Dolgoročna finančna sredstva/investicije, olajšave

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tone
Novinec
Novinec

Dolgoročna finančna sredstva/investicije, olajšave

Odgovor Napisal/-a tone »

Če primerjam "Opredelitve ključnih pojmov" na naslovu
http://www.racunovodja.com/doc/rs3.asp <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">3.53. V tem standardu je uporabljenih nekaj izrazov, ki jih je treba razložiti in tako opredeliti ključne pojme.

a) Dolgoročna finančna naložba je finančna naložba, ki naj bi se obdržala več kot leto dni in s katero naj se ne bi trgovalo. Kot dolgoročne finančne naložbe se štejejo tudi finančne naložbe v nepremičnine, ki so v posesti za trgovanje ali dane v finančni najem, da bi se z njimi dolgoročno dosegali donosi, in tudi naložbe v plemenite kovine, drage kamne, umetniška dela in podobno tržljivo blago, ki naj bi jih podjetje posedovalo več kot leto dni in niso namenjeni trgovanju.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote"> in nasvet od maja 1: <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Za leto 2004 se davčnemu zavezancu prizna dav.olaj. v višini 25% inv.zneska v opred.OS (razen v oseb.vozila) in neopr.dolg.sredstva in dodatna davčna olajšava v višini 15% investiranega zneska v opremo, razen v pohištvo in pisar.opremo brez računal.opreme in neopredmetena dolg.sredstva.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">, a pravilno sklepam, da sodi nakup obveznic med davčne olajšave v smislu investicije v neopredeljena dolgoročna sredstva?
Se 25 in 15% sešteje, tako da je olajšava 40% zneska nakupa obveznic?

Kako je pa z vlaganjem v vzajemne sklade, ki se ukvarjajo z obveznicami - se to tudi prizna kot davčna olajšava?

Hvala za odgovore!

lp
Tone
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz mislim, da obveznice ne spadajo v neopredmetena osnovna sredstva (SRS 2), ampak med finančne naložbe (SRS 3). SRS našteva naložbe, ki spadajo med neopredmetena osnovna sredstva, in obveznic nisem našla med njimi. Po moje zanje ne morete uveljavljati davčne olajšave. Morda ima kdo od obiskovalcev foruma drugačno razlago in upam, da se bo še kdo oglasil.
(P.s.: če jaz mislim, to še nič dosti ne pomeni, ker sem bolj blond!)
Lep pozdrav, Alena
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

To so dolgoročne finančne naložbe in niso predmet investicijskih olajšav. Če bi jih prodali, bi imeli iz tega naslova dobiček ali izgubo od prodaje vredn.papirjev.
Odgovori