Računi plačani s poslovno kartico

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Računi plačani s poslovno kartico

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

S poslovno kartico so bile kupljene stvari, datumi računov so v decembru 2007. Ti računi so bili tudi takrat knjiženi. Obračun katice je bil v januarju 2008. Torej skupen znesek teh računov je bil vzet iz TRR januarja 2008.
Zdaj nastane problem. Plačilo računov je jan 2008, vendar ti računi pa niso bili v otvoritvenem stanju iz leta 2007. Zdaj imam na teh dobaviteljih preplačilo.
Ker je to lani delalo zunanje računovodstvo, sem šla gledati lansko leto, kartice, ki so nam jih izpisali.Računovodkinja je zaprla te račune na dan, ko je bil izdan.Kaj lahko naredim zdaj?

:szardi: Prosim za nasvete.
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če govoriva o s.p.-ju, problem rešite preko konta 920.
Če pa gre za družbo, pa morate najprej pogledati, kako je prejšnja računovodkinja te račune zaprla. Ker ima vsaka knjižba tudi protiknjižbo, je to zapiranje mogla nekam knjižiti. Na TRR ne, ker se ji potem stanje denarnih sredstev ne bi ujemalo z izpiskom. Skratka preverite knjižbe zapiranj teh računov konec leta.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala Naty. Ja, gre za družbo. Bom pogledala.Upam, da bom našla :?
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Pravite, da so bili računi pravilno knjiženi v dec. 2007. Če računi niso bili v otvoritvi, je možno, da jih je računovodkinja zaprla in hkrati odprla terjate iz naslova kartic. Tudi jaz delam tako.

prejeti račun: 4/2200 in hkrati 2200/285
plačilo po banki 285/1100.
slava
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Sem ugotovila, kaj je naredila. Knjižila je izpisek za kartico na 220 na dobavitelja banka. Potem pa je na 31.12.2008 na temeljnici zaprla 220/dobavitelj banka in kontra račune direktno na stroške.
Kaj pa zdaj naj jaz naredim=??? Jaz imam pa odliv iz TRR v januarju.kam naj dam to?? :oops: :nevem:
Upam, da sem razumljivo napisala.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Kako je lahko hkrati knjižila zapiranje dobavitelja, ki je debet, in strošek, ki je prav tako debet?? Tukaj nekaj ne štima....nekje morate imeti odprto stanje... mogoče je zaprla dobavitelja in odprla obveznost do banke?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz bi v vašem priemru sledil zaporedju knjižb enega dokumenta. Iz dokumentacije bi bilo to lahko azvidno (temeljnica, dnevnik knjiženja, pregled kartic...).

Pojavlja se vprašanje, ali je obveznost plačana takrat, ko smo mi plačali s karico, ali, ko se osliv pojavi na izpisku. Meni se je že pripetilo (kot s.p. marsikaj plačujem s poslovno kartico :spomezik: ), sa mi je bankomat javil neko blokado :sjezen: , čeprav je na bančnem izpisku še denar. :mrgreen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Naty73 napisal/-a:Kako je lahko hkrati knjižila zapiranje dobavitelja, ki je debet, in strošek, ki je prav tako debet?? Tukaj nekaj ne štima....nekje morate imeti odprto stanje... mogoče je zaprla dobavitelja in odprla obveznost do banke?
Hvala Naty....ja, sem šla še enkrat pogledat..je pustila obveznost do banke odprto. :kladivo:
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

No to je čisto pravilno knjiženje pri plačilih s kartico, ker ko plačamo s kartico, v bistvu dobavitelju nismo več nič dolžni, ampak mu je dolžna banka, ki terja nas, zato se odpre obveznost do banke. Me veseli da sem pomagala :D
Naty

Odgovori