Prodaja starega in nakup novega avtomobila+ leasing
Moderator: Mirko Zbačnik
Prodaja starega in nakup novega avtomobila+ leasing
Pozdravljeni
Naprošam vas za pomoč, saj se prvič srečujem z knjiženjem take vrste in po pravici povedano ne vem kje naj se lotim.
1.D.o.o zamenja avto staro za novo (oba sta na d.o.o.), kjer mu starega vračunajo v ceno novega, za ostalo pa vzame leasing.
2.Druga stvar pa je knjiženje prejetega računa za material iz Češke. Kako pa je s tem?
A mi bo lahko kdo pomagal, lepo prosim?
Lp, Maja
Naprošam vas za pomoč, saj se prvič srečujem z knjiženjem take vrste in po pravici povedano ne vem kje naj se lotim.
1.D.o.o zamenja avto staro za novo (oba sta na d.o.o.), kjer mu starega vračunajo v ceno novega, za ostalo pa vzame leasing.
2.Druga stvar pa je knjiženje prejetega računa za material iz Češke. Kako pa je s tem?
A mi bo lahko kdo pomagal, lepo prosim?
Lp, Maja
Za star avtomobil najprej naredite izločitev tako kot da bi ga prodali, za višino zneska, ki so vam ga določili ob tem, ko so ga vzeli v račun, vzpostavite terjatev do tega prodajalca. Ko vzpostavite obveznost do prodajalca za nov avtomobil, del te obveznosti kompenzirate z odprto terjatvijo. Lizing pač knjižite po pogodbi.
Račun iz Češke - če ste zavezani za DDV, mora biti račun brez češkega davka in napravite samoobdavčitev.
Račun iz Češke - če ste zavezani za DDV, mora biti račun brez češkega davka in napravite samoobdavčitev.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Super. Hvala za odgovor. Samo še nekaj mi prosim pojasnite:
Kako v praksi izgleda samoobdavčitev? Knjižim celoten znesek prejetega računa in od tega zneska obračunam ddv, ali na ta znesek.
Torej če je faktura v vrednosti 500 eur, ali je ddv 100eur ali 50eur.
Kam se samoobdavčitev vpiše v obrazec za ddv?
Hvala, Maja
Kako v praksi izgleda samoobdavčitev? Knjižim celoten znesek prejetega računa in od tega zneska obračunam ddv, ali na ta znesek.
Torej če je faktura v vrednosti 500 eur, ali je ddv 100eur ali 50eur.
Kam se samoobdavčitev vpiše v obrazec za ddv?
Hvala, Maja
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
To pa res ni nič hudega, saj malček pa vse zanima, koga imamo na "drugi strani". Če pa navežemo pristne osebne stike, magari prek ZS ali spletne pošte, je pa le pohvalno.Naty73 napisal/-a:Madonca, da ne bo to počasi ratala stran za navezovanje osebnih stikov
Da, res bi bilo zanimivo, ko bi se "razkrili" - a potem ne bi bilo več tega vznemirjenja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Men je prav težko pri srcu, ker moram spet zamorit temo, sam jaz sem se popolnoma zgubila s tem avtom.
Torej:
Prodaja starega avtomobila je pač del pologa za novi avtomobil. Edini dokument ki ga imam, je pogodba o komisijski prodaji. Je to dokument, ki ga knjižim kot izdan račun za star avto? Tukaj si ddv odbijem?
Za nov avto je bil plačan avans. Kako je z ddv-jem? Ga lahko odbijem ali ne?
Potem pride še pogodba o finančnem najemu. Ko knjižim to, verjetno ne smem odbiti ddv-ja ali pač?
Opravičujem se vam za neznanje kateremu ste priča.
Lp, Maja
Torej:
Prodaja starega avtomobila je pač del pologa za novi avtomobil. Edini dokument ki ga imam, je pogodba o komisijski prodaji. Je to dokument, ki ga knjižim kot izdan račun za star avto? Tukaj si ddv odbijem?
Za nov avto je bil plačan avans. Kako je z ddv-jem? Ga lahko odbijem ali ne?
Potem pride še pogodba o finančnem najemu. Ko knjižim to, verjetno ne smem odbiti ddv-ja ali pač?
Opravičujem se vam za neznanje kateremu ste priča.
Lp, Maja