pozdravljeni,
zanima me na kakšen način si lahko izplačam plačo, če sem zaposlena v lastnem podjetju (sem solastnica), pod zavarovalno osnovo 040. ali si lahko izplačam "nagrado za vodenje podjetja" ali normalno plačo?
hvala
zaposlitev pod osnovo 040
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Plače si ne izplačujete, pač pa plačujete le prispevke, od zavarovalne osnove. Minimalna zavarovalna osnova je za lastnike družb malce višja kot za s.p. Sicer pa si izplačujete dobiček, ki je cedularno obdaavći s 20 % davčnim odtegljajem (dokončno, ne gre v dohodnino).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Po sedanji praksi dopuščajo obe možnosti:
ali navadno plačo , da je le nad najnižjo pokojninsko osnovo, ali pa plačilo prispevkov + izplačilo nagrade za poslovodenje po poslovodski pogodbi.
Mirkov recept ima sistemsko napako v primeru solastništva, če niso vsi solastniki tudi sozaposleni in tudi če ne delajo enako prizadevno.
Poleg tega moraš imeti denarja za sproti, da lahko počakaš izplačilo dobička po bilanci za preteklo leto. lp
ali navadno plačo , da je le nad najnižjo pokojninsko osnovo, ali pa plačilo prispevkov + izplačilo nagrade za poslovodenje po poslovodski pogodbi.
Mirkov recept ima sistemsko napako v primeru solastništva, če niso vsi solastniki tudi sozaposleni in tudi če ne delajo enako prizadevno.
Poleg tega moraš imeti denarja za sproti, da lahko počakaš izplačilo dobička po bilanci za preteklo leto. lp