Pozdravljeni.
Mene zanima ali pravilno razmišljam. Imam enostavno knjigovodstvo in zaenkrat vodim knjige ročno. Knjigo prejetih in knjigo izdanih računov razumem. Knjigo prihodkov in odhodkov pa ne čisto. Ali je ta knjiga za knjiženje izpiskov ali kaj drugega?
Prosim za odgovor, čeprav je najbrž marsikomu smešno vprašanje.
Pa hvala vseeno.
Lep dan. Minigrad
Knjiga prihodkov in odhodkov
Moderator: Mirko Zbačnik
Lep dan.
Knjig prejetih in knjiga izdanih računov je samo za namene DDV. V knjigo prihodkov in odhodkov pa poleg prejetih in izdanih računov vpišete še vse ostale dokumente, ki pomenijo stroške in prihodke - obračune prispevkov za socialno varnost, obračunane plače, pote stroške, itd itd. Na podlagi knjige prihodkov in odhodkov boste konec leta sestavili zaključni račun oziroma izkaz uspeha.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če prav razumem, v bistvu noter vpisujem plačila in prilive, ki jih vidim na bančnih izpiskih? Ali se motim?
Hvala.
Hvala.
Lep dan.
Ne, vpisujete vse prejete in izdane dokumente, ko dobite plačilo ali opravite plačilo, to vpišete samo pod rubriko ''datum plačila''.
Na forumu smo že večkrat pisali o tem, da se splača tistim, ki si sami vodite knjige in niste vešči računovodenja, obiskati računovodski servis, da nastavi potrebne evidence in razloži, kaj je treba kam vpisovati. Stalo vas bo dve do tri svetovalne ure, vrednost pa bo neprecenljiva sploh v primeru obiska davčne inšpekcije.
Na forumu smo že večkrat pisali o tem, da se splača tistim, ki si sami vodite knjige in niste vešči računovodenja, obiskati računovodski servis, da nastavi potrebne evidence in razloži, kaj je treba kam vpisovati. Stalo vas bo dve do tri svetovalne ure, vrednost pa bo neprecenljiva sploh v primeru obiska davčne inšpekcije.
Naty
Da malo obudim temo, ker nisem zasledil česa podobnega.Naty73 napisal/-a:Knjig prejetih in knjiga izdanih računov je samo za namene DDV. V knjigo prihodkov in odhodkov pa poleg prejetih in izdanih računov vpišete še vse ostale dokumente, ki pomenijo stroške in prihodke - obračune prispevkov za socialno varnost, obračunane plače, pote stroške, itd itd. Na podlagi knjige prihodkov in odhodkov boste konec leta sestavili zaključni račun oziroma izkaz uspeha.
Imam s.p. in sem od septembra zavezanec za DDV. Vodim knjigo prejetih in izdanih računov za potrebe DDVja.
Sam si vodim tudi knjigo prihodkov in odhodkov. Do septembra sem vanjo vpisoval zneske z DDV. Ali nadaljujem enako tudi zdaj ko sem zavezanec za DDV, ali moram po novem zneske vpisovati brez DDV?
Sem iskal po netu, a tovrstnega odgovora nisem našel.
Kot zavezanec za DDV vpisujete zneske brez DDV, tako pri izdanih računih (ker prihodek predstavlja zaračunan znesek brez DDV) kot tudi pri prejetih računih, kjer DDV odbijate.
Naty
Hvala za odgovor.Naty73 napisal/-a:Kot zavezanec za DDV vpisujete zneske brez DDV, tako pri izdanih računih (ker prihodek predstavlja zaračunan znesek brez DDV) kot tudi pri prejetih računih, kjer DDV odbijate.
Ja, to se mi je zdelo logično in sem tako tudi delal. Pred septembrom, ko še nisem bil zavezanec, pa ne. Ali moram sedaj vse popraviti za nazaj?
Ko še niste bili zavezanec, ste prejete račune vpisovali z DDV, ker si ga niste mogli odbijati. Na izdanih računih pa tako in tako niste obračunavali DDV dokler niste bili zavezanec.
Naty