bolniška za samozaposlene
Moderator: Mirko Zbačnik
bolniška za samozaposlene
Pozdravljeni!
Sem s.p. začetnik, imam samo račun ali dva na mesec. Nimam računovodje.
Prosil bi, če mi lahko pomagate pri naslednjem primeru:
S 2.9.2004 sem na bolniški, od zdravnice sem prejel "potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela". Kaj narediti z njim?
Kako se v takem primeru izpolni obrazec o "obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike"?
za pomoč se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Sem s.p. začetnik, imam samo račun ali dva na mesec. Nimam računovodje.
Prosil bi, če mi lahko pomagate pri naslednjem primeru:
S 2.9.2004 sem na bolniški, od zdravnice sem prejel "potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela". Kaj narediti z njim?
Kako se v takem primeru izpolni obrazec o "obračun prispevkov za socialno varnost za zasebnike"?
za pomoč se vam že v naprej zahvaljujem.
Lep pozdrav.
se pravi...
bruto osnova: 156.846,83 SIT
neto osnova: 98.656,97 SIT
NETO zavarovalna osnova: 4.484,40 SIT <- (98.656,97 / 176)* 8
NETO nadomestilo za čas bolezni do 30 dni: 94.172,56 SIT <- (98.656,97 / 176)* 168
<b>Ali se prispevki še vedno obračunajo iz bruto osnove?</b>
Še enkrat hvala za vašo pomoč!
Lep pozdrav.
bruto osnova: 156.846,83 SIT
neto osnova: 98.656,97 SIT
NETO zavarovalna osnova: 4.484,40 SIT <- (98.656,97 / 176)* 8
NETO nadomestilo za čas bolezni do 30 dni: 94.172,56 SIT <- (98.656,97 / 176)* 168
<b>Ali se prispevki še vedno obračunajo iz bruto osnove?</b>
Še enkrat hvala za vašo pomoč!
Lep pozdrav.
Da, prispevki se še vedno obračunavajo od bruto osnove.
Bolniški list, pa sploh ni potrebno izpolniti, se samo priloži.
DURS ga izpolni, če imate več kot 30 delovnih dni bolniškega staleža, ker vam potem ZZZS plačuje bolniški stalež in mora biti tudi bolniški list izpolnjen.
Veliko uspeha pri obračunavanju prispevkov.
Bolniški list, pa sploh ni potrebno izpolniti, se samo priloži.
DURS ga izpolni, če imate več kot 30 delovnih dni bolniškega staleža, ker vam potem ZZZS plačuje bolniški stalež in mora biti tudi bolniški list izpolnjen.
Veliko uspeha pri obračunavanju prispevkov.
Zanimivo, da morate vi (saj ste začetnik a ne?) plačevati prispevke takoj od najnižje pokojninske osnove.
Tudi pri nas je tako, kot je napisala Matina, da se do prve napovedi plačujejo prispevki od minimalne plače, potem pa dobite obvestilo od DURS, od katere osnove morate plačevati. Če ste imeli po napovedi izgubo ali minimalni dobiček, je osnova za obračun prispevkov še kar minimalna plača, drugače pa od osnove, v katero padete po lestvici, ki je objavljena v Obrtniku.
Mogoče pa se je referent na DURS-u zmotil, pozanimajte se - jaz bi se.
LP8-)
Tudi pri nas je tako, kot je napisala Matina, da se do prve napovedi plačujejo prispevki od minimalne plače, potem pa dobite obvestilo od DURS, od katere osnove morate plačevati. Če ste imeli po napovedi izgubo ali minimalni dobiček, je osnova za obračun prispevkov še kar minimalna plača, drugače pa od osnove, v katero padete po lestvici, ki je objavljena v Obrtniku.
Mogoče pa se je referent na DURS-u zmotil, pozanimajte se - jaz bi se.
LP8-)
Nisem se zelo poglabljala, ko sem brala o načinu izračuna prispevkov. Vendar je jasno pisalo, da se na začetku plačujejo prispevki od minimalne plače. Če vas zanima, je objavljeno tudi na spletu.
Možno je, da ste napovedali dobiček in vam je bila zaradi tega določena najnižja pokojninska osnova. Vendar ne bi smela biti. Večkrat sem se že srečala z različnimi tolmačenji iste inštitucije v različnih krajih. Tako kot Dursi niso med seboj usklajeni, tako tudi občine niso, da ne naštevam.
Najbolje je res, da pokličete in vprašate, tako kot vam je svetoval Rok.
lp
Možno je, da ste napovedali dobiček in vam je bila zaradi tega določena najnižja pokojninska osnova. Vendar ne bi smela biti. Večkrat sem se že srečala z različnimi tolmačenji iste inštitucije v različnih krajih. Tako kot Dursi niso med seboj usklajeni, tako tudi občine niso, da ne naštevam.
Najbolje je res, da pokličete in vprašate, tako kot vam je svetoval Rok.
lp