Slovan-rešitev za vse

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

Slovan-rešitev za vse

Odgovor Napisal/-a uni »

Se opravičujem, da se obračam kar na vas, vendar imate izkušnje iz prav vseh podočij-zgleda,da ste se srečali že z vsemi problemi...

Do sedaj smo knjižili in oddajali poročila, obračune (DDV..) v enem programu.Sedaj pa bi radi prešli na drug program, vendar bomo zaradi težav ,ki smo jih imeli ob lanskem zaključku leta, vse podatke za 2008 vnesli v nov program in na podlagi teh novih vnosov izdelali letna poročila.

Ali dokumente vnašamo:
a) s tekočim datumom knjiženja(npr.januarske izdane in prejete račune, blagajniške izdatke ,prejemke, obračun plač..,pravtako februarske ,marčevske ...in naprej vnesemo vse z npr.današnjim datumom knjiženja in realnim ,dejanskim datumom izdaje)
b)ali "antidatiramo" in vnesemo januarske dokumente z enim datumom knjiženja(januar oz.začetek februarja), februareske z drugim,in tako naprej.
Saj osemdnevni rok za knjiženje pa tako ne velja več,kajne?Načelo ažurnosti pa...Mislial sem, da bi kar vse vnesli stekočim -enakim datumom, in napisali en sklep,da se tako knjiži zaradi zamenjave programa....Vendar ne vem, če bo zakonsko to v redu-dnevnik knjiženja bo za 2008 "malo"čuden.

Hvala za pomoč, seveda so zaželjena mnenja vseh-tisto na začetku je bilo malo za šalo malo zares-v bistvu sem hotela povedati, da sem Slovanu vedno hvaležna za pomoč.ker nikoli ne pove le svojega mnenja,ampak ga podpre z zakoni,predpisi, objavami razlag...tako da človeka prepriča,oz.da se čutimo bolj gotove pred kakšnimi inšpekcijami.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ge. Slovan je težko kaj oporekati; bogato znanje, podkrepljeno z izkušnjami in voljo pomagat... . Zaradi takih ljudi je življenje lepše, a ne?

Jaz sem se že nekajkrat srečal s podobnim primerom - stranko pač prevzameš med letom. Lahko bi prenesel v GK kot začetno temeljnico datirano na konec obdobja na starem programu, vnesel analitično le odprte postavke.. Jaz ne bi kompliciral - upam, da program omogoča datiranje tako, kot bi bilo "vse po starem". Dokumente bi vnesel v takem zaporedju, kot sem jih v stari program. S tem ne bi kršil pravil SRS glede zaporedja knjižb. V praksi marsikdaj vnašamo za mesece nazaj, še posebej v sercisih, ko stranko, največkrat gre za popoldanca.

V praksi doživljamo marsikaj, lahko bi nam "crknil" računalnik in bi morali, če ne bi imeli ažurnega arhiva na zunanjem mediju, vse ponoviti. Ne vem, kako deluje vaš program, a jaz moram ob tem še vnesti lanske odprte postavke in dokumente, ki se nanašajo za preteklo leto glede DDV-ja še v preteklo obdboje (s prenovljenim obrazcem DDV) je malce drugače, a kljub temu tako program zajame podatke prejšnjega davčnega obdobja.

V teh primerih bi bil sila praktičen. Malce nenavadno, da menjavate program takorekoč skoraj konec leta. Izkaze lahko napavite tudi ročno.

To je moje mnenje glede na izkušnje. Marsikaj je tudi odvisno od možnosti vašega programa, ki jih ponuja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ne komplicirajte glede datumov prenešenih dokumentov.
Saj menda ne boste starega programa "skurili" po končanem prenosu - izvorno knjiženje ste opravili takrat in tam in bodo na razpolago morebitnim radovednežem z davčne. lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Ja,ampak problem ivse "kompliranje" vnosa med letom je ravno v tem, da se na kontih ,kjer je bilo konec 2007 stanje nič(npr.132,133...pa celo na prihodkih in odhodkih,kjer je bil R7 konec leta zaprt) , se sedaj za leto 2008 pojavijo neke izravnave(zaradi programerjevih odpravljanj nekih napak na saldakontih, se je ob njegovem spreminjanju pojavilo en kup takih stvari,ki jih ne znam razložiti, niti odpraviti...
zato mi je edina rešitev prenos v nov program- v starem ne bom imela česa kazati...
Ročno pa sem delala že za lani-tako da letos ne bom.

Kaj naj v konkretni situaciji, ko moram vnseti vse za leto 2008, ne samo otv.stanje na npr.30.6. ali 30.9.2008?
Rada bi rešitev za konkretno ta primer-saj vem, da se drugače da malo poenostaviti, ampak te možnosti tukaj ne vidim.
Vseeno hvala za trud.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Glede "par" so v skrbeh tudi programerji.

Premislite, kaj želite, koliko imate dokumentov, je vredno truda in kaj izgubite. Jaz v svojem primeru bi moral. Sedaj, kar va vam je laže, zaključiti z datumom na primer 30. 9., to temeljnico, oziroma kar v nekem smislu bruto bilanco vnesti kot temeljnico. Da bi ostala prava vrednost aktive in pasive, ne bi vnašal le salda, pač pa kumulative posameznih kontov. Drugo je seveda analitika. Po partnerjih bi vsekakor bilo dobro, a kar je plačano v skupnem znesku, odprte postavke vsako posebej.

Osebno bi glede tega premislil in presedlal na nov program konec leta. Pare pač popravite, zaradi tega se ne bo zrušil naš planet. Zapišite si tudi argument, zakaj popravljate. Mogoče bo lažje napraviti zaključni račun "peš", kot vse vnesti pponovno, ali napraviti medletno bilanco s vsemi analitičnimi evidencami.

Verjetno vam program omogoča analitični pregled po partnerjih in to je lažje napraviti ob koncu leta.

Premislite. Kot sem že zapisal, sem osebno to že počel v novembru, "ujeti" sem moral vse obračune in odprte postavke, a se je isplačalo. Stranka na srečo ni imela veliko računov. Težko pa je svetovati, ker bi se moral o tem podrobneje seznaniti. Svetovati drugim, še na daljavo je pa lahko kaj hitro neodgovorno dejanje, lahko le sugestiram.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Preden začnem z "idejami" še nimam odgovora na vprašanje:
- obračuni DDV-ja so bili izdelani na podlagi knjiženja v starem programu: to pomeni, da ta knjiženja tudi ostanejo v starem programu in so podlaga za izpis prometa/stanja v primeru davčnega nadzora (izpis iz elektronsko vodenih poslovnih knjig)???? Kolikor ne ostanejo, morajo biti knjiženja v novem programu popolnoma identična s tistimi iz starega programa, saj bo sicer potrebno popravljati davčne obračune...... Torej bo "kaj za pokazati"?

Prva možnost: izpisati bruto bilanco na zadnji dan obdobja, ko ste nehali uporabljati star program. Na podlagi te bilance knjižite v nov program: začetno stanje 01.01.2008, kumulativni promet po posameznem kontu in pri saldakontih: najprej promet tistih postavk, ki so zaprte in nato odprte postavke posebej.

Druga možnost: v nov program vnesete začetno stanje po kontih iz bruto bilance na dan 31.12.2007 (konte glavne knjige in odprte postavke po saldakontih kot otvoritveno stanje 01.01.2008) )in nato evidentirate vso knjigovodsko dokumentacijo ponovno. Datum knjiženja pri tem ni toliko pomemben, saj lahko pripravite ugotovitveni sklep o prehodu na nov program zaradi neustreznosti prejšnjega programa in navedete vzrok. Datum kjniženja bo torej tekoči datum, medtem ko bodo obračunska obdobja, na katero se dogodki nanašajo takšna, kakršna so bila dejansko tudi v starem programu: januar, februar..... Na ta način si boste zagotovili istovetnost knjiženja za davčne namene (DDV) in vsebinsko kontrolo med vnosom v nov program v primerjavi s starim programom (npr. z izpisom bruto bilance na dan 31.01.; 28.02.; 31.03..... iz starega programa z izpisom bruto bilance v novem programu na isti dan.....itd).

Tretja možnost: če ugotavljate zgolj neustreznost starega prorama zaradi posegov programerja pri usklajevanju odprtih postavk ????, potem ga "prosite", da vam te svoje posege postavi v prejšnje stanje. Nato evidentirajte do konca leta še v starem programu in šele s 01.01.2009 preidite na nov program.

Četrta možnost: večina programerjev je zelo prilagodljiva in vam za prenos podatkov iz enega programa v drug program, pripravi datoteke v takšni obliki, da so "usposobljene za prenos" v drug program. Pogovorite se z njimi.

In mimogrede: naslov ni najbolj primeren, ni korekten do ostalih forumašev, ki se, prav tako kot jaz, trudijo po svojih najboljših močeh.

LP
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

slovan napisal/-a:Preden začnem z "idejami" še nimam odgovora na vprašanje:
- obračuni DDV-ja so bili izdelani na podlagi knjiženja v starem programu: to pomeni, da ta knjiženja tudi ostanejo v starem programu in so podlaga za izpis prometa/stanja v primeru davčnega nadzora (izpis iz elektronsko vodenih poslovnih knjig)???? Kolikor ne ostanejo, morajo biti knjiženja v novem programu popolnoma identična s tistimi iz starega programa, saj bo sicer potrebno popravljati davčne obračune...... Torej bo "kaj za pokazati"?
isti problem je pri prevzemih v servisu med letom. ali ima kdo kakšno rešitev??

konkreten primer:
prevzem nove stranke s 1.9.2008. stari servis uporablja nek predpotopen program, (vprašanje, če je sploh "pravilen"), ki ne omogoča novega nadzora elektronsko vodenih poslovnih knjig. nemogoče je prenesti iz programa v program. naredili so izpis tistega kar jim program omogoča. torej je nekaj v papirnati obliki, določenih izpisov ni. oblika sigurno ne ustreza, napak je ogromno. idealno za pregled ....
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ko pričnete z vodenjem poslovnih knjig med letom se morate zavedati, da kot prevzemnik odgovarjate za pravilnost sestavljanja računovodskih izkazov za poslovno leto - torej tudi za tisti del leta, ki ga je predtem že evidentiral prejšnji servis. V vsakem primeru se ob prevzemu izdelata dva zapisnika: v prvem je seznam vseh dokumentov, ki jih prejmete in seznam vseh obračunov, ki so bili predani davčnemu organu, bruto bilanca, konto kartice itd.
Po prvem zapisniku pričnete z vzpostavljanjem poslovnih knjig: otvoritveno stanje, promet do prenosa (31.08) in nato evidentiranja še neknjiženih dokumentov. Zbirne podatke lahko dobite iz izpisov kartic glavne knjige in/ali saldakontov. In po teh knjiženjih je potrebno preveriti vsa evidentiranja od začetka leta glede pravilnosti kontiranja/knjiženja. Nepravilnosti izpostavimo v drugem zapisniku (po predaji poslovnih knjig), popravek opravimo na zadnji dan obdobja, ko smo prevzeli knjige. Hkrati pa seveda tudi ugotovimo ali je potrebno kakorkoli popraviti davčne obračune (DDV, REK....). Verjetno pa bo ob takem načinu vzpostavitve poslovnih knjig nastala težava pri dajanju podatkov za davčni nadzor (ker pravite, da ni mogoče zagotoviti teh podatkov iz programa prejšnjega računovodstva). Kolikor ni veliko knjigovodskih listin, je najbolje ponovno knjiženje vseh listin po obdobjih, ki izhajajo iz njih. Tako boste tudi sproti ugotavljali morebitne napake pri samem evidentiranju in pri oddanih davčnih obračunih.
To je moj predlog!
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To možnost kot eno boljših, še posebej če res ni veliko podatkov lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Ob ponovnem vnosu sem "ujel" tudi vse obračune. Malce je bilo težavno, ker na računih ni bilo datumov prejema, a je nadaljevanje potem lažje.
Mirko Slika
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

slovan napisal/-a:Ko pričnete z vodenjem poslovnih knjig med letom se morate zavedati, da kot prevzemnik odgovarjate za pravilnost sestavljanja računovodskih izkazov za poslovno leto - torej tudi za tisti del leta, ki ga je predtem že evidentiral prejšnji servis. V vsakem primeru se ob prevzemu izdelata dva zapisnika: v prvem je seznam vseh dokumentov, ki jih prejmete in seznam vseh obračunov, ki so bili predani davčnemu organu, bruto bilanca, konto kartice itd.
Po prvem zapisniku pričnete z vzpostavljanjem poslovnih knjig: otvoritveno stanje, promet do prenosa (31.08) in nato evidentiranja še neknjiženih dokumentov. Zbirne podatke lahko dobite iz izpisov kartic glavne knjige in/ali saldakontov. In po teh knjiženjih je potrebno preveriti vsa evidentiranja od začetka leta glede pravilnosti kontiranja/knjiženja. Nepravilnosti izpostavimo v drugem zapisniku (po predaji poslovnih knjig), popravek opravimo na zadnji dan obdobja, ko smo prevzeli knjige. Hkrati pa seveda tudi ugotovimo ali je potrebno kakorkoli popraviti davčne obračune (DDV, REK....). Verjetno pa bo ob takem načinu vzpostavitve poslovnih knjig nastala težava pri dajanju podatkov za davčni nadzor (ker pravite, da ni mogoče zagotoviti teh podatkov iz programa prejšnjega računovodstva). Kolikor ni veliko knjigovodskih listin, je najbolje ponovno knjiženje vseh listin po obdobjih, ki izhajajo iz njih. Tako boste tudi sproti ugotavljali morebitne napake pri samem evidentiranju in pri oddanih davčnih obračunih.
To je moj predlog!
LP
hvala za pomoč. dokumentov je ogromno. problem je tudi, ker podjetje še vedno ni dobilo vseh. bivši računovodski servis je dal samo 2 fascikla in bilanco. brez izpisov DDV-O, brez dnevnika, brez kartic. če bodo dokumenti v pravem času, bom naredila vse še enkrat. bolj me je strah, če jih ne bo. nobenega "prevzemnga" papirja ni, kaj je servis sploh dal podjetju. bojim se, da tudi zapisnika o napakah ne bodo hoteli podpisati. ah.... pustimo se presenetit.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Dnevnik knjiženja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ali je dovolj letni izpis dnevnika knjiženja in kontnih kartic (od 1.1.2011 do 31.12.2011) ali mesečno

lp
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: Slovan-rešitev za vse

Odgovor Napisal/-a orljek »

Zakaj pa bi mesečno stiskal?
Razen če imaš raćunalnik na sumu, da se utegne sesuti (pa raje shrani na ključek).

Nisem prepričan, če je po novem sploh še treba tiskati - ali ni dovolj hramba v varni e- obliki, pa raje duplirana?
Odgovori