Prikaz avansa na končnem računu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Prikaz avansa na končnem računu

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Živio.
Zanima me, če je plačan najprej avans in izstavljen avansni račun, ali je potrebno na končnem računu prikazati, koliko avansa je bilo plačanega posebej osnovo za DDV in posebej znesek DDV? Ter koliko je še za plačilo, posebej osnovo in posebej DDV. V prejšnjem programu je bilo tako. In zdi se mi, da sem brala, da je tako potrebno, zdaj pa sem ponovno pregledala ZDDV in pravilnik glede izdaje računa in tega nikjer več ne najdem.
Rabila bi potrditev, ker sem do sedaj vztrajala, da mi tako sprogramirajo račun, zdaj pa ugotavljam, da morda sploh ni potrebno.
Hvala za pomoč in lep dan želim vsem. :)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Po mojem mora biti na računu napisano najmanj to koliko je že bilo plačano z avansom in koliko še ostane za plačilo.

Kot jaz vem sedaj res ni več zahteva, da mora biti odznačeno koliko DDV je že bilo poračunanega z avansnim računom in koliko ostane še ddv po računu.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala za mnenje. Saj datum plačila avansa in znesek se izpiše na računu in koliko še ostane za plačilo tudi - vse znesek z DDV.
Ampak še vedno se mi zdi, da je bilo potrebno navajati tudi osnovo in znesek DDV. Samo to me bega, ker ne najdem, kje je napisano.
nikitka
Nov član
Nov član
Kraj: LJUBLJANA

Odgovor Napisal/-a nikitka »

Da, potrebno je navediti osnovo + davek :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Nikitka, po katerem členu Zakona o DDV ali pravilnika je to nujno - ker če ni zapisano (več) v Zakonu, ni potrebno.
LP :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Upam, da še drži 4. točka 144. člena Pravilnika o izvajanju ZDDV (malce pogrešam kak čistopis):
Ob dobavi blaga oziroma storitev mora davčni zavezanec v računu, v katerem obračuna dobavo blaga oziroma storitve, od obračunanega DDV po tem računu odšteti DDV, obračunan od predplačil. Na tem računu navede tudi številko izdanega računa za prejeto predplačilo.

Razumem, da razlike v osnovah ni potrebno izkazati, razliko v ddv pa.

Še kakšna mnenja?
Odgovori