Dobropis in ddv- nuujjnnoo
Moderator: Mirko Zbačnik
-
ttaanniiccaa
- Računovodski vajenec

Dobropis in ddv- nuujjnnoo
Pozdravljeni!
Smo upravljalsko podjetje. Nek dobavitelj je v nekem bloku opravil določeno delo. Mi smo od njega prejeli račun, katerega smo prefakturirali stanovalcem. To ni bil naš strošek, saj smo ga kot sem rekla prefakturirali.
Potem pa (ker smo se pač tako dogovorili- glede na to, da smo mu omogočili nek posel), nam je ta isti dobavitelj izstavil dobropis, ki pomeni da mu ta račun pač manj plačamo. Ta je v naše dobro in ni za prefakturirati!
Sedaj pa na dobropisu piše, da moram potrditi, da sem za popravljen znesek obračunanega DDV zmanjšala odbitek vstopnega DDV po tistem prejetam računu. Jaz tistega nisem knjižila v našo davčno knj., saj je bilo za prefakturirati. Tako da potem tudi odbitka ne morem zmanjševati. Dobropis pa bom knjižila med lastne dobropise, saj je to naša zadeva- od podjetja.
Kako rešim to zadevo?
Lep pozdrav
Smo upravljalsko podjetje. Nek dobavitelj je v nekem bloku opravil določeno delo. Mi smo od njega prejeli račun, katerega smo prefakturirali stanovalcem. To ni bil naš strošek, saj smo ga kot sem rekla prefakturirali.
Potem pa (ker smo se pač tako dogovorili- glede na to, da smo mu omogočili nek posel), nam je ta isti dobavitelj izstavil dobropis, ki pomeni da mu ta račun pač manj plačamo. Ta je v naše dobro in ni za prefakturirati!
Sedaj pa na dobropisu piše, da moram potrditi, da sem za popravljen znesek obračunanega DDV zmanjšala odbitek vstopnega DDV po tistem prejetam računu. Jaz tistega nisem knjižila v našo davčno knj., saj je bilo za prefakturirati. Tako da potem tudi odbitka ne morem zmanjševati. Dobropis pa bom knjižila med lastne dobropise, saj je to naša zadeva- od podjetja.
Kako rešim to zadevo?
Lep pozdrav
-
febo
Ta nek posel, je posel opravljen v bloku. Dogovorili ste se da izstavi večji račun, katerega ste prefakturirali stanovalcem, znesek dobropisa pa bi naj bila Vaša provizija ker ste mu omogočili posel. Samo, dobropis bi tudi morali prefakturirati in poslati stanovalcem, ker to ni Vaš strošek, ampak strošek stanovalcev. In ni ravno pošteno do stanovalcev.
LP

LP
-
ttaanniiccaa
- Računovodski vajenec

No, da še malo bolj razložim. Če dobavitelj nebi dal dobropisa bi mu pa mi tako ali tako izstavili račun 5% od tistega izstavljenega računa, kajti tako smo z njim dogovorjeni, saj smo mu omogočili delo.
Da pa nam ni bilo potrebno izdati fakture, smo pač rekli da lahko da kar dobropis na tisti izdani račun in ga bomo pač avtomatsko manj plačali.
Upam da je razumljivo.
Sedaj pa res prosim odgovor ne prvo zastavljeno vprašanje.
Lep pozdrav.
Da pa nam ni bilo potrebno izdati fakture, smo pač rekli da lahko da kar dobropis na tisti izdani račun in ga bomo pač avtomatsko manj plačali.
Upam da je razumljivo.
Sedaj pa res prosim odgovor ne prvo zastavljeno vprašanje.
Lep pozdrav.
"da kar dobropis na tisti izdani račun in ga bomo pač avtomatsko manj plačali."
Tako pač ne bo šlo - dobropis zmanjšuje vrednost storitve in jo morate priznati ("preodfakturirati") naprej stanovalcem.
Kot je rekel febo - drugače je pa goljufija. lp
PS In če se ne motim - vsaj pri večjih zadevah je tako, da upravnik zaračuna določen % od vrednosti dela stanovalcem za posredovanje? Da ne dobi celo na obeh straneh?
Tako pač ne bo šlo - dobropis zmanjšuje vrednost storitve in jo morate priznati ("preodfakturirati") naprej stanovalcem.
Kot je rekel febo - drugače je pa goljufija. lp
PS In če se ne motim - vsaj pri večjih zadevah je tako, da upravnik zaračuna določen % od vrednosti dela stanovalcem za posredovanje? Da ne dobi celo na obeh straneh?
-
ttaanniiccaa
- Računovodski vajenec

Ja, imata kar prav ja. Premalo sem premislila in sem preveč na hitro rekla, da naj pač dajo dar dbp- nič nisem pretuhtala kaj je potem z ddv-jem.
Sedaj smo se dogovorili, da stornirajo dbp, in jim bomo mi izdali račun.
Pa brez razburjenja, nihče noče nobenega goljufati. Zato sem pa vprašala
lp, tanja.
Sedaj smo se dogovorili, da stornirajo dbp, in jim bomo mi izdali račun.
Pa brez razburjenja, nihče noče nobenega goljufati. Zato sem pa vprašala
lp, tanja.
Ja v poslovnem jezike se reče provizija, po domače pa podkupnina. Namesto, da bi skrbeli, da stanovalci plačajo čim manj za opravljeno delo, izbirate izvajalce po tem, kdo da večjo provizijo. Žalostno zares, kolikor vem, vam za vaše delo delo stanovalci že plačujejo in bi morali delovati v njihovem interesu. Če bi vedela, da naš upravnik dela tako, bi takoj zahtevala prekinitev pogodbe. Ali pa to že vsi počnejo? Bom pa prebrala stanovanjski zakon, ker sem prepričana, da na ta način goljufate lastnike stanovanj.