iRek v primeru obračuna nadomestila PIZ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nency
Nov član
Nov član

iRek v primeru obračuna nadomestila PIZ

Odgovor Napisal/-a nency »

Spoštovani,

tudi jaz bi imela eno vprašanje, če mogoče kdo ve odgovor nanj.
Osebi se obračuna nadomestilo (mi ga poimenujemo skrajšan delovni čas) za 4 ure/dan po predpisih pokoj.in invalid. zavarovanja. Obračuna se nadomestilo (za polovično upokojitev), ki ga potem podjetje dobi refundiranega s strani ZPIZ-a. Na zvirnem rek obrazcu se nadomestilo vpiše pod šifri 105 in 106. Prispevki delavca se obračunajo od skupnega bruto prejemka, vendar jih delodajalec ne plača. Prispevki delodajalca se ne obračunajo in ne plačajo.
Pri individualnem Rek obrazcu pa za del plače in del nadomestila ni možno vpisati ločenih osnov za prispevke. V gradivu, ki sem ga prejela na seminarju, piše, da se pod obračunane in plačane prispevke vpišejo tako obračunani prispevki, ki jih je izplačevalec dolžen plačati (od skupnega izplačanega dohodka), kot tudi tisti, ki se štejejo za plačane, pa jih delodajalcu ni potrebno plačati (prispevki, ki jih v skladu s posebnimi predpisi ni potrebno plačati, npr za zaposlene v inv.podjetjih).

Če vpišem delavčeve prisevke v enakem znesku pod obračunane in plačane v iRek obrazec, je vse ok, ne javlja napak, kritične napake se pojavijo pri delodajalčevih prispevkih, ker na zbirnem reku seveda ni vpisanih prispevkov od nadomestila, ker se ne obračunajo, niti niso plačani. iRek obrazec pa ne dopusti samo vpisanih prispevkov od dela plače (po obračunane in plačane), saj javi kritično napako. Tudi nobena "kombinacija" vnešenih prispevkov ni pravilna, npr. obrač.prisp. delodajalca od celotne bruto osnove (kar seveda ni pravilno), nič ni prav.

Sem v dilemi, kako oddati obrazec, ker karkoli vpišem, se ne pokriva z zbirnim Rek obrazcem in oddaja ni mogoča.
Kot zanimivost, pozanimala sem se na davčni upravi, pa referentka ne ve, kako rešiti zadevo in me je prosila, da v kolikor dobim rešitev, ji to sporočim ...

Je kdo tu s takšnim problemom?
Hvala za vsakršen napotek že vnaprej!
borisk
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a borisk »

Pozdravljena! V tem mesecu so očitno vgradili kontrole pri REK obrazcih. V zadnjih 3 mesecih se na tem področju ni dogajalo nič, zdaj pa se pri uvozu pojavlja cel kup napak. To z invalidnino II kategorije včeraj 14.oktobra še ni šlo, danes (15.oktobra) pa so očitno ugotovili svojo napako , jo popravili in zdaj gre.
Odgovori