Vprašanje novinca S.P. - potni str., malica, nakup um. del
Moderator: Mirko Zbačnik
Vprašanje novinca S.P. - potni str., malica, nakup um. del
Pozdravljeni!
1.) Zanima me ali si lahko obračunam potne stroške od LJ do MB v soboto? Nisem voznik, peljala bi me žena z njenim avtomobilom.
2.) Kakor sem dojel mi pripada malica na dan cca 5€. Kako dokažem da sem jo dejansko pojedel. Ali kupim na podjetniški račun kilo salame in je stvar opravljena?
3.) Kupil bi umetniško delo od fizične os. in ali mi gre to v stroške? Koliko?
Hvala in lp
1.) Zanima me ali si lahko obračunam potne stroške od LJ do MB v soboto? Nisem voznik, peljala bi me žena z njenim avtomobilom.
2.) Kakor sem dojel mi pripada malica na dan cca 5€. Kako dokažem da sem jo dejansko pojedel. Ali kupim na podjetniški račun kilo salame in je stvar opravljena?
3.) Kupil bi umetniško delo od fizične os. in ali mi gre to v stroške? Koliko?
Hvala in lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Lahko si obračunate kilometrino, malica je v višini (največ) 6,12 €.
Uredba: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591
Umetniška slika do same prodaje ne bo strošek, ker se ne amortizira. namen umetniških slik je opremljanje prostora in nakup kot naložba. Ob prodaji predstavlja njena nabavna vrednost odhodek. A vi jo verjetno ne kupujete v ta namen.
Uredba: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591
Umetniška slika do same prodaje ne bo strošek, ker se ne amortizira. namen umetniških slik je opremljanje prostora in nakup kot naložba. Ob prodaji predstavlja njena nabavna vrednost odhodek. A vi jo verjetno ne kupujete v ta namen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Če imaš dohodek in stroške v mejah normale, ti ni potrebno ničesar dokazovat. Zapičijo se v situacijo, ko nimaš skoraj nič prihodkov, stroški pa kažejo na to, da delaš ves teden in vse vikende, s temi stroški pa povzročiš izgubo in država od tebe ne dobi davka. To jih boli in to navadno raziskujejo.
DECO
Verjetno se je skliceval na 9. alineo 2.člena Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (Ur.l RS 40/2006), ki pravi:
– Kot delavec se v smislu tega zakona šteje tudi oseba, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca ali opravlja samostojno poklicno, kmetijsko ali drugo dejavnost, in oseba, ki pri delodajalcu opravlja delo zaradi usposabljanja.
Delovni inšpektorji dosledno zahtevajo vodenje evidence o opravljenih urah tudi za s.p.
Neumnost ni kaj reči (nikjerpa še nisem zasledila kaj storijo v primeru, ko s.p. vpisuje opravljene ure tudi več kot je dovoljeno po zakonu - saj ga vendar enači z delojemalcem. Res pa je, da je to evidenca, ki jo lahko uporabi davčni organ pri kontroli povračil stroškov!!)! Toda saj veste tisto pravilo: da ko pride katerikoli inšpektor v hišo mora nekaj najti, sicer je nesposoben.
lp
– Kot delavec se v smislu tega zakona šteje tudi oseba, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca ali opravlja samostojno poklicno, kmetijsko ali drugo dejavnost, in oseba, ki pri delodajalcu opravlja delo zaradi usposabljanja.
Delovni inšpektorji dosledno zahtevajo vodenje evidence o opravljenih urah tudi za s.p.
Neumnost ni kaj reči (nikjerpa še nisem zasledila kaj storijo v primeru, ko s.p. vpisuje opravljene ure tudi več kot je dovoljeno po zakonu - saj ga vendar enači z delojemalcem. Res pa je, da je to evidenca, ki jo lahko uporabi davčni organ pri kontroli povračil stroškov!!)! Toda saj veste tisto pravilo: da ko pride katerikoli inšpektor v hišo mora nekaj najti, sicer je nesposoben.
lp
Dejansko drugih stroškov kot podjetnica, iz naslova nadomestil ni imela, le prehrano za vsak delovni dan ( razen ko je bila na dopustu - si ni obračunala stroškov prehrane) v znesku do uredbe. Ugotavljam, da je vse več bremena administracije, vodenja evidenc teh in onih, in tako kot je ga. Slovan zapisala, tudi če je vse v redu, bo že kaj našel, da vpiše v zapisnik in ti naloži plačilni nalog za globo. Žal, resničnost pa taka - čeprav se od nje ne da zbežati. Lp vsem - TITA