Knjiženje donacije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Knjiženje donacije

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

S.p. donira blago iz prodajalne. Nabavna vrednost je 6 eurov, maloprodajna 10 eurov.

757 ( 6,00) / kateri konto?? (6,00) ali 650 ali 659?
757 ( 1,20) / 2601 (1,20) - obračunan ddv od nabavne vrednosti?

Ali je prav takšno knjiženje?
Ali je ta ddv treba prikazati v obrazcu ddv-?
Kateri konto je protikonto 757 pri nabavni vred.blaga?

Prosim za pomoč. :sneodobren:
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Še enkrat prosim, če mi lahko kdo pomaga.

Hvala in lp.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Še nobenega odgovora na moje vprašanje. :szalosten: Pa imam na isto temo še eno vprašanje.

S.p. je nakazal dekletu, ki organizira prednovoletni koncert znesek 150 eurov. Poslala je prošnjo za sponzorstvo. Zdaj pa sem tukaj v dvomih. Če se to nakazilo tretira kot sponzorstvo, bi morali imeti sponzorsko pogodbo in račun za to. Ampak, dekle je fizična oseba. Torej, bi potem takem, morala znesek tretirati kot donacijo in od tega obračunati dohodnino. Ne vem, kako naj si to razlagam in naredim da bo prav. Ali je dovolj, za sponzorstvo priložena njen dopis-prošnja???

Prosim za kakršen koli nasvet. Sem pregledala vse prispevke na tem forumu na to vprašanje in prejšnje, pa mi noben odgovor ni razblinil dvomov. Zato bom res zelo hvaležna za odgovore, nasvete, mnenja....

Hvala in lp
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:wink: lepo pozdravljena mansu1 ! Pri drugem vprašanju, se izplačana sredstva kot sponzorstvo ne morejo tretirati, ker je sredstva prejela fizična oseba. Vprašanje je, kdo organizira novoletni koncer: ali kakšno društvo oz. organizacija ali pa dekle samo, kot fizična oseba? Če je organizator dekle oz. fizična oseba, vsekakor morate dohodek obrutiti in odvesti akontacijo dohodnine 25%, pridobiti njeno davčno številko ter poročati na DURS - obrazec REK-2. Vsekakor morate ugotviti njen status!
Če je organizator društvo ali druga organizacija, se sklene sponzorska pogodbo, na podlagi katere vam izstavi račun za sponzoriranje. To je moje mnenje - mogoče še kdo? Lp-TITA
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:( Trgovsko blago, dano za namene donacije, se šteje kot raba za zasebne namene ali brezplačna odtujitev, in se šteje kot navaden promet blaga. To ni davčno priznan odhodek, je pa olajšava pri davčnem obračunu. Pri donacijah v blagu ne uporabljate konta 757 ( le pri nakazilih sredstev iz trr), vendar morate razknjižiti zalogo blaga, obračunati DDV od NV blaga in ga evidentirati v DDV-O.
- stornirate zalogo blaga iz R6, DDV v dobro konta 260, vrednost blaga, ki predstavlja osnovo za DDV na R4-davčno nepriznani odhodki ( mogoče poljubno - konto 489/0) . Če bi, mogoče navedla, postopek knjiženja nabave blaga, bi vam lažje pokontirala zadevo. Predvsem je dobro, da imate kakšno prošnjo za doniranje. Lp-TITA
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala za odgovore Tita :prayer:

Drugo vprašanje - tudi moje mnenje je, da bi morala odvesti dohodnino in prijaviti na obrazcu rek-2. Vendar (letos delam prvič za tega podjetnika ) mi je podjetnik povedal, da že vsa leta nakazujejo tej punci in nikoli niso tega rabili narediti. Vsekakor bom jaz preverila.

Prvo vprašanje - Za knjiženje donacije v blagu po kontih sem našla ponazoritev knjiženja v enem priročniku. Zato mi zdaj ni jasno, ko mi pravite, da ne uporabim konta 757. Nabavo blaga kknjižim 650,120/220. potem naredim obračun nabave 663/659,664,669, ker vodimo zaloge po mpc.

Za konkreten primer doniranega blaga:

Nabavna vrednost je 6,00 eur, ddv od tega je1,20 eur, mpc je 19,90 eura.

Kako pa zdaj?

Prosim še tukaj pomoč. Hvala in lp
Odgovori