Medbančna obrestna mera

Moderator: Mirko Zbačnik

Pedan
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Pedan »

najlepša hvala

bili ste mi v veliko pomoč, še enkrat hvala in lep dan
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Še prošnja za poduk glede izrazov, pri katerih si niti s pravopisom niti z logiko ne moremo pomagati :
"povečani za: – 1 odstotno točko" je to 1% (povečanje s 5 na 6%)? Hvala vnaprej!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Starči vsi smo na istem. Kako si razlagati pojem: odstotne točke? Jaz sem si prevedla v odstotek, kar pomeni: 1%...2%...itd. Ostali pa?

LP
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Starči, menda je tule pojasilo:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Odstotna_to%C4%8Dka
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz sem si jih takole, v primeru, ko sem jih za stranko po posvetu z referentko izračunal: "redne" obresti npr. 11 % + 1 odstotno točko (1 %) = 12 %.

Malce nenavadno bi bilo 11 % + 0,11 % (1 % od 11 %), ali ne?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a marijan »

slovan napisal/-a:Najprej izpis člena zakona o davčnem postopki:
(1) Ne glede na določbe tega zakona lahko davčni zavezanec, ki ni vložil napovedi oziroma podatki v napovedi niso bili pravilni ali popolni ali resnični, po tem zakonu oziroma zakonu o obdavčenju, vsak trenutek predloži novo davčno napoved, vendar najpozneje do izdaje odmerne odločbe, oziroma do vročitve sklepa o začetku davčnega inšpekcijskega nadzora, oziroma do začetka postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka.
[i](2) V primerih iz prejšnjega odstavka davčni organ izda odmerno oziroma dopolnilno odločbo, v kateri obračuna tudi obresti po slovenski medbančni obrestni meri za čas od poteka roka za predložitev davčne napovedi do predložitve davčne napovedi na podlagi samoprijave za ročnost enega leta, v višini, ki je veljala na dan poteka zakonsko določenega roka za vložitev davčne napovedi, povečani za: [/i]

LP
Malo sem zmeden.., meni ZdavP-2 pravi:

(2) V primerih iz prejšnjega odstavka mora pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, od premalo plačanega oziroma neplačanega davka obračunati in plačati obresti po slovenski medbančni obrestni meri za čas od poteka roka za plačilo do predložitve davčnega obračuna na podlagi samoprijave, za ročnost enega leta, v višini, ki je veljala na dan poteka roka za vložitev davčnega obračuna, povečani za:

Torej, obresti moramo izračunati sami in jih predložiti na obrazcu, skupaj z razliko premalo plačanega davka.

Kolega, ki ima ravno problem s samoprijavo pravi, da mu referent na DURSU ne more (noče) povedati točno obrestno mero, ki naj bi jo uporabil , kaj šele, da bi mu izračunala obresti.

lp

p.s. zdaj vidim, da sva citirala različna člena... 55. in 63. :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi sam se ubadam s samoprijavami - in moram malce zagovarjat tudi referente; žal se tudi oni na tem še lovijo in v mojem primeru je referetnka pridobila mnenje v svetovalni službi DURS-a. Glede na obilico dela jim tega ne zamerim. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a marijan »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Tudi sam se ubadam s samoprijavami - in moram malce zagovarjat tudi referente; žal se tudi oni na tem še lovijo in v mojem primeru je referetnka pridobila mnenje v svetovalni službi DURS-a. Glede na obilico dela jim tega ne zamerim. :spomezik:
Tudi jaz jih razumem in ne pričakujem dosti, pravzaprav pričakujem samo, da ne delajo nepotrebnih problemov in zapletov.

Kolega ima zanimiv primer nekoga, ki je na svojih računih zaračunaval DDV, čeprav ni bil zavezanec za DDV in je to postal šele po skoraj polletnem poslovanju . Ste imeli kaj podobnega, oziroma kako mislite, da je to potrebno popraviti ? Samoprijava ?

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Moj primer je podoben; šlo je za izbris iz registra, a podjetnik tega ni vedel. Za obdobje, ko ni bil zavezanec, sem napravil samoprijavo, obračunani DDV in pripadajoče obresti plačal. Podjetnik je lepo sodeloval in upam, da bo v nadalje vse v redu.

To je edina zakonita pot. :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori