Prenos/nabavaa opreme od fizične osebe (lastnika)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Prenos/nabavaa opreme od fizične osebe (lastnika)

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Stranka (d.o.o.) uporablja za svojo dejavnost stroj, ki je v lastni lastnika d.o.o.-ja, nabavljena še pred samo registracijo. Ker nastajajo v zvezi s to opremo stroški (gorivo), me zanima, kaj storiti, da bi lahko gorivo tudi davčno upravičili kot strošek podjetja, mogoče prenos, pogodba o uporabi, zanima me tudi davčni vidik.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: g. Mirko, le razmišljam!? Lahko bi mogoče odprodal opremo podjetju, seveda po tržni vrednosti.? Ali dal v najem? Le v teh dveh opcijah je možno knjižiti v stroške vse nabave, ki se nanašajo na to opremo. Žal, d.o.o. nimajo te možnosti , da bi brezplačno prenesli v podjetje kakršnokoli opremo, kot to imajo s.p. ! Za premisliti je in se odločiti. Mirno noč in lp-TITA
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Po mojem, s kupoprodajno pogodbo
prodati stroj na podjetje in ga uvrstiti
me OS.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sedaj me pa zanima (najprej hvala za odgovore) še nasprotna stran tega dejanja, davčni vidik za fizično osebo, kako je z obdavčitvijo v primeru prodaje, ali v primeru najema? Verjetno je potrebno upoštevati tržne cene?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

:szaspan: V kolikor odproda opremo podjetju, se sklene kupoprodajna pogodba, in ker je to enkraten posel, nima nič zveze z njegovo dohodnino!
Tudi DDV ni, ker ni zavezanec za DDV. Pri najemni pogodbi se obračuna davčni odtegljaj oz. 25% dohodnina. REK-2 obrazec na DURS. Pozorni morate biti le na tržne vrednosti. Lp-TITA
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To je pa ažuren odgovor, hvala!
Mirko Slika
TITA
Računovodja
Računovodja

:szaspan: Ma sem že krepko zaspana! Pri najemu upoštevate 40% normirane stroške. No to sem še izpustila iz prejšnjega odgovora. Grem še nekaj poknjižiti in na počitek vsaj za nekaj ur! Lahko noč - TITA
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kakšne so ovire pri brezplačnem dajanju v uporabo???

Pogodba o brezplačni uporabi konkretnega premičnega premoženja - tako so davčno priznani vsi stroški, povezani z uporabo tega sredstva.

Zakaj tako menim? Koliko je d.o.o-jev (tudi s.p.-jev), ki pri opravljanju svoje dejavnosti uporabljajo npr. lasten računalnik/lastnina fizične osebe. Nato pa potrebujejo kakšen del ali pa program, ki je izključno vezan na dejavnost. Po tej logiki nabava teh "delov" ne more biti odhodek podjetja. Je pa lahko, če ima podjetje dokazilo, da ima sredstvo po pogodbi v brezplačni uporabi in ga tudi uporablja izključno v poslovne namene.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ta odgovor je pa najbolj zanimiv, hvala, ga. Slovan :idea: .
Mirko Slika
Odgovori