Najemna pogodba

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lejla22
Računovodja
Računovodja

Najemna pogodba

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo,
zanima me, mogoče kdo ve kako se bere naslednji sestavek v Najemni pogodbi. Dobila sem namreč Najemno pogodbo za del zemljišča in me zanima kaj pomeni: za letno najemnino v višini 400,00 mi je jasno, za varščino, ki pa ne vem kako naj razumem ta člen.

Citiram:
"Najemojemalec se zavezuje, da poravna najemodajalcu letno najemnino ob podpisu te pogodbe za eno leto vnaprej v višini 400,00 EUR. Prvi obrok letne najemnine zapade v plačilo ob podpisu te pogodbe oziroma najkasneje do dne 10.12.2008. Vsak naslednji letni obrok najemnine se z aneksom k tej pogodbi določi v EUR za eno leto vnaprej.

3. člen - Ostale finančne obveznosti najemnika

Najemojemalec izroči ob podpisu te pogodbe najemodajalcu varščino v višini ½ letne najemnine, ki se aktivira in je najemodajalcu ni potrebno vrniti najemojemalcu v primeru kršitev določb te pogodbe s strani najemojemalca, nastanka kakršnekoli škode na predmetih v lasti ali posesti najemodajalca ob začetku teka najema, v primeru začetka kakršnihkoli postopkov zoper najemojemalca.

Najemojemalec je poleg plačila dogovorjene najemnine najemodajalcu dolžan, v skladu z zakonom, odvajati tudi akontacijo dohodnine, katere zavezanec je najemodajalec. Vse davke in prispevke, ki bodo izvirali iz predmetne pogodbe se zavezuje nositi najemojemalec."

Hvala za kakršno koli informacijo,

Lep sobotni dan,
Lejla
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poleg letne najemnine, ste mu dolžni ob podpisu pogodbe nakazati tudi 200€ varščine (neto) Iz varščine bo kril morebitne stroške vzpostavitve najete stvari v staro stanje, kolikor bi na njih nastala škoda v času vaše uporabe. V nasprotnem primeru vam mora ob poteku pogodbe varščino vrniti.

lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Samo firbec me je: kaj pa najemate za 400,00 EUR letno?

Namreč: nejemnina za pisarnico zeeellloooo majhna - 20 m2 pa nič kaj luksuzna (beri: luknja) znaša pri nas cca 400 EUR.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo, najprej hvala slovan za hiter odgovor.
Torej, jaz mu plačam ob podpisu pogodbe varščino, ki mi jo mora vrniti v primeru, da je po preteku 1 leta vse ok na omenjeni parceli + najemnino v višini 400 €, skupaj torej 600 €, od tega mi on nasl leto vrne 200?

Razmišljam prav?

Bee, gre za en del zemljišča, ki je nezazidljiv, "neuporaben", poraščen z grmičevjem in teren.

LP, Lejla
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če je pogodba sklenjena za obdobje enega leta, potem vam varščino vrne ob poteku pogodbe, torej čez leto dni. Ob podpisu pogodbe pa mu plačate skupaj neto 600€ na njegov TRR + akontacijo dohodnino od dohodka iz najema (osnovo poglejte v 77. členu zakona o dohodnini)

lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Aha, jasno...

Se opravičujem za vprašanje, ampak res me je firbec matral.
Odgovori