osebno dopolnilno delo - akontacija dohodnine

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

odd1
Novinec
Novinec

osebno dopolnilno delo - akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a odd1 »

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem prijavila t.i. osebno dopolnilno delo (turistični vodnik) in imam vprašanje glede nakazovanja akontacije dohodnine.
Iz računovodstva turistične agencije (pravna oseba) kateri sem izstavila račun, so mi namreč sporočili, da iz mojega računa ni izvidno kam morajo nakazati akontacijo dohodnine?
Ko sem se o tem hotela prepričati pri DURSu so me odslovili, da je to naloga računovodja da se o tem pozanima ... in tako se lovim v začaranem krogu...
Prosim za pomoč :?

lp,
Simona
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ko pa bo računovodja prispel na DURS po informacije, pa bo potreboval vaše pooblastilo :spomezik: . Res je, da je to stvar vašega računovodja, poleg vas, seveda. A lahko bi dali informacije o podatkih trr (številke, sklici) tudi vam.

Pri mojih strankah "smo navajeni", da se o tem pozanimam sam. Imam več časa in lažje dobim zahtevane podatke, ter vem kaj zahtevam.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Dejstvo je, da vam referentka DURS-a, kamor spadate po krajevni pristojnosti mora dati račun za nakazilo. Tega sicer najdete tudi v pravilniku, vendar vam pa ona mora dati sklic za nakazilo, ker ta pa ni nikjer zapisan (mislim na kontrolno številko na koncu sklica). Mogoče je imela slab dan.....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
odd1
Novinec
Novinec

Hvala za hitre odgovore :)

Sedaj sem v veliki dilemi kam so nakazovali akontacijo dohodnine pri drugih agencijah kjer je šla stvar gladko skozi, brez da bi me kdo vprašal po številki TRR za davčno...

Moja referentka mi je na to vprašanje odgovorila da nima podatkov o tem, saj je odvisno od tega kje je registrirano podjetje ki je plačnik dohodka in ne kje sem prijavljena jaz...

:roll:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na strani DURS-a je podrobna razlaga osebnega dopolnilnega dela: zakonodaja, obrazci in pojasnila:
http://www.durs.gov.si/si/osebno_dopolnilno_delo/

Bistvo obdavčitve: kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja (10% normiranih stroškov); 25% akontacija dohodnine, izplačevalec dohodka izpolni obrazec REK-2 (izplačevalec s.p. ali d.o.o.).

Iz tega lahko sklepam(najbrž!!), da so druge agencije pravilno opredelile vaš dohodek (en izvod obračuna dohodka iz drugega pogodbenega razmerja bi vam izplačevalec moral predati) in obračunale ter plačale akontacijo dohodnine (kar je razvidno iz obračuna dela).

Če boste po branju imeli še kakšno vprašanje se oglasite!

LP
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ga. Slovan, a vas lahko nekaj vprašam? V pojasnilu Durs piše z ojačanim besedilom, da je treba oddati obrazec, ko so ti plačevale fizične osebe do 10. v mesecu za prejšnje tromesečje, na drugem mestu v istem pojasnilu pa piše, da se mora oddati do 10. za mesec nazaj.

Kaj je točno? Mislim, da za tromesečje kot pri normiranih stroških, ampak tole besedilo človeka malo zbega...
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

1. Ojačan del besedila pojasnila durs-A se nanaša na podatke o izdanih računih pri opravljanju osebnega dopolnilnega dela - do 10. v mesecu za preteklo trimesečje. To so podatki, ki jih potrebuje davčni organ pri ugotavljanju mejnega zneska dohodka (letna minimalna plača) in ni v povezavi z akontacijo dohodnine.

2. Akontacija dohodnine od dohodka osebnega dopolnilnega dela, ki ga izplačuje oseba, ki ni plačnik davka (fizična oseba) se odmeri na podlagi napovedi v skladu z 288. členom zakona o davčnem postopku. Ker se dohodek iz osebnega dopolnilnega dela smatra kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, ta pa spada med dohodke iz zaposlitve, se napoved vloži pri davčnem organu do 10. v mesecu za pretekli mesec = mesečna napoved za odmero dohodnine.

3. Vaš primer je napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (306. člen zakona o davčnem postopku), v primeru, ko dohodek izplača oseba, ki ni plačnik davka. Napoved se predloži davčnemu organu do 15. v mesecu za preteklo trimesečje.

Je manj zmede!
lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: V navodilih sta res zapisana dva roka oddaje "Napovedi za odmero davka..." , in sicer: 1.) Obrazec NAPOVED za odmero davka od osebnih prejemkov, doseženih na podlagi prevzema opravljanja določenih storitev in poslov domačim fizičnim osebam ter tujim pravnim in fizičnim osebam ( DZS št. - Obr. 7,276 ), ki se oddaja vsakega 10. v mesecu za pretekli mesec. Vsebuje: točko A. Prejemki, doseženi na podlagi pog. o delu, delovršne pog. oz. od prevzema opravljanja storitev in poslov na drugi podlagi, razen iz naslova opravljanja osebnega dopolnilnega dela ; in točko B. Prejemki iz naslova opravljanja osebnega dopolnilnega dela ; Ta obrazec je dejansko NAPOVED za odmero davka od .... , kjer se vpišejo mesečni podatki doseženi z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela ter se predloži DURS do 10. v mesecu za pretekli mesec.
Drugi obrazec: Podatki o doseženih prihodkih iz naslova osebnega dopolnilnega dela za obdobje od ........ do ......... ( DZS št. - Obr. 7,275 ), ki se oddaja do 10. v mesecu za preteklo trimesečje, in v katerega vpisujemo vse izdane račune , kako fizičnim, tako tudi pravnim osebam ter jih predložim DURS. Tako postopam že od leta 2002 , na podlagi navodil s strani DURS. Zelo bi, bila hvaležna ga. Slovan, če bi
bila pripravljena potrditi pravilnost postopka. S spoštovanjem - TITA
slovan
Super računovodja
Super računovodja

TITA:

V navodilih sta zapisana dva roka, vendar je prvi rok za oddajo napovedi za odmero akontacije dohodnine: to je do 10. v mesecu za pretekli mesec. Na podlagi napovedi določi davčni organ akontacijo dohodnine. Obrazec je predpisan s Pravilnikom: MF-DURS obr. DOHZAP št.2 (gre za napoved dohodkov, od katerih ni bilo plačanega davčnega odtegljaja-akontacije dohodnine, ker izplačevalci niso plačniki davka)

Drugi datum je datum za oddajo podatkov o doseženih dohodkih, ki pa nimajo povezave z določitvijo akontacije dohodnine s strani davčnega organa: do 10. v mesecu za pretekli mesec (Priloga 3)

Te obrazce oddajate -navajate sicer obrazce DZS, ki so nekoliko drugače sestavljeni, vendar pa so namenjeni napovedi dohodkov iz drugega pogodbenega razmerja. Tudi drugi obrazec, ki je namenjen sporočanju podatkov o višini dohodkov iz osebnega dopolnilnega dela, je verjetno sestavljen tako, da izkazuje vse potrebne podatke iz uradnega obrazca Priloga 3 iz pravilnika o delih, ki se štejejo.....

Menim, da je vaš postopek povsem pravilen.
LP
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:ssram: Najlepša hvala ga. Slovan za vaš čas, ki ste mi ga namenila ter za potrditev pravilnega posatopka. Želim vam lep in miren vikend. Lp-TITA
odd1
Novinec
Novinec

>Mirko

Zakaj bi računovodja potreboval moje pooblastilo? Pri drugih agencijah in njihovih računovodjih s tem ni bilo problemov, zato še vedno ne razumem zakaj je do tega prišlo le pri eni agenciji… Po enem tednu klicarjenja na DURS, kjer so me podajali od enega do drugega, mi je nazadnje moja referentka (pri njej oddajam vse te potrebne obrazce) odgovorila da imam pač opravka z agencijo ki ima nesposobnega računovodjo in da bi on že moral vedeti na kateri račun je potrebno nakazati, saj je to odvisno od tega kje je registrirana turistična agencija… Ona (tako mi je zatrdila) mi pač tega podatka ne more dati.

>Naty73
Račun in sklic za nakazilo dobim od referentke le v primerih kadar moram sama nakazati akontancijo dohodnine (kadar je plačnik dohodka fizična oseba in ne pravna kot v tem primeru).

>slovan
To isto stran sem posredovala tudi turistični agenciji (oni pa naprej svojemu računovodstvu), vendar se stvar nikakor ne premakne. Sama se spoznam na vodenje turistov, ne pa tudi na računovodstvo, zato enostavno ne vem več kako naj jim razložim stvar. Očitno sem prva vodička pri njih ki delo opravlja kot “osebno dopolnilno delo” in ne s.p. .

Računovodja mi je tudi očital da moj izstavljeni račun ni popoln in naj se drugič pozanimam kaj vse mora račun vsebovati, a glede na pravilnik ki sem ga dobila na upravni enoti je moj račun popoln! Vsebuje:
• zaporedno številko;
• priimek in ime ter prebivališče in davčno številko izdajatelja;
• kraj in datum izdaje;
• specifikacijo opravljene storitve oziroma dobavljenega blaga ali proizvodov in storitev z mersko enoto in ceno;
• podpis izdajatelja računa.

lep pozdrav,
Simona
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Računovodkinja potrebuje vaše pooblastilo v primerih, ko namesto vas ureja zadeve, pridobiva vaše osebne podatke v primerih, ko kaj razčiščuje. Jaz za vsako stranko pridobim pooblasilo. V imenu stranke, ki je plačnik davčnega odtegljaja namesto prejemnika plačila, sem TRR-je in sklice pridobival jaz, kot njen računovodja. Ker pa se dogaja, da prihja do pomot in moraš imeti vpogled v osebne podatke je dobro, da imaš od stranke pooblastilo.

Mogoče bi bilo dobro, da za pravne osebe in fizične osebe, ki opavljajo dejavnsot specificirate obračun davčnega odtegljaja, nekaj je opisano tu: http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... 90&start=0 .

:svprasaj:
odd1 napisal/-a:Računovodja mi je tudi očital da moj izstavljeni račun ni popoln in naj se drugič pozanimam kaj vse mora račun vsebovati
Zakaj vam pa on ne pove :svprasaj: Mislim, da je to tudi njegova naloga, a se mogoče motim :sjezen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori