samoprijava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

samoprijava

Odgovor Napisal/-a lauren »

pozdravljeni!
prvič delam samoprijavo za ddv in žal sodelovanje z davčno svetovalko ni možno, zato se obračam na vas.
delam samoprijavo od novembra 2006 naprej. obračunati moram premalo obračunani ddv, to mi gre, potem pa obračunati obresti in pripadajoče kazenske točke. v navodilih obrazca Priloga 4 je navedeno, da se obračuna 1 odstotna točka za obračun po enem mesecu, 2 za pol leta in 3 za eno leto. kaj pa za dve leti, kaj pa za recimo tri mesece, katero odstotno točko naj vzamem.
zraven tega me morijo še obresti, npr. na strani ministrstva za finance sem našla obrestne mere, pa se meni to tako čudno vidi...
mi lahko kdo pogleda če gledam prav, za leto 2007 junij recimo je obr. mera 4,03425%, za november recimo 4,15%.
je še kaj drugo, na kaj bi morala biti pozorna? pa če prav razumem navodila, moram za vsak mesec obračuna izpisati nov obrazec Priloga 4.
Je tako? :sjezen:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Očitno so v Navodilih za izpolnjevanje Priloge 4 pozabili dodati še 4 odstotne točke, če predloži podatke po preteku roka iz prejšnje alinne (to je izpis iz 55. člena Zakona o davčnem postopku. 3.alinea pa predpisuje povečanje odstotnih točk pri zamudi predložitve po enem letu po preteku roka - kar pomeni, da pri vseh zamudah predložitve nad 1 leto po preteku potrebno upoštevat 4 odstotne točke.
Obrestna mera - EURIBOR , po kateri se obračunajo obresti je tista obrestna mera, ki velja na dan poteka roka za vložitev davčnega obračuna, in sicer se vzame obrestna mera za ročnost do enega leta: za junij 2007 je 4,46638 in za november 4,62940 (to je variabilni del priznane obrestne mere, to pao uradne vrednosti medbančnih obrestnih mer za ročnost do 12 mesecev, in sicer na prvi delovni dan v mesecu za tekiči mesec). Vaši podatki o obrestni meri se nanašajo na ročnost do enega meseca. Sicer pa najdete obrestne mere. ki veljajo na konkretni datum na spletni strani www.euribor.org (poiščite podatke v Historical Data 2007)

Podatki, ki jih potrebujete:
- dan poteka za vložitev davčnega obračuna: npr. december 2006 - samoprijava oktober 2008 = nad enim letom po poteku = obrestna mera veljavna na dan poteka roka za vložitev, t.j. 30.01.2007 in je 4,096 + 4,00 = 8,096.
- kasnitev: do 1 meseca je povečanje za 1 odstotno točko; nad 1 mesec do 6 mesecev je povečanje za 2 odstotni točki; za kasnitev nad 6 mesecev do enega leta je 3 odstotne točke in za kasnitev nad 1 leto je povečanje za 4 odstotne točke

V samih navodilih tudi piše: Glede popravljanja obračunov davka na dodano vrednost je treba upoštevati določbe Pravilnika o izvajanju ZDDV, ki pomenijo specifično ureditev, zato se taki popravki obračunov davka ne štejejo za samoprijavo v smislu zakona, ki ureja davčni postopek.

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala slovan za obširen in konkreten odgovor. brez tega bi bil moj popravek napačen!

torej, mislim, da sem sedaj pravilo obračunala popravek za ddv. v teh dveh dneh sem bila zelo pridna, saj sem poknjižila celotno leto 2007 8) . ravno sem pri usklajevanju kontov, čisto blizu bilance. in tukaj spet vprašanje. tudi za bilanco moram naredit popravek, na katerem obrazcu pa? enakem? pa verjetno moram poročati tudi na ajpes, ali jih pokličem in se dogovorim kako in kaj? ali kakšen nasvet?

in (sem zašla med gospodarske družbe, delam pa za s.p.) dohodnino. kateri obrazec pa?

uh, resnično upam, da mi bo tole uspelo. moj plan je bil, da že začnem usklajevati za bilance tega leta, ne pa šele za nazaj...

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Lauren, bilo bi zanimivo, da nam zaupate kaj "sploh počnete"!!!

- davčni obračun (DDPO) - na enak način: izkaz poslovnega izida in bilanco stanja priložite, kako pa prakticirajo na AJPES-u pa jih povprašajte (verjetno boste tudi njim poslali popravke v papirni obliki ali pa tudi ne???);
- dohodnino??? potreben je bolj konkreten podatek......

Pri DDV se vas napotila na razlago, da se popravljanje le-tega ne smatra kot samoprijava. Pri DDV lahko vključite popravek v obračun, ko ste napako ugotovili. In od premalo plačanega davka obračunate in plačate zamudne obresti. Gre za to, da se DURS še vedno ni izjasnil zakaj popravek DDV-ja ni mogoče opraviti tudi s samoprijavo (je namreč kar razlika med obrestmi po EURIBOR ali pa zamudne obresti).

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

imate prav, še sama ne vem, kaj pravzaprav počnem. tega se nikjer nisem učila, še manj kdaj delala, z davčnimi svetovalkami, ki bi za take stvari po moje morale biti tudi usposobljene pa se zdi, da imajo še manj pojma kot jaz.

hja, na davčni mi je rekla tako kot vi, da ddv obračunam pri zadnjem obračunu, da pa moram izpolniti obrazec za samoprijavo in upoštevati obrestne mere SMOM. moj postopek je bil takšen, da sem za vsak mesec (od novembra 2006) posebej ponovno obračunala ddv in razliko med dejanskim in takrat obračunanim stanjem zapisala na obrazec Priloga 4 ter naračunala obresti euribor+zamudne točke. naprej je moj namen vse skupaj sešteti in vključiti v tekoči obračun ddv, ki ga bom oddala 31.10.08.

dohodnina- kaj ne oddajajo s.p. dohodninskih obrazcev za dejavnost? :sneodobren:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Mislite davčni obračun! Tudi tega niso oddali? Postopate enako: oddate obračun davka iz dejavnosti na podlagi samoprijave in obračunate davek in pripadajoče obresti...

- kaj pa pomeni vključitev "dobička" iz dejavnosti na njegovo dohodninsko napoved kot fizično osebo? Ali je v tem obdobju imel tudi druge obdavčljive dohodke?

Vam popolnoma nič ne zavidam, saj je to "mukotrpen" posel.

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

"mukotrpnost" se nadaljuje, povečuje pa ga še davčna svetovalka, ki noče in noče sodelovati.
slovan: dali ste mi konkretne podatke za obračun obresti po euriboru, te sem upoštevala, pa me zanima, če sem za celo leto to prav brala, če me lahko prosim preverite (resnično upam, da ne prosim preveč, sem čisto obupana): npr. 31.08.07 obr. mera 4,781 in npr. 30.04.08 4,955.
res mi je nerodno, vendar sploh ne vem, na koga naj se obrnem. sama za to nimam dovolj znanja!!!

ja, in za davčni obračun z potekom roka na dan 31.03.2008 je obr mera 4,725 in 3 odstotne točke zaradi kasnitve?

ah, upam, da bo to čimprej mimo.
lep začetek delovnega tedna! :P
slovan
Super računovodja
Super računovodja

In zakaj vam davčna svetovalka ne želi pomagati/svetovati???

Obrestne mere ste pravilno prebrali: 31.08.2007=4,781; 30.04.2008 = 4,955; 31.03.2008=4,725 (pribitek je 3 odstotne točke)...

LP
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

hvala slovan!

klicala sem svetovalko in jo prosila, da bi pred uradno oddajo šli skupaj skozi vse da lahko pravi čas popravim, če kaj nebo ok, namreč nebi rada oddala popravka narobe pa potem še kje sama plačevala kazen. ampak gladko me je zavrnila, češ, da oni niso tam zato, da bodo nam delali izračune. pa sem rekla da niso izračuni, da je kontrola pred oddajo. in je rekla da je to izračun in naj se obrnem na svetovalko (???) in da mi ona ne more dati številke da ima zdaj drugo delo. nisem hotel bit nesramna pa sem nehala gnjavit. naj omenim, da sploh ni vedela za 4 odstotne kazenske točke. ah...

še enkrat hvala, verjetno se še oglasim pri tej temi :smodrica:
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Pa to svetovalko plačujete ? Na minute? pavšal? lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A Lauren misli mogoče svetovalko na Dursu?
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

na dursu ja. saj mogoče to res ni v sklopu njenega dela, kaj vem... samo ne razumem, zakaj se ji reče svetovalka.
Odgovori