samoprijava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

hvala za pojasnila!

tudi jaz menim, da potrebujem strokovno pomoč ampak žal si je ne morem privoščiti (delno politika našega direktorja, delno moje finančno stanje)

če lahko samo še to:
v davčnem obračunu 2006 ugotovim davčno izgubo (zap. št. 14.). zap. št. 16=0 ter vse ostalo naprej tudi. ja?
priloga 1 davčnega obračuna: vrsta obveznega socialnega zavarovanja: označim prvi kvadrat, vendar katera številka pride tukaj notri, enaka kot v prilogi 4 pod zaporedno št. 8? ja?

hvala lepa :prayer:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Le še to:
- na prvi strani označite v prvem kvadratu vrsto obveznega socialnega zavarovanja iz naslova opravljanja dejavnosti in vpišete obračunane prispevke za socialno varnost lastnika - znesek je enak znesku prispevkov, ki ste jih vpisali v zaporedno 8 (vendar pazite, saj lahko imate v tej zaporedni številki še kakšne druge stroške/odhodke)

- če ste v zaporedni št. 14 davčnega obračuna ugotovili davčno izgubo, potem ne izpolnjujete obrazca več naprej, saj sledijo le še zmanjšanja davčne osnove. Praviloma morate v tem primeru izpolniti tudi prilogo 6: Podatki v zvezi s pokrivanjem davčne izgube....

- ugotoviti, če se vam je spremenila osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost (zavarovalna osnova) - zavarovalna osnova= zaporedna št. 9 davčnega obračuna (leto 2006) povečana za obračunane prispevke za socialno varnost (tiste iz prve strani). Najnižja zavarovalna osnova je minimalna plača, ne glede na to, če bi zgornji izračun pokazal nižji znesek. Če pa je zgornji izračunani znesek višji od minimalne plače, pa bi morali obračunati in plačati prispevke od te višje osnove za leto 2007 (davčni obračun za leto 2006 je osnova za prispevke za leto 2007, davčni obračun za leto 2007 je osnova za prispevke za leto 2008..).

Premislite: samoprijava se lahko predloži samo enkrat, kar pomeni, da ne morete popravljati napak za nazaj z istim instrumentom večkrat. Institut samoprijave ne potegne za seboj globe (kazni). Kasnejši davčni nadzor računovodskih izkazov (davčnega obračuna) itd. pa vas za "napačne izkaze" lahko kaznuje za prekrške. In še nekaj: samoprijava po 55. členu Zakona o davčnem postopku je možna, če ste imeli davčno obveznost prenizko izkazano - in ne določa časovnega roka do kdaj jo je možno predložiti (le pred inšpekcijskim pregledom). Kolikor pa ste sedaj ugotovili, da je bila obveznost izkazana previsoko, potem ste imeli možnost popraviti davčni obračun le v skladu s 54. členom Zakona o davčnem postopku - vendar je rok 12 mesecev od poteka roka za predložitev obračuna, v zvezi s katerim se predlaga popravljen obračun. Po tej logiki bi lahko popravljali le obračun za leto 2007 - rok 31.03.2008 in 12 mesecev = 31.03.2009 - seveda, če se bo davčni organ z vzroki za popravke strinjal in vam izdal pozitivno odločbo????

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a lauren »

davčna obveznost je bila ves čas poslovanja, se pravi od 2006, prenizko izkazana. glede na to, da je davčna inšpekcija bila pri tem s.p. pred kratkim zaradi inšpekcijskega pregleda pri drugem podjetju, in so bile takrat z moje strani inšpektorici povedane nepravilnosti izkazov iz prejšnjih obdobij, zaradi situacije so morale biti povedane, menim, da je dobro, da to opravim čim prej. zavedam se, da po samoprijavi več ni popravka, saj zato mi je panika in si pomagam z vsem mogočim, še težje mi je, ker prvič nasploh delam s.p.
sem pa optimist v tej zadevi in menim, da mi bo uspelo brez večjih prekrškov. :D
še enkrat hvala in lp.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Veliko sreče!

lp
nomen
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nomen »

slovan: hvala! tudi jaz jo bom potreboval :szardi:

na kratko... v državnih službah NI človeka, ki bi ponudil konkretne odgovore.

kakorokoli, hvala bogu, da imamo forume!
:palca:
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

kaj pa v primeru, če pozabiš oddati preko edavkov obrazec 31.3., plačaš ga pa; ali je v tem primeru tudi potrebno delati kakršnokoli samoprijavo?

obrazec pa recimo oddaš danes?
Trinity
Nov član
Nov član

Re: samoprijava

Odgovor Napisal/-a Trinity »

prosim, če mi pomagate pri KT pri samo prijavi.

Npr. datum samoprijave je okt. 09, datum premalo plačanega davka je okt. 08.
Ali to pomeni, da obresti in KT računam kot sledi:
- pri samoprijavi za november 08 = Euribor november 08 + 2 KT
- pri samoprijavi za april 09 = Euribor april 09 + 1 KT

Hvala v naprej!
Odgovori