računi za stroške-najem
Moderator: Mirko Zbačnik
računi za stroške-najem
pozdravljeni,
imam eno vprašanje in sicer podjetje vzame v najem prostore za pisarno pri fizični osebi, ki mu zaračuna določen znesek za najem teh prostorov, zanima me, kako naj doo plača stroškenpr.elektrika,voda.....če so računi napisani na fizicno osebo? Ali ima kdo kakšno podobno situacijo in rešitev.
Hvala lepa za odgovor in lep vikend!
imam eno vprašanje in sicer podjetje vzame v najem prostore za pisarno pri fizični osebi, ki mu zaračuna določen znesek za najem teh prostorov, zanima me, kako naj doo plača stroškenpr.elektrika,voda.....če so računi napisani na fizicno osebo? Ali ima kdo kakšno podobno situacijo in rešitev.
Hvala lepa za odgovor in lep vikend!
hvala za odgovore, to sem si tudi mislila,da teh računov pač ne moremo upoštevati,ker niso na naše podjetje, vendar mi oni ne morejo izstaviti računa, ker je to fizična oseba in mi izplačujemo po pogodbi na honorar in odvajamo davek in rek2. Če dobro premislim, je edina možnost, da se poveča najemnina za znesek stroškov, vendar to ne bi blo vsak mesec isti znesek,ker se spreminjajo in tudi plačevali bi davek večji.....
še enkrat hvala in lep dan še naprej!
še enkrat hvala in lep dan še naprej!
tudi mi smo najemniki pri fizični osebi
sama fotokopiram račune (komunala, internet, voda,...) v pogodbi imamo določen % plačila teh stroškov. Potem jih poknjižim kar s temeljnico 4/285 obveznost do najemodajalca seveda brez ddv in mu te zneske nakažem na trr enkrat mesečno kot poplačilo stroškov, ker seveda on te račune že plača sam.
sama fotokopiram račune (komunala, internet, voda,...) v pogodbi imamo določen % plačila teh stroškov. Potem jih poknjižim kar s temeljnico 4/285 obveznost do najemodajalca seveda brez ddv in mu te zneske nakažem na trr enkrat mesečno kot poplačilo stroškov, ker seveda on te račune že plača sam.
Več je vredna ena izkušnja kot sedem modrih pravil.
obrat.stroški pri najemnini fizične osebe
ali ste prepričani, da je to v redu, da plačate te stroške fizični osebi, ne da bi pri tem plačali tudi dohodnino?
podjetje ima sklenjeno najemno pogodbo s fizično osebo za poslovne prostore.
mesečno pa tudi ta fizična oseba prinese kar račune za elektriko, vodo in ostale obratovalne stroške katere želi, da se ji tudi plačajo, ker je tako v najemni pogodbi.
zanima me ali moramo tudi od teh obratovalnih stroškov, ki jih moramo plačevati tej fizični osebi odvesti kakšne dajatve? in, če moramo - ali je kje eksplicidno napisano, da je potrebno od tega plačevati dajatve - logično mi ni, ker potem tej fizični osebi obratovalni stroški dvigujejo osnovo za dohodnino, v bistvu pa nima ta fiz.oseba nič od tega prihodkov, ker so v bistvu zadeve samo prefakturirane.
podjetje ima sklenjeno najemno pogodbo s fizično osebo za poslovne prostore.
mesečno pa tudi ta fizična oseba prinese kar račune za elektriko, vodo in ostale obratovalne stroške katere želi, da se ji tudi plačajo, ker je tako v najemni pogodbi.
zanima me ali moramo tudi od teh obratovalnih stroškov, ki jih moramo plačevati tej fizični osebi odvesti kakšne dajatve? in, če moramo - ali je kje eksplicidno napisano, da je potrebno od tega plačevati dajatve - logično mi ni, ker potem tej fizični osebi obratovalni stroški dvigujejo osnovo za dohodnino, v bistvu pa nima ta fiz.oseba nič od tega prihodkov, ker so v bistvu zadeve samo prefakturirane.
Če imate v pogodbi napisano,da stroške elektrike, vode .... plača najemojemalec 100 % na podlagi prejetih računov, ki se glasijo na ime fizične osebe. Seveda mora biti točno definirano, da so to stroški za poslovni prostor, ki jih je najemojemalec vzel v najem od fizične osebe. In tu ne vidim razloga, da bi se obračunavala še nekakšna dohodnina. Jaz bi to poknjižila na 4/ ter na obveznost do najemodajalca in sicer z interno temeljnico, h kateri bi priložila fco teh računov.
zoa
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
-
vesna_2004
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
Zoa, tale rešitev se mi zdi zelo smiselna. Ampak, ali je to v skladu s predpisi? Sicer pa, če nekaj ni izrecno prepovedano, potem je najbrž dovoljeno, ne?
Tudi jaz se soočam s podobnim vprašanjem. Torej je v pogodbi treba opredelit, kolikšen % stroškov od računa odpade na pravno osebo, ta % pa se ji nakaže na račun. Čeprav meni se zdi, da je treba nakazat znesek z ddv, in tudi poknjižit znesek z ddv kot celoten strošek, ker za fizično osebo je strošek elektrike cel znesek računa, ne pa osnova za ddv.
Kako menenje na to?
Lp, Vesna
Tudi jaz se soočam s podobnim vprašanjem. Torej je v pogodbi treba opredelit, kolikšen % stroškov od računa odpade na pravno osebo, ta % pa se ji nakaže na račun. Čeprav meni se zdi, da je treba nakazat znesek z ddv, in tudi poknjižit znesek z ddv kot celoten strošek, ker za fizično osebo je strošek elektrike cel znesek računa, ne pa osnova za ddv.
Kako menenje na to?
Lp, Vesna
Re: računi za stroške-najem
pozdravljeni,
Mene pa zanima slednje. Zasebnik, ki ni zavezanec za DDV vzame v najem nepremičnino pri fizični osebi (ki ni zavezanec za ddv), kako se tukaj pravilno knjiži?
Ali moram knjižit pogodbo in Kako?
ali se zgolj knjižijo gotovinska plačila fizični osebi?
Ali je potrebno oddajat rek-2, če zasebnik ni davčni zavezanec?
skratka kako beležim ta strošek najemnine za vsak mesec posebej?
Lep pozdrav
Mene pa zanima slednje. Zasebnik, ki ni zavezanec za DDV vzame v najem nepremičnino pri fizični osebi (ki ni zavezanec za ddv), kako se tukaj pravilno knjiži?
Ali moram knjižit pogodbo in Kako?
Ali je potrebno oddajat rek-2, če zasebnik ni davčni zavezanec?
skratka kako beležim ta strošek najemnine za vsak mesec posebej?
Lep pozdrav
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Vsi državljani Slovenije, od rojstva do smrti, smo davčni zavezanci. Zato je tudi fizična oseba (najemodajalec) davčni zavezanec iz ustvarjenih dohodkov dajanje v najem, kot tudi zasebnik kot izplačevalec teh dohodkov, ki ob plačilu najemnine predloži davčnemu organu REK-2 obrazec in plača dohodnino (davek od najema). Dohodnina predstavlja dokončni davek (25% od 90%-ne osnove).tv0jheker napisal/-a:Ali je potrebno oddajat rek-2, če zasebnik ni davčni zavezanec?
tv0jheker napisal/-a:Ali moram knjižit pogodbo in Kako?
Za najem se sklene pogodba o najemu, v kateri se točno opredeli višina najemnine in pripadajoči stroški (elektrika, voda.... seveda v odvisnosti za kakšno nepremično gre) ter roki za plačilo. Zasebniku (s.p.) predstavlja mesečni strošek najema, ki se v poslovnih knjigah evidentira bodisi na podlagi obrazca davčnih odtegljajev (REK) oziroma s temeljnico, če je dinamika plačila drugačna od stroška obdobja (npr. najemnina se plača vnaprej za celo leto; strošek obdobja je število najemnin, ki odpadejo na število mesecev obdobja....).
Najemnina se nakaže na TRR najemodajalca.
lp
HVALA
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.