Avtoprevoznik, ki bi kupil in prodal beton

Moderator: Mirko Zbačnik

adut
Super računovodja
Super računovodja

Avtoprevoznik, ki bi kupil in prodal beton

Odgovor Napisal/-a adut »

Avtoprevoznik bi kupil in prodal beton naprej. Če ga proda po isti ceni, ni nobenega problema, ker gre za prefakturiranje, če ga pa proda po višji ceni, potem pa je to trgovina, ne?
Razmišljam prav, ali se motim?

Mirjana
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

Spet pojem prefakturiranje. Če se račun za beton glasi na končnega kupca, prevoznik pa samo v imenu kupca plača beton in na svojem računu razen prevoza zaračuna naprej založena sredstva za beton, potem je prefakturiranje. Kopijo računa za beton knjiži preko prehodnega konta in ne kot strošek.
Če se račun za beton glasi na prevoznika, prevoznik pa končnemu kupcu izstavi račun za beton in prevoz, neglede na to po kateri ceni beton proda (lahko tudi po enaki), je to trgovina oz. prodaja.

Lp :sklovn: :sklovn: :sklovn:
adut
Super računovodja
Super računovodja

febo napisal/-a:Spet pojem prefakturiranje. Če se račun za beton glasi na končnega kupca, prevoznik pa samo v imenu kupca plača beton in na svojem računu razen prevoza zaračuna naprej založena sredstva za beton, potem je prefakturiranje. Kopijo računa za beton knjiži preko prehodnega konta in ne kot strošek.
S tem se pa nikakor ne strinjam. To ni prefakturiranje.
Imela sem del prostora v najemu in del stroškov mi je najemodajalec prefakturiral. Vsi računi za stroške so se glasili nanj in ne name, on je pa na svojem računu meni zaračunal polovico elektrike, vode, ogrevanja... in mi priložil kopije računov, ki jih je prejel.

Mirjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

febo je povsem prav razložil razliko, ma je treba vse prebrat". lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Še zmeraj se ne strinjam.
Če hočeš nekaj prefakturirat, moraš imet fakturo in če ne glasi nate, je nimaš in je ne moreš prefakturirat.
Kot je napisal/a febo, gre po moje samo za tok denarja in nimamo kaj zaračunavat končnemu kupcu, saj mu je že direktno dobavitelj zaračunal.

Mirjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Prerazporeditev stroškov (tako imenovano "prefakturiranje") po najemni pogodbi je nekaj drugega kot nakup in prodaja materiala kot posamezen posel. lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Se popolnoma strinjam s tem kar je napisl Febo. Preberite si tudi točko 6c 36.člena ZDDV-1.

Lp
marea
febo

Pri fakturiranju nastopate v svojem imenu in za svoj račun. Pri "prefakturiranju" nastopate v svojem imenu za tuji račun. To pomeni da ste za svojo stranko založili denarna stredstva, katera pričakujete da Vam povrne.
Pogost primer "prefakturiranja" je ko špediter za svojo stranko plača carinske dajatve. Carinski dokumenti se glasijo na uvoznika in ne na špediterja. Zato špediter na svojem računu zaračuna uvozniku svojo storitev, na to obračuna DDV, založena sredstva pa samo prefakturira (brez DDV), ker mu stranka mora povrniti založena sredstva. Carinske dajatve niso njegov strošek, enako prefakturirani znesek ni njegova realizacija, ampak oba zneska knjiži preko prehodnik kontov. Osnovno je da oba zneska morata biti enaka.
In točno je da pri prefakturiranju nimaš vhodne fakture, točno je tudi da se prefakturiranjem zapira denarni tok (na eni strani ni stroška, na drugi ni realizacije).

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, zdaj razumem, kaj mislite, vendar to zame ni prefakturiranje, pač pa nekaj drugega, ne vem kako bi to imenovala. Zame je prefakturiranje takrat, ko ti strošek zaračunaš naprej nekomu drugemu, kot v mojem primeru najema ali pa kot delajo upravniki večstanovanjskih hiš.
Jaz tega dvojega ne enačim, zato sem protestirala.

Da se vrnem na moj problem, predlagano mi je bilo, da prikažem nakup in prodajo betona kot posredovanje - bi to šlo?

Mirjana
febo

Če kupite beton na svojo firmo, ga morate tudi prodati, drugače se Vam pojavi zaloga. To je klasična trgovinska dejavnost. Če kupite beton za račun svoje stranke, nimate zaloge. Ampak če naprej zaračunate posredovanje, imate realizacijo, ne pa strošek, to pa seveda ne pride v poštev. Posredovanje se mi ne zdi logično v nobenem primeru. Obstajata dve možnosti.
1. Če prevoznik kupi beton na svojo firmo, mora na svojem računu zaračunati beton in tudi prevoz. Če ima registrirano dejavnost trgovine, ni problem.Ker se blago ne zadržuje v zalogah, ga lahko takoj da v strošek.
2. Če prevoznik kupi beton v imenu stranke (založi denar), izstavi račun za prevoz kot eno postavko in obračuna DDV, kot drugo postavko pa napiše beton v bruto znesku (prepiše znesek z računa naslovljenega na stranko) in ne obračuna DDV, sklicojoč se na 6c točko 36. člena ZDDV-1. Beton knjiži preko prehodnih postavk konta 145, prevoz pa je njegova realizacija. Kot prilogo svojega računa priloži kopijo računa naslovljenega na svojega kupca. kniženje pa je došla faktura 145/220, izdana 120/760,260,145.
Druga možnost se mi zdi smiselna,je enostavna za knjiženje, posebej če opravlja samo prevoz in ne misli zaslužiti na betonu. S tem se izogne zalogam, oz. vodenju zalog.

Lp

:sklovn: :sklovn: :sklovn:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, toda on hoče kompenzirat terjatve do betonarne, ki mu je dolžna za prevoz. Dejavnost trgovine ima registrirano, vendar me skrbi zaradi izobrazbe - ima samo triletno šolo. Čeprav so mi nekateri trdili, da za trgovino ne rabiš več imeti trgovinskega poslovodjo, da je dovolj katerakoli triletna šola, nisem našla spremembe. Napotili so me na Ur.list 60/2007, ki govori o spremembah izobrazbe, ker pa ne morem odpreti Ur.l. 28/93 in 57/93, ne vem točno na kaj se nanašajo.
Če je res, da za opravljanje dejavnosti trgovine ne rabiš več kot triletno šolo katerekoli smeri, potem smo na konju in nimamo niti najmanjšega problema.

Mirjana
starči
Super računovodja
Super računovodja

Pripomba:
"Če je res, da za opravljanje dejavnosti trgovine ne rabiš več kot triletno šolo katerekoli smeri, potem smo na konju"

To velja individualno.
Širše, na ravni urejenosti države, bi bila morda ustreznejša prispodoba z drugo domačo živaljo. lp
Odgovori