Izplačilo OD za samo 1 osebo
Moderator: Mirko Zbačnik
Izplačilo OD za samo 1 osebo
Pozdrav vsem!
Nov problem se je pojavil:
Prevzela sem neko podjetje za vodenje knjig.
Plač si niso izplačali od januarja naprej. Ena od delavk naj bi se upokojila še letos, zato ji morajo plačati prispevke. Po nasvetu kontrolorke iz DURS-a, so naredili obračune OD samo za njo in nameravajo plačati prispevke in neto plačo pa še NE izplačati oz. nikoli (delavka je žena od direktorja zato ne bo protestirala).
Kako jaz knjižim neto - neizplačan, ker imam obveznost knjiženo na kontu 251 ter ali moram tej delavki poslati obvestilo za dohodnino ker akontacijo dohodnine bo izplačalo podjetje.
Samo ta neto mi ni jasen, mogoče ga prenesem na posojila?!
LP
Nov problem se je pojavil:
Prevzela sem neko podjetje za vodenje knjig.
Plač si niso izplačali od januarja naprej. Ena od delavk naj bi se upokojila še letos, zato ji morajo plačati prispevke. Po nasvetu kontrolorke iz DURS-a, so naredili obračune OD samo za njo in nameravajo plačati prispevke in neto plačo pa še NE izplačati oz. nikoli (delavka je žena od direktorja zato ne bo protestirala).
Kako jaz knjižim neto - neizplačan, ker imam obveznost knjiženo na kontu 251 ter ali moram tej delavki poslati obvestilo za dohodnino ker akontacijo dohodnine bo izplačalo podjetje.
Samo ta neto mi ni jasen, mogoče ga prenesem na posojila?!
LP
Neto lahko pustite na 251. Posojilne pogodbe lahko sklenete, vendar se morajo delavci z njimi strinjati. Poznam primer, ko podjetje ni imelo za prispevke in je zato delavcem izplačevalo plače v obliki posojila.
Če boste sklenili posojilne pogodbe, boste zaprli 251 in o izplačilu dohodnine poročali do 31.01.2005. Če jih ne boste sklenili, je najbolje, da povprašate na Durs.
lp
Če boste sklenili posojilne pogodbe, boste zaprli 251 in o izplačilu dohodnine poročali do 31.01.2005. Če jih ne boste sklenili, je najbolje, da povprašate na Durs.
lp
Tudi jaz imam take primere.
Na vsak način mora biti neto plača izplačana, saj papirnato.
Lahko jo izplačate dol pa gor na TRR, tako da se kto. 251 zapre, vi pa protiknjižbo knjižite posojilo podjetju.
Seveda se mora delavec s tem strinjati.
Tako smo mi začeli delati na podlagi dogovora z Durs.
LP8-)
Na vsak način mora biti neto plača izplačana, saj papirnato.
Lahko jo izplačate dol pa gor na TRR, tako da se kto. 251 zapre, vi pa protiknjižbo knjižite posojilo podjetju.
Seveda se mora delavec s tem strinjati.
Tako smo mi začeli delati na podlagi dogovora z Durs.
LP8-)
Jaz imam tudi probleme z neizplačanimi plačami in sem razmišljala, da bi prikazala neplačano odsotnost - neto se ne izplača, prispevki pa grejo v breme podjetja. Kaj se vam zdi? Nekje sem zasledila, da delavec ne sme imeti več kot 30 dni neplačane odsotnosti, ker ga je treba potem odjavit iz zavarovanja - mi prosim poveste po katerem zakonu in kateri člen to predpisuje.
Hvala.
Mirjana
Hvala.
Mirjana
Tudi pri nas imamo probleme z izplačili plač. Sedaj mi ostajajo že za dva mesece, samo papirnato, odprta. Po zakonu jih moram izplačati do 18.Tudi sama sem razmišljala v tej smeri, da bi prek TRR sprovedla gor in dol ter zaprla 251 hkrati pa povečala kredit. Vendar me zanima kako je z dohodnino.Akontacijo ohodnine bo podjetje plačalo, ko bo uradno izplačalo plače, delavcem pa s tem povečam že plačano akontacijo. Do 31.12 bom imela plačane akontacije več kot pa jo je podjetje plačalo, saj so neizplačane. Je to prav? Npr.delavec bo po prijavi dohodnine zahteval vračilo katera dohodnina še sploh ni bila plačana.
Če izplačate neto plačo dol in gor na TRR, se konto 251 zapre, vi pa morate tisti dan, ko ste to naredili, na DURS poslati REK 1 obrazec in
obrazec "obračun davka na izplačane plače". Prispevke pa plačate takoj ali pa v 6 dneh po izplačilu nato plače.
Takega postopka se poslužite, če hočete plačati samo prispevke in dohodnino, neto plače pa ne, če pa ne mislite plačati prispevkov, pa tega ne delajte, saj boste obremenjeni za prispevke in bodo tekle na DURS zamudne obresti ...
LP8-)
obrazec "obračun davka na izplačane plače". Prispevke pa plačate takoj ali pa v 6 dneh po izplačilu nato plače.
Takega postopka se poslužite, če hočete plačati samo prispevke in dohodnino, neto plače pa ne, če pa ne mislite plačati prispevkov, pa tega ne delajte, saj boste obremenjeni za prispevke in bodo tekle na DURS zamudne obresti ...
LP8-)
Posojilna pogodba je seveda potrebna.
Ampak iz DURS ponavadi, če plača več mesecev ni izplačana dobiš poziv, da je potrebno predložiti plače za ta in ta mesec.
Če ni sredstev za izplačilo celotne plače - neto plače in prispevkov ter dohodnine, je ta možnost, da neto izplačaš dol in gor iz TRR,
prispevke ter dohodnino pa v 6 dneh nakažeš DURS-u. Ne morete pa samo plačati prispevke in dohodnino, neto plače pa ne "izplačati".
LP
Ampak iz DURS ponavadi, če plača več mesecev ni izplačana dobiš poziv, da je potrebno predložiti plače za ta in ta mesec.
Če ni sredstev za izplačilo celotne plače - neto plače in prispevkov ter dohodnine, je ta možnost, da neto izplačaš dol in gor iz TRR,
prispevke ter dohodnino pa v 6 dneh nakažeš DURS-u. Ne morete pa samo plačati prispevke in dohodnino, neto plače pa ne "izplačati".
LP