Revalorizacija terjatev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
iren-a
Začetnik
Začetnik

Revalorizacija terjatev

Odgovor Napisal/-a iren-a »

Lep pozdrav.
Imam eno vprašanje:
Naše podjetje je podizvajalec večjemu podjetju in po pogodbi smo imeli rok za dokončanje del ter določeno ceno. Ker se je projekt zavlekel (zaradi njihove krivde) in smo lahko z delom nadaljevali šele dve leti po roku, cena pa je ostala ista, smo razmišljali, da bi jim zaračunali nekakšne obresti oz. bi naredili revalorizacijo terjatev do njih. Ali je to sploh možno in dopustno? Seveda pod pogojem, da bi se z obračunom strinjal tudi investitor.
Kako bi takšno stvar izvedla? Z indeksom cen?
Hvala vnaprej.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:idea: Preučite podpisano podizvajalsko pogodbo, če je zapisana klavzula v primeru nepravočasne izvedbe del, kdo nosi odgovornost in breme za neizpolnjevanje pogodbenih rokov in k temu primerno ukrepajte. V kolikor v vaši pogodbi ni nič takega, pošljite jim dopis z obrazložitvijo nastale situacije ter predlagajte svoje zahteve, ki so nastali zaradi njihove neodgovornosti. Lp-TITA
iren-a
Začetnik
Začetnik

Tita hvala.
Z vsem tem mislim, da se bodo ukvarjale višje inštance v podjetju. Jaz sem dobila nalogo, da obračunam nekakšne "obresti" oz. razliko v ceni, ki je nastala zaradi inflacije. To pa se zračuna z indeksom rasti cen ane? Oz. hotela sem si pomagat kar s tem pripomočkom: http://www.stat.si/indikatorji_preracun_reval.asp
Mislite, da bi bilo dobro :?:
Aja, pa še to. Te terjatve do njih so nam bile letos poplačane oz. še bodo v naslednjih mesecih. To potem ne mora bit revalorizacija terjatev ampak kaj? Razlika v ceni?
Ah...včasih sem taka zmeda :oops:
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Običajno se že v ponudbi napiše, da velja toliko in toliko dni. To potem za sabo potegne tudi pogodbo. Dobro preberite pogodbo, kako je z zamudo pri izvedbi del, kdo in kako nosi krivec za zamudo posledice. In seveda se je potrebno dogovoriti s plačnikom oz. investitorjem glede odškodnine zaradi nepravočasno izvedenih del, kar se je odrazilo tudi pri ceni vaše izdelave, ki je izgubila na vrednosti. Izračun je pa odvisen čisto od dogovora. Vi sicer lahko informativno izračunate, povišanje oz. razliko v ceni na račun inflacije, ali pa razliko na račun povišanja materiala v kolikor ste delali z materialom in razliko na račun stroškov dela. Pač stvar dogovora.
iren-a
Začetnik
Začetnik

Ok, jaz bom zračunala kar to informativno razliko v ceni zaradi inflacije, potem pa se bomo že naprej dogovarjali in spreminjali, če bo kaj potrebno.
Hvala vama za pomoč!
Odgovori