Pozdravljeni!
Imam 15% delež v podjetju d.o.o.. Zanima me kako poteka odprodaja deleža.
Ostali družbeniki imajo predkupno pravico. Osnovni kapital podjetja znaša cca. 50.000,00€. Kako bi lahko izračunal koliko je vreden ta moj delež? Ali se to računa 15% od osnovnega kapitala.(7.500,00€) Osnovni kapital je nepremičnina, drugače podjetje nima neke velike vrednosti. Glede na to, da imajo družbeniki predkupno pravico ali sem dolžan najprej prodati njim ali pa lahko za nižjo ceno npr. prodam nekomu tretjemu.
Hvala za odgovor in
lep pozdrav
Prodaja deleža v d.o.o.
Moderator: Mirko Zbačnik
Če imajo družbeniki predkupno pravico, morate delež najprej ponuditi njim.
Glede cene za delež: ceno se dogovorita kupec in prodajalec. Osnova naj vam bo (vsaj načeloma je) knjigovodska vrednost podjetja. Je pa res, da je v nekaterih primerih le-ta dosti podcenjena ali precenjena.
Pomagate si lahko tako, da k osnovnemu kapitalu seštejete tudi ostale postavke kapitala (dobički, izgube, rezerve,...) in to naj bi bilo približno to - eveda 15%. Je pa cena definitivno stvar dogovora med kupcem in prodajalcem.
Pa še to: pazite na obdavčitev!
Glede cene za delež: ceno se dogovorita kupec in prodajalec. Osnova naj vam bo (vsaj načeloma je) knjigovodska vrednost podjetja. Je pa res, da je v nekaterih primerih le-ta dosti podcenjena ali precenjena.
Pomagate si lahko tako, da k osnovnemu kapitalu seštejete tudi ostale postavke kapitala (dobički, izgube, rezerve,...) in to naj bi bilo približno to - eveda 15%. Je pa cena definitivno stvar dogovora med kupcem in prodajalcem.
Pa še to: pazite na obdavčitev!