Neopredmetena sredstva in DDV-O

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Neopredmetena sredstva in DDV-O

Odgovor Napisal/-a uni »

V polje 35 obrazca DDV-O se vpisuje nabavna vrednost (brez ddv) opredmetenih OS, razen nepremičnin- kaj pa NV neopredmetenih sredstev, npr.računovodskih programov?Prosim za potrditev,mojega razumevanja: njihova NV gre samo v polje 31, v polje 35 pa ne.

Kaj pa opredmetena OS v pridobivanju, ki jih knjižimo na kt 047-kdaj te vključimo v polje 35-takoj ob nabavi, ko imamo na podlagi računa tudi ravico do odbitka ddv ?
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: Moje mnenje je, da se tudi od nabav neopredmetenih osnovnih sredstev , njihova nabavna vrednost vpisuje prav tako v polje 35 in tudi v polje 31 ( enako kot pri nabavi opredmetenih OS). Vsaj jaz tako delam, in nisem do sedaj imela s strani DURS nobenih pripomb??? Menim, da tudi pri OS v pridobivanju in če je račun izdan oz. ste ga prejeli, bi postopala enako. Mogoče še kdo s svojim mnenjem oz. znanjem! Lp - TITA
dziger
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dziger »

Pri nas vpišemo (program izvede) NV vrednost 0471 v rubriko 35. v tistem obdobju ko je račun prejet. Do sedaj brez problemov!
LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

skupina 00 so neopredmetena dolgoročna sredstva in SRS ne definira recimo rač. programov kot neopredmetenih OS.

Ne dajem v 35 in tudi jaz nisem do sedaj imel s strani DURS nobenih pripomb.
To glede na nasprotno izkušnjo TITE pomeni samo to, da DURS tega sploh nima za mar in da je ta podatek sam sebi namen. lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Seveda da Durs ne ukrepa-saj ne vidijo,kaj si zajel v to polje-razen ori kontroli bi bilo to videti.
Jaz sem pogledala v Iks 10-11/07,pa tu povdarjajo, da se v to polje vpisuje vrednost opredmetenih osn.sredstev, ki niso nepremičnine... torej po tej logiki neopredmetena OS niso zajeta v tem polju. Jih pa posebej nikjer ne omenjajo,vsaj nisem zasledila.
Starči, a za vas rač.programi niso neopredmetama dolgoročna sredstva?Hm,kam pa jih potem knjižite?
Glede na razlinost mnenj bi bilo dobrodošlo še kakšno utemeljeno mnenje, da se jeziček na tehtnici malo prevesi...
starči
Super računovodja
Super računovodja

[quote="uni"]Starči, a za vas rač.programi niso neopredmetama d o l g o r o č n a sredstva?...[/quote]

Morda sem malo nepregledno napisal : še enkrat malo daljše:
skupina 00 so neopredmetena dolgoročna sredstva, kamor spadajo tudi rač. programi.
SRS ne definira rač. programov kot neopredmetenih o s n o v n i h sredstev, temveč kot neopredmetena dolgoročna sredstva. lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Starči, če pa rač.programi niso osnovna sredstva (po SRS), se pa tudi amortizacija zanje ne obračunava in tudi ne gredo med olajšave za nabavo OS pri obračunu DDPO!?!
Mislim, da ne bo držalo.
Upam,da se še kdo vključi v najino debato.Pa hvala za sodelovanje.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Malo več natančnosti pri izrazih, prosim!

Rač. programi so neopredmetena d o l g o r o č n a sredstva, ki
1.) se amortizirajo (po SRS2 in ne po SRS1)
2.) in so olajšava po ZDDPO. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če smo čisto natančni:

SRS 2 = neopredmetena sredstva in dolgoročne aktivne časovne razmejitve; SRS 2.1.: neopredmeteno sredstvo je razpoznavno nedenarno sredstvo, ki praviloma ne obstaja. Praviloma se pojavlja kot neopredmeteno dolgoročno sredstvo; SRS 2.48 uporabi pa tudi ta izraz: neopredmetena osnovna sredstva so praviloma dolgoročna sredstva, ki soustvarjajo poslovne zmogljivosti in niso zgolj postavke dolgoročnih časovnih razmejitev itd.

in

skupina 00 = neopredmetena sredstva in dolgoročne aktivne časovne razmejitve; in v tej skupini se vodijo tudi računalniški programi kot premoženjske pravice

Kakorkoli že poimenujete neopredmetena sredstva, se v to skupino uvrščajo tudi računalniški programi. In ker jih lahko poimenujemo tudi neopredmetena osnovna sredstva, menim, da ni popolnoma nič narobe, če jih vključimo v zap. 35 obrazca DDV-O. Da pa posamezni davčni uradi ne delujejo "sinhronizirano" pa tudi vemo. Vse je odvisno od strokovnosti referenta, kolikor za posamezno področje nimajo pisnih navodil oziroma še ni pisnega stališča davčnega urada.

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

2.48a) me že nekaj časa draži in zdaj ste mi dali iztočnico za debato:

Po mojem je to pomotoma ostalo iz starih SRS.
Vsaj meni v celem SRS 2 ni uspelo zaslediti izraza "neopredmetena osnovna sredstva", zato je nesmisel, da 2.48 razlaga pojem, ki sploh ni bil uporabljen!
Po domače : lisica grize svoj rep.

2.48. V tem standardu je uporabljenih nekaj izrazov, ki jih je treba razložiti in tako opredeliti ključne pojme.
a) Neopredmetena osnovna sredstva so praviloma dolgoočna sredstva, ki soustvarjajo poslovne zmogljivosti in niso zgolj postavke dolgoročnih časovnih razmejitev.
lp
PS Glede (ne)pravilnosti vnosa DNS v polje 35 pa ponavljam, da je očitno vseeno in da je podatek na tem polju sam sebi namen.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Res je. V celotnem standardu ni uporabljena besedna povezava, ki jo kasneje pod pojmom razlaga. Lahko, da je "lapsus" predlagatelja standarda, lahko pa je tudi namenoma vključen v razlago. Pregovor pravi: navada je železna srajca. Pojem neopredmetenih osnovnih sredstev smo uporabljali kar nekaj časa, zato nam je ostal nekako v ušesu, v prstih.... In nič narobe, če ga uporabljamo v pogovornem jeziku (kar klepet na forumu je). Ko se bomo podali na pot strokovnega pisanja/izražanja, bomo uporabili trenutno uporabljen strokoven izraz: le neopredmetena sredstva.

Sicer pa tudi zakonodajalec ni čisto dosleden: če pogledate spremembe ZDDPO - v delu, ki se nanaša na olajšave za investiranje - uporabi izraz neopredmetenih dolgoročnih sredstev. Neopredmetena sredstva se sicer res izkazujejo v razredu 0 (dolgoročna sredstva), ki je namenjen dolgoročnim sredstvom, vendar pa za takšno poimenovanje nima podlage v standardih. Saj neopredmetenih kratkoročnih sredstev sploh ne poznamo..... Razen, če smatramo, da je pojem ....neopredmetena sredstva, katerih posamična vrednost ne presega 500€, se lahko štejejo kot strošek v obdobju, v katerem se pojavijo. Le na ta način imajo neopredmetena sredstva v določenem trenutku kratkoročen značaj.

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Se strinjam, da so SRS dostikrat "luknjičasti".

Na to temo še ocvirek :
SRS 2.1. Neopredmeteno sredstvo je razpoznavno nedenarno sredstvo, ki praviloma fizično ne obstaja.??
Če je nekaj neopredmeteno, potem ne "praviloma", ampak sploh ne more fizično obstajati.

Potem pa sramežljivo definira :
- Praviloma se pojavlja kot neopredmeteno dolgoročno sredstvo. lp
Odgovori