vodenje računovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dvojčka
Začetnik
Začetnik

vodenje računovodstva

Odgovor Napisal/-a dvojčka »

Spoštovani.

Prosim za pomoč z informacijami kako naj začnem z vodenjem računovodstva svojemu partnerju,ki ima d.o.o. in je zaposlen samo on. Do zdaj je to delala njegova starejša sorodnica, ker pa tega ne zmore več,bi rada to jaz prevzela. Opravila sem osnovni in poglobljeni tečaj računovodstva (lani ), v praksi pa je to zame nekaj novega. Kako naj začnem? Kako do programa in kakšnega? Kako do e-davkov? Prejšnja računovodkinja mi ne zna pomagati, saj je ona to vodila papirnato, zdaj pa se to dela elektronsko.

Hvala in lep pozdrav.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Če gre za majhen d.o.o. (predvidevam da ja, ker je zaposlen samo lastnik), vprašanje, če se vam splača kupiti program, ker programi niso poceni, dosegajo cene od 2.000 € naprej, potem pa še letno vzdrževanje in nadgradnje. Za programe tukaj ne smemo delati reklame, zato boste morali kar pobrskati po internetu. Razmislite še o možnosti, da vam računovodstvo vodi servis - vsaj ponudbe si pridobite in primerjajte s stroški, če bi vodili sami.
Za e-davke si morate na strani davčne uprave izpisati pooblastilo in ga poslati na davčno, pridobiti morate digitalno kvalificirano potrdilo (elektronski podpis), čitalec pametnih kartic... je kar nekaj dela.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi cenejši prrogrami se dobijo.... Torej, nekaj osnov že poznate. Težave ob pričetku imate tudi z osvojitvijo programa. Veliko se naučite tudi z arhiva predhodnice. Lahko se dogovorite z gospo, ki je predhodno vodila računovodstvo za pomoč, s pridom pa lahko uporabite pridobljeno znanje. Če boste vodili le eno podjetje, boste imeli dovolj časa, ker predvidevam, da računov in dogodkov ni velik, da se zadevo učite sproti.

Same knjižbe največkrat ne delajo težav, pač pa davčna zakonodaja, (davčno priznani stroški, obračun DDV, oziroma sam princip DDV... A kot sem dejal, učite se sproti..E-davki so sila prijazni :spomezik: , zato se jih ne bojte. Menim pa, da večina programov "ustvari" datoteko za uvoz podatkov v e-davke.

Lahko da je to vaša prilžnost in boste kasneje opravljali računovodstvo tudi za ostale. Mnogi med nami smo pričeli na enak, ali podoben način kot vi, zato kar korajžno! :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
dvojčka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dvojčka »

Najlepša hvala za pomoč. Sem že naredila prvi korak in dobila ponudbo za programsko opremo v najem, za okoli 100.-euro mesečno.
Zdaj imam veliko volje za naprej
Lep pozdrav
Odgovori