Polovicni delovni cas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
beatlexx
Začetnik
Začetnik

Polovicni delovni cas

Odgovor Napisal/-a beatlexx »

Zanimajo me različice zaposlitve za npr 20 ur na teden, za 21ur na teden. Kje so posamezne razlike med različnimi variantami zaposlitve za krajši delovni čas od polnega.
(potni stroški,malica,dopust,regres,dnevnice, ter druge razlike)

Kaj vse se obracuna sorazmerno polnemu casu? Placa v x firmi, dopust, prispevki?

Razlika je tudi v prispevkih (nihce tako ne placa polne cifre)? Npr. da sem pol zaposlen v x firmi in pol s.p.
kaj/kako se mi splaca?

hvala
beatlexx
Začetnik
Začetnik

bom poenostavil -
kako se racunajo naslednje stvari pri 20urnem delovniku:
potni stroški,malica,dopust,regres,dnevnice,prispevki

kaj se obracuna polovicno in kako je z ostalim

Hvala!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Prevoz na delo enako kot pri polnem - prihod in odhod
Malica enako kot pri polnem, če je delavec prisoten vsaj 4 ure
Regres - sorazmerno glede na prisotnost, se pravi če je polovični delovni čas, je polovični regres
Dopust mu pripada v dnevnih (se ne šteje v urah) tako kot pri polnem d.č. (glej tudi ZDR v 64. členu)
Dnevnice se obračunajo glede na čas odsotnosti, če je odsoten več kot 4 ure zaradi službene poti, ima tukaj še nadure
Prispevki se obračunajo od bruto plače, ki mu jo določite.Če ste za drugo polovico d.č. na s.p.-ju, si tam obračunate prispevke za socialno varnost za polovico mesečnega fonda ur.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
beatlexx
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za odgovor!

Še nekaj me zanima - polovični del.čas lahko izvedem tako da delam dva dni po 10ur?

V tem primeru me delodajalec prav tako lahko pogreša npr.20krat v letu?

Je kaka posebnost pri delu 2*10ur napram 5*4ure?
Je stvar dogovora: nadure in kar je vezano z nadurami ali tukaj ne govorimo o nadurah?

beatlexx
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Samo mala pripomba. Če je skrajšani delovni čas zaradi starševstva ( prispevke od minimalne plače za razliko do polnega časa plača CSD ) potem je polni regres.

Če pa je skrajšan del. čas kar tako pa imate prav je regres sorazmeren glede na čas zaposlitve.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="beatlexx"]Najlepša hvala za odgovor!

Še nekaj me zanima - polovični del.čas lahko izvedem tako da delam dva dni po 10ur?Je kaka posebnost pri delu 2*10ur napram 5*4ure?
beatlexx[/quote]

ZDR določa tedenski delovnik(40) ur in ne dnevnega, ki je stvar dogovora oz. organizacije dela v firmi.
Morda pa so redne delovne ure na dan omejene na 8?
V tem primeru bi se lahko dogovorili za en teden 2 dni, drugi 3 dni ali po 2 dni + petek po 4 ure. lp
beatlexx
Začetnik
Začetnik

najlepša hvala vsem!

kaj pa glede dopusta v takem primeru?
imam pravico do 20 izostankov v letu, tudi če delam samo po dva-tri dni v tednu?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Logično nadaljevanje dogovora: če delaš v torkih in četrtkih po 8 in v petek 4: se šteje dopust:
če te ni cel teden, je 5 dni, če te ni v torek in četrtek, je 4 dni, če te ni v torek ali četrtek, je 2 dni in če te ni v petek je 1 dan. lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Hmmm, a se ne določa dopust v tednih? Torej 4 tedni? In če pač delate samo 2 dneva v tednu, je to v bistvu samo 8 dni (ampak 4 tedni)? Se motim?
Odgovori