne 20.10.2008.

Najlepša hvala za vse odgovore in lep pozdrav.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Lahko za dopust tudi pisno "poprosite" - ravno zato vam svetujem, da delodajalca "spomnite" o prekinitvi pogodbe. sicer vam je dolžan delodajalec neglede na vse, dolžan nuditi koriščenje dopusta. navsezadnje je o poteku pogodbe seznanjen tako kot vi. V kolikor bi bilo drugače, vam bi moral ponuditi novo pogodbo.
Mirko Slika
Matjaz29
Novinec
Novinec

Pa je pravilno oz vsaj smiselno napisana zgornja odpoved?
Ali bi bilo bolje da pač napišem da mi tega in tega dne poteče pogodba, in da bi rad izkorstil neizrabljen dopust, ter da po izteku pogodbe več ne bom podaljšal?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Smiselno je v primeru spora, čeprav se meni zdi, med zrelimi osebami to nesmisel. Kot sem že omenil, delodajalec ve, kdaj vam poteče pogodba. V tem obdobju vam mora tudi zagotoviti dopust. Jaz bi se najprej najn obrnil ustno. Če ne bo zaleglo, pač urgirajte pisnro.

Lahko da vam misli pogodbo podaljšati in o koriščenju dopusta v veljavnosti te pogobe zato ne razmišlja. Lahko pa tudi enostavno pozabi na dopust, nenamerno, ali pa tudi namerno.
Mirko Slika
Odgovori