Avansni račun oz. račun za predplačilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Avansni račun oz. račun za predplačilo

Odgovor Napisal/-a bojča »

Ali knjižim pravilno Avansni račun oz. račun za predplačilo:
- ko dobim tak račun od našega dobavitelja in je storitev opravljena v SLO poknjižim v knjigo DDV samo DDV od tega avansnega računa.
Je to pravilno? Ali bi moral poknjižiti osnovo, DDV in znesek za plačilo?
Kako pa razknjižim ko dobim pravi račun?

Kako pa naj poknjižim Avansni račun oz. račun za predplačilo od dobavitelja iz Avstrije (storitev bo opravljena v Avstriji - ker pa gre za odvetniške storitve pa to lahko ne bo tako kmalu).
Dobila sem račun za predplačilo v vrednosti 10.000 €. Kako naj to poknjižim? Kako pa razknjižim ko dobim pravi račun?

Prosim za pomoč ker ne vem kaj naj naredim :cry:
zlata ribica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zlata ribica »

Avansni račun od dobavitelja v Slovenijie jaz poknjižim kot vsak drug račun, kar se tiče DDV seveda, le da je namesto stroškov terjatev za dana predplačila. Ko dobim račun za opravljeno storitev ali dobavo blaga poknjižim ta račun v celoti, avansni račn pa dam v celoti v storno. Upam da je tako prav.

LP
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Če ste plačali avans dobavitelju v tujino, ni potrebno obračunati DDVja in zato se račun za dano predplačilo ne knjiži.
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Lotica hvala za razlago.
Mi je bila v veliko pomoč. Torej plačan avans tujemu dobavitelju ni potrebno knjižiti.

Lep dan še naprej :wink:
ANDREJA26
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ANDREJA26 »

ali je izdaja avansnih računov obvezna?

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ja, razen: - za tujino, - za fizične osebe, - za ostale, če do konca (svojega) obračunskega obdobja DDV že izdate dokončni račun. lp.
ANDREJA26
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ANDREJA26 »

hvala. sem vpraŠala, ker je v naŠi firmi govora, da ni več obvezno.

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Twisted
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Twisted »

Pozdravljeni. Ker je že govora o avansih bi pa še jest nekaj vprašal. Kupcu smo izdali račun za 3 artikle od tega imata dva 20% davčno stopnjo eden pa 8,5 % stopnjo. Znesek je bil 8.655,76 EUR. KUpec nam je v naprej nakazal 6.000 EUR. Zanima me kako naj izstavimo avansni račun glede na to da je nemogoče predpostaviti katero blago nam je kupec plačal v celoti in katero ne. Zanima me predvsem zaradi pravilnega obračuna DDV. Vnaprej hvala za pomoč.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Sorazmerno (69,3....%) lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: Na avansnem računu obračunate vsako stopnjo posebej ( enako kot pri računu). Iz vašega predračuna so zneski znani za blago , ki je obdavčeno s 20% stopnjo in 8,5%, menim, da na podlagi teh podatkov izdate avansni račun brez problemov. Ena od variant je, da 100% preračunate DDV od manjše vrednosti blaga, druga varianta: da preračunate DDV od večje vrednosti blaga, takrat ste upravičeni preračunati le eno stopnjo. če znesek 6.000 € prejetega avansa ne zadošča le za eno stopnjo, veste, da morate na avansnem računu prikazati obvezno vsako stopnjo posebej. Lp-TITA
Odgovori