kdaj je podjetje nelikvidno?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
malina7
Novinec
Novinec

kdaj je podjetje nelikvidno?

Odgovor Napisal/-a malina7 »

Pozdravljeni,

Zanima me, kdaj lahko podjetje trdi, da je nelikvidno?

Pri izplacilu regresa in zahtevi po spremembi pogodbe iz nedolocen v dolocen cas se namrec podjetje, kjer sem zaposlena, zgovarja na nelikvidnost...

Verjetno pa so za to kaksna dolocila - kdaj se podjetje lahko na to izgovori - kaj sploh pomeni, da je nelikvidno in ali je doloceno kako minimalno obdobje nelikvidnosti...

hvala za pomoc,
nina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Na splošno je nelikvidno akrat, ko ne more sproti poravnvati svojih obveznosti pravočasno. ZDR sicer glede kasnejšega izplačila ne določa kriterijev, napotuje pa, da se to možnost v primeru nelikvidnosti lahko doloi, vendar ne kasneje, kot je 1. november.

Malce olapen pojem za določanje pogoj, kdaj se izplačila regres, lahko postaneš nelikviden ravno zaradi izplačila le-tega.

3. odstavek 131 člena ZDR, ki govori o regresu:
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
Kar se pa tiče pogodbe za določen čas in spremembi v nedoločen čas, mora delodajalec le paiti, da se pogobe za isto delo z istim delavcem s krajšimi prekinitvami ne ponavljajo dve leti, v prehodnem obdobju za mala podjetja, z do deset zaposlenimi tri leta. Prekinitev, ki traja tri mesece ali manj, se ne šteje za prekinitev.

Sicer si pa oglejte 52. člen ZDR, ki določa pogoje za sklenitev pogobdbe za določen čas, ter še preodne in končne določbe, 237 člen, ki govori o prehodnem obdobju treh let.

Poglejte ZDR.
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 26 Nov 2008, 21:02, skupaj popravljeno 2 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
malina7
Novinec
Novinec

uf! hvala za tako hiter odgovor! Vem sicer, kaj na splošno to pomeni, toda zanima me ali lahko podjetje kar tako trdi, da je nelikvidno, ali mora to s čim izkazovati, to kje prijaviti ali kaj podobnega (najlažje je pač delavcem reči, da smo nelikvidni)..?

Poleg tega pa še nekaj - ali v primeru, da je res nelikvidno, lahko izplača regres nekaterim zaposlenim prej, drugim pa kasneje? Namreč jaz, ki sem bila letos na porodniški, edina še vedno nisem dobila regresa, pa tudi tako so ga nekaterei že poleti, drugi pa šele konec oktobra...

lp,Nina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

To je za vodstvo podoben občutek, kot pri vas doma, ko nimate sredstev za poravnavo rednih obveznosti. V obdobju nelikvidnosti nima dovolj sredstev za poplačilo zapadlih obveznosti. Vodstvo podjetja to občuti in mu ni potrebno nikamor poročati. To občutijo tudi njihovi upniki, ki na podjetje pritiskajo. V današnjih časih ni težko biti nelikviden.

Izplačila regresov podjetja kljub določbam ZDR izplačujejo skladno z zmožnostmi. V normalno delujočih podjetjih, kjer so odnosi zdravi v tem ne vidim problema.

Omenili ste, da ste bili na porodniški; povprašajte, kaj je z vašim izplačilom, ker regres vam pripada. Lahko da podjetje izplačuje regrese delavcem, ki so dalj časa na bolniški, ali na porodniški konec leta, zaradi poenstavitve. Lahko pa, vendar v to dvomim, da podjetje domneva, da vam le-ta ne pripada.

Svetujem vam, da povprašate.. :spomezik:
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 26 Nov 2008, 21:05, skupaj popravljeno 2 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
malina7
Novinec
Novinec

Hvala lepa za pomoc in lep vecer!

Nina
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Kot pravi Mirko - poterjajte za regres. Če ga edini niste dobili, je žal zelo verjetno, da mislijo, da Vam ne pripada.
Rad bi videl firmo, ki je tako natančna pri ugotavljanju nelikvidnosti, da ji zmanjka za en sam regres! Kot - po Mirkotovi primerjavi - če bi bila mama "nelikvidna", pa bi kupila sladoled samo petim od šestih otrok.
lp
malina7
Novinec
Novinec

ah, terjam jih ze nekaj casa - od kar sem zvedela, da so ga drugi dobili...
vendar me vztrajno hocejo prepricati, da ce so nelikvidni, mi ga tudi do novembra se ne rabijo izplacati...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

A po prvem novembru pa bojo likvidni? Malce ironično in nepošteno do vas. Postavlja se mi vprašanje, verjetno tudi vam, ali ga sploh nameravano izplačati. Odgovor je lahko da ali ne, ki pa ni odvisen od likvidnosti nima neposredne povezave. Vi ne sprašujete kdaj bo izplačan, temveč če bo izplačan. Najprej jih povprašajte, če vam ga nameravajo izplačati, šele nato kdaj. Zadeva je iztožljiva in v primeru kršitve ob obisku inšpektorja lahko tudi sankcionirana.

Skušajte urgirati pisno in naj vam tudi pisno odgovorijo razlok zakaj ga ne nameravajo izplačati, oziroma ne morejo (pošljite priporočeno). Jaz v kočljivih situacija to pošiljam priporočeno s povratnico. Če nasprotna stran pošiljke ne dvigne, jo dobite nazaj "lepo zapečateno" speto skupaj s povratnico. To je dovoljšen dokaz, da ste nasprotno stran obvestili. Poiljka velja kot prebrana.

PS.: Mimogrede sem vam omenil, na koga se lahko obrnete v primeru nadaljnih nejasnih odgovorov. Lahko jih pobarate, da se boste obrnili na inšpektorat... A najprej skušajte dobiti odgovor lepa. :spomezik: Če to ne bo šlo, pa nadaljujte pritisk in poprosite za pomoč inšpektorja. :smodrica:
Mirko Slika
malina7
Novinec
Novinec

Se zelo strinjam z vsem napisanim. Upam se vedno, da ne bo treba iti 'na noz' in da se bo uredilo...

sem se pa hotela pozanimati, da jim vsaj dam vedeti, da nisem cisto naivna...

lp,
N
Odgovori