Vprašanje novinca S.P. - potni str., malica, nakup um. del

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
yabadak
Novinec
Novinec

Vprašanje novinca S.P. - potni str., malica, nakup um. del

Odgovor Napisal/-a yabadak »

Pozdravljeni!
1.) Zanima me ali si lahko obračunam potne stroške od LJ do MB v soboto? Nisem voznik, peljala bi me žena z njenim avtomobilom.
2.) Kakor sem dojel mi pripada malica na dan cca 5€. Kako dokažem da sem jo dejansko pojedel. Ali kupim na podjetniški račun kilo salame in je stvar opravljena?
3.) Kupil bi umetniško delo od fizične os. in ali mi gre to v stroške? Koliko?
Hvala in lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Lahko si obračunate kilometrino, malica je v višini (največ) 6,12 €.

Uredba: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591

Umetniška slika do same prodaje ne bo strošek, ker se ne amortizira. namen umetniških slik je opremljanje prostora in nakup kot naložba. Ob prodaji predstavlja njena nabavna vrednost odhodek. A vi jo verjetno ne kupujete v ta namen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Malica : ni treba dokazati, da si jo pojedel, pač pa utegne inšpektor zahtevati dokaz, da si tisti dan delal najmanj 4 ure. lp
beatlexx
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a beatlexx »

se pridruzujem temi -
zanima me ali mora s.p. komu DOKAZOVATI da je dolocen dan delal, da si lahko izplaca malico?
ali lahko torej brez problemov obracunam malico tudi za vse vikende??
recimo da delam doma na racunalniku. Ne morem dokazovati, kdaj je bilo delo opravljano... ??
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Če imaš dohodek in stroške v mejah normale, ti ni potrebno ničesar dokazovat. Zapičijo se v situacijo, ko nimaš skoraj nič prihodkov, stroški pa kažejo na to, da delaš ves teden in vse vikende, s temi stroški pa povzročiš izgubo in država od tebe ne dobi davka. To jih boli in to navadno raziskujejo.
DECO
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:o v prejšnjem mesecu je s.p. obiskal inšpektor za delo in sem tudi sama bila presenečena, ko je med ostalim zapisal, da s.p. ne vodi evidence opravljenih ur za svoje opravljene ure ( evidenco za zaposlene je imela).?? Sicer, dejavnost gostinstvo, vendar je naložil, da evidenco o opravljenem delu mora voditi tudi za svoje ure. Potnih stroškov ali stroškov dodatne prehrane nikoli ni knjižila v stroške, le stroške prehrane do uredbe. Tako, da nisem več 100%, da tudi s.p-jem ni potrebno voditi evidenco o opravljenih delovnih urah za svojo dejavnost. Lp-TITA
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

TITA: "je naložil, da evidenco o opravljenem delu mora voditi tudi za svoje ure."
Je ta nalog podkrepil s kakim predpisom?

," le stroške prehrane do uredbe."

Jih je pustil pri miru? lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Verjetno se je skliceval na 9. alineo 2.člena Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (Ur.l RS 40/2006), ki pravi:

– Kot delavec se v smislu tega zakona šteje tudi oseba, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca ali opravlja samostojno poklicno, kmetijsko ali drugo dejavnost, in oseba, ki pri delodajalcu opravlja delo zaradi usposabljanja.

Delovni inšpektorji dosledno zahtevajo vodenje evidence o opravljenih urah tudi za s.p.

Neumnost ni kaj reči (nikjerpa še nisem zasledila kaj storijo v primeru, ko s.p. vpisuje opravljene ure tudi več kot je dovoljeno po zakonu - saj ga vendar enači z delojemalcem. Res pa je, da je to evidenca, ki jo lahko uporabi davčni organ pri kontroli povračil stroškov!!)! Toda saj veste tisto pravilo: da ko pride katerikoli inšpektor v hišo mora nekaj najti, sicer je nesposoben.

lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: ga. Slovan je že odgovorila, na kateri zakon se je skliceval inšpektor. Naj še to dodam : s.p. ima dva cafe bara in 4 zaposlene, del.čas od 7 - 23 ure, tako, ji je naložil , da je obvezna zaposliti vsaj še enega delavca ( glede na delovni čas obrata ) in 8 urno del. obveznost zaposlenih.
Dejansko drugih stroškov kot podjetnica, iz naslova nadomestil ni imela, le prehrano za vsak delovni dan ( razen ko je bila na dopustu - si ni obračunala stroškov prehrane) v znesku do uredbe. Ugotavljam, da je vse več bremena administracije, vodenja evidenc teh in onih, in tako kot je ga. Slovan zapisala, tudi če je vse v redu, bo že kaj našel, da vpiše v zapisnik in ti naloži plačilni nalog za globo. Žal, resničnost pa taka - čeprav se od nje ne da zbežati. Lp vsem - TITA
beatlexx
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a beatlexx »

zanimivo bi bilo slišati odgovore kakega inšpektorja

jih ni na forumu ? :smodrica:
Odgovori