Podjemna ali najemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Podjemna ali najemna pogodba

Odgovor Napisal/-a jogruden »

Spoštovani !
Prosim za mnenje in sicer:
Zanimajo me podrobne bistvene razlike med podjemno in najemno pogodbo .
Vnaprej hvala!
EVA
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Podjemna pogodba se sklene za opravljanje določenih občasnih del s fizično osebo, najemna pogodba se sklene za najem nepremičnine ali premičnine in je lahko sklenjena s podjetjem ali fizično osebo. Kaj konkretno vas zanima, vprašanje je preveč splošno?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala ,Naty, ker ste se odzvali .Zanima me pa nasledje: Kolega v prevozništvu bi občasno rabil kolega za pomoč pri prevozih .Lahko s svojim vozilom, lahko z njegovim (kolegovim)? Kaj mu svetujete, ker se gre to le za par ur tedensko ?

In še ena stvar : Na podlagi katere pogodbe zaposliti upokojenca, ki bi ravno tako pomagal par ur tedensko ( 5 - 10 ur)?Kaj se zgodi z njegovo
pokojnino? Nekje smo izvedeli, da se mu le ta lahko zmanjša...Za kaj bi se pa revež trudil ???
Še enkrat vljudna hvala, če mi boste svetovali ?
EVA
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Odvisno, kako bi ta kolega delal... če ima odprto svoje podjetje, je najmanjši problem, ker pač izstavi račun... če pa je samo fizična oseba, pa preko podjemne pogodbe, in če bi pri tem uporabljal svoje vozilo, bi postavil le višjo ceno kot če ne bi uporabljal svojega vozila. Za par ur tedensko je to najboljša rešitev.

Za upokojence sem tudi jaz že spraševala, in meni so povedali, da se zdaj po novem pokojnina ne zmanjša. Tako da ga lahko angažirate za par ur tedensko po podjemni pogodbi. Morate pa paziti, če to delo traja dalj časa in več ur dnevno, so to elementi delovnega razmerja, kar pomeni, da podjemna pogodba ne pride več v poštev in morate nekoga zaposliti. Za 10 ur tedensko ne vidim problema, je lahko podjemna pogodba.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

Naty73 napisal/-a:Odvisno, kako bi ta kolega delal... če ima odprto svoje podjetje, je najmanjši problem, ker pač izstavi račun... če pa je samo fizična oseba, pa preko podjemne pogodbe, in če bi pri tem uporabljal svoje vozilo, bi postavil le višjo ceno kot če ne bi uporabljal svojega vozila. Za par ur tedensko je to najboljša rešitev.

Za upokojence sem tudi jaz že spraševala, in meni so povedali, da se zdaj po novem pokojnina ne zmanjša. Tako da ga lahko angažirate za par ur tedensko po podjemni pogodbi. Morate pa paziti, če to delo traja dalj časa in več ur dnevno, so to elementi delovnega razmerja, kar pomeni, da podjemna pogodba ne pride več v poštev in morate nekoga zaposliti. Za 10 ur tedensko ne vidim problema, je lahko podjemna pogodba.
tole ne bo šlo, ker nima licence za to vozilo kot fizična oseba. opcija je samo brez vozila (kot fizična), ko pravna ima pa naty prav.
jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Še enkrat se vam zahvaljujem , Naty , za vaš trud.Mogoče bi z vami pokomentirala le še tole, kar mi je nekoč prišlo na ušesa.Da je podjemna pogodba stvar točno določenega dela in ne konstantnega dela.Npr. da sp vzame delo za opravit v določeni dobi , po končanju teh del pa se podjemna pogodba s "podizvajalci " prekine.Če sp začne z novim delom, to ni več stvar podjemne pogodbe ampak pride v poštev že pogodba o zaposlitvi. Upam ,da me razumete , kaj mislim .Kaj torej menite? Ali je potrebno potem to podjemno pogodbo za vsako novo delo znova pisati?
kako to zgleda v panogah kot je prevozništvo ? Za gradbeništvo je že lažje ...en objekt tukaj, eden tam,... čeprav v recesiji menda ne bo več tako.
Prosim, če lahko to pokomentirate.
Zares hvala in se opravičujem, če preveč utrujam s tem.
Rada bi stvari prišla do dna.
EVA
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Ja bejba, v licence se res nisem spuščala, ker se na to področje ne spoznam.

Za podjemne pogodbe je točno tako, kot pravite, da tukaj ne sme iti za neko konstantno delo, ker so to potem že elementi delovnega razmerja in bodo inšpektorji rekli, da morate nekoga zaposliti. V praksi se podjemne pogodbe res vežejo na kak projekt ali na določeno časovno obdobje (naprimer projekt izgradnje hiše A ali pa občasni prevozi v obdobju januar - junij 2009). Tudi če s.p. začne z novim delom, lahko na začetku poskusi s podjemno pogodbo, saj ne ve, kako bodo stvari stekle, kasneje lahko nekoga zaposli za ta dela.
Hmmmm upam da sem vam še kaj pomagala.
Naty

jogruden
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Zares ,zares hvala !
EVA
Odgovori