Nakupi, DDV in stroški...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonny
Novinec
Novinec

Nakupi, DDV in stroški...

Odgovor Napisal/-a sonny »

Pozdrav,

Sem bolj zelen na tem foromu in že zgolj s prebiranjem starih tem sem našel veliko odgovorov na moja vprašanja, vendar imam tudi takšna na katera nisem našel odgovora :oops:

Zanima me kako je z nakupi in DDV

Recimo grem v trgovino, kupim disk, tiskalnik in v isti trgovini še kake druge stvari (kaj vem , obleka, kruh, voda, mleko.....).
Izdajo mi račun na podjetje-zavezanec za DDV, ki vključuje vse kar sem kupil.
Zdaj me pa zanima... disk in tiskalnik dam pod strošek (lahko upravičim), kaj je z ostalimi stvarmi? In kako je potem z DDV, gre v poračun samo tisti od diska in tiskalnika ali od celotnega računa?

Upam, da mi bo kdo znal odgovorit na to vprašanje in, da sem ga dovolj jasno napisal... :)
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

seveda se DDV lahko odbija le od davčno priznanih stroškov.....
še to ne od vseh...od hrane v nobenem primeru....razen če predstavlja surovino v vaši deajnosti....pa od daril, reprezentance, goriva....razen če ste taksist ali prevozmik.....ne gre se igrati z DDV, kar Zakon vzemite v roke ali pa se s kom posvetujte....
lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Recimo grem v trgovino, kupim disk, tiskalnik in v isti trgovini še kake druge stvari (kaj vem , obleka, kruh, voda, mleko.....).

Recimo : na račun za firmo vzemi tisto, kar gre na firmo, mleko plačaj pa posebej!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pa recimo, da smo poabili na dejstvo, da samostojni podjetnik prosto razpolaga s sredstvi... Vse, kar ni za dejavnsot, bi dal na 920 (pretoki/odtoki), DDV-ja od teh stvari pa ne bi odbil.

Včasih moramo biti tudi praktični. Če bi bil pa lastnik d.o.o.-ja, pa seveda to ne bi bilo možno brez davčnih posledic (bonitete, davčno nepriznani odhodki).

PS.: Sj ste s.p.?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sonny
Novinec
Novinec

ja, sem s.p.

Hvala za vse nasvete, me je zanimalo kako je s tem in zdaj vem. Sem malo zmeden v poplavi vseh teh informacij, kot verjetno vsak na začetku. Še dobro, da se imamo kam obrnit. Hvala
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

sonny en dobronameren nasvet. Strogo ločujte papirje in denarne transakcije za s.p. in za privat porabo in bo vam lažje in tudi ne bo dilem kaj in kako poknjižiti.

Če greste v trgovino kupit nekaj za firmo in nekaj za privat naj vam pa dajo 2 računa.

Saj veste. Čisti računi ....
sonny
Novinec
Novinec

hja, se strinjam, pa še pregled nad vsem bom pol mel boljši... Bom tako naredil raje ja :)
sonny
Novinec
Novinec

Aja, pa še eno vprašanje bi kar tu postavil....

Kako pa vi knjižite, sproti, na koncu meseca, kako priporočate?
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Listine bi se morale knjižiti sproti. Tako je predpisano, lažje, brez dilem in še sveže, ter pregledno.
Marsikdaj pa je v praksi drugače. Seveda pa je odvisno tudi od količine listin in knjižb.

Seveda pa, kako se navadiš na začetku, tako je tudi potem.
Odgovori