KnjiŽenje di...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
r.računovodstvo
Začetnik
Začetnik

KnjiŽenje di...

Odgovor Napisal/-a r.računovodstvo »

Pozdravljeni,

imam več vprašanj in sicer:
-kot prvo glede knjiženja drobnega inventarja in sicer ne vem ali prav razmišljam, meja kam knjižiti DI je 500 € (doba koristnosti manj kot 1 leto- je to pomembno), lahko knjižmo na konto 4040 (ali ga je potrebno dati najprej v R3 ob uporabi pa v R4) ali pa na konto 0410, če ga knjižimo R0 ga lahko tudi 100 % amortiz.? Vem, da je to tudi odvisno od rač. usmeritve podjetja.
-poslovna darila posl.partnerjem je to strošek reprezentance in ali si lahko odbijemo DDV od nakupa daril? Kako pa je z darila zaposlenim, ki ne presega meje obdavčitve kam se knjiži in ali so davčno priznana in odbitek DDVja? :sneodobren: :szalosten:

Sem kar fajn zatežila, upam da mi bo znal kdo pomagati in 100X hvala že v naprej.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kar se tiče DI...

1.) Lahko ga daste takoj med stroške, brez razreda 3 na 404 - to pomeni, da ga takoj odpišete 100 %.

2.) Lahko ga daste na skupino 32 in ga postopoma v roku 1 leta odpisujete in prenašate na 404, in

3.) Lahko ga obravnavate kot DI med OS, amortizirate ga kot ostala OS, Če bi ga tu v prvem letu odpisali 100 %, bi v tem poslovnem letu predtavljal davčno priznan strošek v višini davčno priznane amortizacijske stopnje, za ostalo pa bi si morali evidenitrati odložene davke.
- lahko ga vodite posamič,
- ali pa obračunavate amortizacijo skupinsko.

Vrednost 500 € je vsaj zame le en od kriterijev, ali je to OS ali ne. Pri OS, ki bi bili lahko DI, se pravi, da imajo vrednost nižjo od 600 €, življensko dobo pa daljšo, jaz dam med DI v okviru OS razreda 0.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
r.računovodstvo
Začetnik
Začetnik

Hvala za hiter odgovor, vendar me še vedno bega življenska doba DI, ali je lahko tudi daljša kot leto in damo to direktno na strošek?
Hvala!!!!
r.računovodstvo
Začetnik
Začetnik

o.k. vse jasno, hvala še enkrat!
Odgovori