Povečanje vrednosti osnovnega sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
skorpijonka
Novinec
Novinec

Povečanje vrednosti osnovnega sredstva

Odgovor Napisal/-a skorpijonka »

Imamo osnovno sredstvo, katerega vrednost je 50.000 EUR. Na stroju se je razbilo steklo, vrednost popravila je 1.711 EUR. Računovodkinja zdaj želi povečati vrednost osnovnega sredstve. S tem se ne strinjam, saj ni šlo ža nadgradnjo ali dodatek k stroju ampak za popravilo. Kaj pravite vi? Hvala za odgovor.
febo
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Pomurje

Odgovor Napisal/-a febo »

Imate prav, to ni povečanje vrednosti stroja, ampak nadomestilo dela ki ni več uporaben. S tem se ne povečuje ne vrednost, ne življenska doba tega stroja.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

tudi če je tako visoka vrednost in gre zgolj
za popravilo, to ne povečuje vrednosti OS.
Knjiži se na konto vzdrževanja 412 ali
konto nadomestnih delov 403.
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

Mene pa zanima nekaj drugega v zvezi z osnovnimi sredstvi.
Letošnje leto sem prevzela računovodstvo za s.p. od nekega servisa.
Ko sem gledala knjižbe za nazaj sem ugotovila, da so v letu 2007 korigirali rezultat ( da so dobili dobiček ) in mu je servis storniral 50% letne amortizacije. Na osnovnih sredstvih nisem ugotovila nikakršnega popravka. Se pravi, da je v GK naredila knjižbo storno debet 430 in protiknjibo debet podjetnikov kapital.

Mene zanima ali je to sploh mogoče in če kaj veste kje to piše, da se te knjižbe lahko delajo.

Kajti, če bo letos rezultat negativen mi bodo verjetno rekli naj naredim ravno tako kot je servis mene pa zanima ali je to pravilno, ker takega knjiženja žal v 15 letni praksi še nisem zasledila.

Hvala za odgovor!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Način evidentiranja prav gotovo ni pravilen, saj se z zmanjšanjem stroška amortizacije posledično zmanjša tudi popravek vrednosti opredmetenih osnovnih sredstev (ne pa podjetnikov kapital in katera sestavina kapitala se je zmanjšala:920?? pretoki???).

Podjetnik ima možnost zmanjšanja amortizacijskih stopenj (in s tem zmanjšanje stroška amortizacije), če ugotovi, da je doba koristnosti drugačna od tiste, ki jo je uporabil za izračun amortizacijske stopnje ob pričetku amortiziranja. Več poglejte v SRS 39.29.

lp
Odgovori