Prevoz na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Prevoz na delo

Odgovor Napisal/-a anba »

Ali zaposlenim povrnete prevoz na delo v višini mesečne delavske karte ali množite dnevni znesek x 2 x število dni?

V Uredbi o povračilu stroškov, kjer so navedeni davčno priznani zneski ni navedeno, da je potrebno upoštevati znesek mesečne karte. Mene zanima iz vidika davčno priznanih stroškov za prevoz za zaposlene v firmi.

Praksa in kaj je pravilno?
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Jaz gledam na to takole.Če je mesečna karta je mesečna karta, ki jo delavec plača ne glede če je 20 dni ali 22 dni.Plača mesečno. Avtobusni prevoznik ne spreminja mesečnega zneska karte glede na to, koliko je delovnih dni. Torej, obračunam znesek mesečne karte.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Re: Prevoz na delo

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="anba"]Ali zaposlenim povrnete prevoz na delo v višini mesečne delavske karte ali množite dnevni znesek x 2 x število dni?

V Uredbi o povračilu stroškov, kjer so navedeni davčno priznani zneski ni navedeno, da je potrebno upoštevati znesek mesečne karte.
quote]

Res, vendar pa piše najcenejši javni prevoz ali tako nekako, kar je mesečna. lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kaj pa menite glede sledečega: mesečna vozovnica za Ljubljano stane 34 EUR. Recimo vozim se iz Šiške za Bežigrad, kar pomeni, da potrebujem 1 žeton do službe in enega nazaj. Mesec ima 20 delovnih dni, žeton pa je 0,8 EUR, kar pomeni, da šteto po dnevih porabim 32 EUR. :) Torej tudi če sem prisotna vse delovne dni v mesecu in si izplačam mesečno vozovnico, presežem davčno priznani strošek :?: :!:
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ampak z mesečno bi se lahko peljali desetkrat na dan če vas je volja in prestopili 5 avtobusov, takrat pa se vam tak izračun ne bi izšel. Vi slučajno res v eno smer porabite en žeton, lahko bi bilo pa drugače.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Če so cifre res take (prepričan sem bil, da je razmerje med mesečno in seštevkom dnevnih radikalno bolj v korist mesečne), ima Lotica prav:
v takem primeru je najcenejši javni prevoz n a d e l o z dnevnimi kartami.
Pravovernim računovodjem je s tem Lotica še dodatno zabelila že tako vroč kostanj prevoza!!. lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Mi vseeno izplačujemo mesečno. :) Če pa je nekdo odsoten več kot 5 dni, mu izračunam znesek po dnevih. Sem prepričana, da se v to ne bo nihče nikoli vtikal, lahko pa tudi, da se motim.
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Odlična razprava, vendar mene še vedno zanimajo izkušnje z DURS-om (če jih imate, upam da ne vsaj negativnih ne) glede prevoza na delo za zaposlene.
starči
Super računovodja
Super računovodja

[quote="LOTICA"]Mi vseeno izplačujemo mesečno. :) Če pa je nekdo odsoten več kot 5 dni, mu izračunam znesek po dnevih. Sem prepričana, da se v to ne bo nihče nikoli vtikal, lahko pa tudi, da se motim.[/quote]

Za odbitek po dnevih se lahko pritoži zaposleni, ker mu delate krivico. Samo če ne ve (očitno tudi marsikateri računovodja ne), se ne more.
Če niste obenem tudi lastnica firme, res ne razumem, zakaj bi jih prikrajševala v dobro firme? lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Zakaj bi mu delala krivico? :?: Saj v Kolektivni pogodbi za našo dejavnost piše:
Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela za dnevne prisotnosti na delu od kraja bivališča do kraja opravljanja dela, ki je določen v pogodbi o zaposlitvi.
Dejstvo je, da se pri nas nihče ne vozi z javnim prevoznim sredstvom, ampak vsi z avtom, eni z lastnim, drugi pa s službenim.
lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

[quote="LOTICA"]Zakaj bi mu delala krivico? :?: Saj v Kolektivni pogodbi za našo dejavnost piše:
Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela za dnevne prisotnosti na delu od kraja bivališča do kraja opravljanja dela, ki je določen v pogodbi o zaposlitvi.
Dejstvo je, da se pri nas nihče ne vozi z javnim prevoznim sredstvom, ampak vsi z avtom, eni z lastnim, drugi pa s službenim.
lp[/quote]

Najbrž piše tudi, kako se določi povračilo : v višini najcenejšega javnega prevoza. (Če ne, pa je tako ali tako treba upoštevati ustrezno določilo iz Uredbe...)

Mesečna je najcenejši javni prevoz. Ker jo je treba kupiti vnaprej, je treba mesečno priznati, tudi če med mesecem pride do neplanirane odsotnosti.

Če se dejansko vozijo v službo s svojim avtom, sploh ni pomembno (računovodju tega ni treba vedeti, ), ker uredba govori o višini..., ne pa o dejanskih stroških. LP

PS Da ne bi kdo prišel še na idejo za primer, če se trije vozijo z avtom, da bi jim povrnil vsakemu samo tretjino od polovične kilometrine?
Odgovori