Zamudne obresti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Zamudne obresti

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Pozdravljeni!

Sem v dilemi: Odvetnik, za katerega vodimo računovodstvo izda račun sodišču, v katerem mu zaračunava:
1. stroške zagovora v kazenski zadevi, kar poknjižim 120/D 760/K 260/K
2. stroške sodne takse 120/D 145/K (nakup takse v trafiki 3 Dva 220/K 145/D)
3. Zamudne obresti (za nepravočasno plačan račun) 120/D 772/

Storitev pod tč. 1 je obdavčena z 20 % DDV in prikazana v davčni knjigi.

Na sodno takso v računu ni obračunan DDV s pripisom (V skladu s 5. točko 44. čl. Zakona o DDV davek ni obračunan)

Za obračunane zamudne obresti v računu pod 3. točko DDV ni obračunan s pripisom (V skladu z drugo alineo 2.točke 11. člena Pravilnika o izvajanju ZDDV, davek ni obračunan).

Sedaj pa sem v dilemi?!:
Predvidevam, da so knjižbe pravilne.
1. So klavzule pravilne?
2. Ali se vpiše taksa v knjigo I-RAČ pod kolono 10 (oproščen promet s pravico do odbitka vstopnega DDV)
3. Ali se zamudne obresti vpišejo v knjigo I-RAČ pod kolono 10 (oproščen promet s pravico do odbitka vstopnega DDV)

Osebno sem mnenja, da se ne eno, in ne drugo ne vpiše v knjigo I-RAČ, ampak samo storitev pod 1 točko (z obračunanim 20 % DDV).

Prosim za čimprejšnjo pomoč, ker bi rada zaključila DDV, pa sem v zvezi s tem v dilemi.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: Upravne in sodne takse in zamudne obresti se ne vpisujejo v davčne evidence. Nekaj mi ni jasno pri knjiženju sodne taske: ali je to strošek ? odvetnika ali je le založil sredstva oz. denar za tuj račun?Lp-TITA
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Tita hvala za odgovor. Sem hotela že zjutraj odpisat, in sem dvakrat pisala, pa ni šlo poslat. Upam da bo sedaj uspelo, ker drugače še bom mogla enkrat vse napisat.
Ja Tita, stvar je namreč takšna pri teh sodnih taksah. Ta odvetnik kupuje v trafiki sodne takse, nekatere gredo v njegov strošek in jih pri nabavi knjižim direktno na 415/D, nekatere od teh taks pa potem zaračuna v izdanem računu svoji stranki. Tukaj pa jaz potem naredim prenos iz 415/D na 145/D in ko poknjižim njegov izstavljen račun strošek takse z računa poknjižim na 145/K da ga zaprem. Se pravi je to potem založeno sredstvo za stranko. Takse, katere pa posebaj ne zaračuna strankam, pa knjižim kot sem že zgoraj napisala direktno na 415/D v stroške.
Sicer sem ga že vprašala zakaj vseh taks ne zaračunava strankam, pa mi je odvrnil, da je taksa pri ostalih, ki jim je ne zaračunava posebaj zajeta v številu točk ki jih zaračuna stranki, ni pa posebaj prikazana. Če je to prav ne vem, dela pa že ves čas tako.

Kaj menite?

Sedaj pa me zanima še nekaj drugega: ta taksa, ki je zaračunana na njegovem izdanem računu se v DDV knjigi I-RAČ prikaže v koloni 10 (oproščen in drug promet s pravico do odbitka vstopnega davka), na podlagi katere je potem potrebno v naslednjem letu narediti obračun odbitnega deleža!? Ali to drži?, ker to je pa za mene še novo in ne vem če pravilno razmišljam.

Prosim za odgovore, ker so mi vaša mnenja v veliko pomoč. Sem potem bolj sigurna v pravilnost ali pa nepravilnost.

Že v naprej hvala in lep dan.
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Prosim za mnenja!? :roll:
Odgovori