res potrebujem vaš nasvet.
Zanima me knjiženje in na kak način razlikujemo ali gre za lastni proizvod ali za proizvod, ki ga kupimo, da ne pride do podvajanja stroškov.
Na primer v velikem podjetju, kjer se ukvarjajo z več povezanimi dejavnostmi - gre pa za veliko podjetje
1. Prideljujemo koruzo in pšenico za LASTNE POTREBE - (za pripravo koncetratov) in PRODAJO ZUNANJIM KUPCEM
2. Prideljujemo koncetrate za hranjenje živali za LASTNE POTREBE ( za hranjenje živali) IN PRODAJO ZUNANJIM KUPCEM
3. Živino zakoljemo v LASTNI KLAVNICI ali pa prodamo ZUNANJIM KUPCEM
4. Proizvode iz klavnice prodamo v LASTNI PORAJALNI ali pa ZUNANJIM KUPCEM.
Če pogledamo drugače bi lahko biolo to več potjetij , a podjetje je eno, razdeljeno je le po oddelkih.
podvajanje stroškov - veliko podjetje
Moderator: Mirko Zbačnik
podvajanje stroškov - veliko podjetje
Nazadnje spremenil travicaa, dne 30 Okt 2008, 07:40, skupaj popravljeno 1 krat.
sem gledala tisto knjigo, a mi ni najbolj jasno, na kak način v poslovnem izkazu vključiš na primer kot stroššek material, ki si ga proizvedel sam.
najprej moramo pripravit nalogo nato pa imamo predstavitev in zagovor, na katerem sprašuje vse podrobnosi in zeellloo kompliccciiraaa.
Zato sem na primeru predstavila kaj me zanima, ker sem upala, da mi bo to nekdo napisal na podlagi izkušenj, ker verjetno ni tako težko, za nas, ki pa še študiramo pa je to kr zapleteno.
Zato res lepo prosim če mi kdo pomaga in se spomni let ko je sam študiral in mu verjetno ni bilo vse kristalno jasno in je tako kot jaz sedaj prosil za pomoč.
lp,
studentka
najprej moramo pripravit nalogo nato pa imamo predstavitev in zagovor, na katerem sprašuje vse podrobnosi in zeellloo kompliccciiraaa.
Zato sem na primeru predstavila kaj me zanima, ker sem upala, da mi bo to nekdo napisal na podlagi izkušenj, ker verjetno ni tako težko, za nas, ki pa še študiramo pa je to kr zapleteno.
Zato res lepo prosim če mi kdo pomaga in se spomni let ko je sam študiral in mu verjetno ni bilo vse kristalno jasno in je tako kot jaz sedaj prosil za pomoč.
lp,
studentka
stroški nastajajo in se knjižijo na R4... potem pa ko ugotovite kaj in v kakšni količini ste proizvedli, pa stroške peljete preko 49 na proizvodnjo in potem na zalogo izdelkov, ki ste jih naredili....lahko si izdelate tudi svojo osnovno sredstvo in namesto zna R6 peljete zadevo na R0.....o načinu knjiženja poglejte tudi knjižico Kontni načrt s ponazoritvami knjiženj.
p.s. izbrali ste si malo preveč kompliciran primer glede na to da ste študentka.
p.s. izbrali ste si malo preveč kompliciran primer glede na to da ste študentka.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)