s.p. - normirani stroski

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Plačnik davčnega odtegljaja (dohodnine-davka) je izplačevalec dohodka. Za obračun in izplačilo davka predloži izplačevalec davčnemu organu obrazec REK-2 (vrsta dohodka: dohodek iz dejavnosti). Prejemnik dohodka je naveden v individualnih podatkih REK obrazca. Vendar ne glede na to, mora izplačevalec do 31.01. za preteklo leto poslati davčnemu organu podatke o izplačilih vseh vrst obdavčljivih dohodkov. Na podlagi teh podatkov izdela davčni organ informativni izračun dohodnine.......ki postane odločba, če se na ta izračun ne pritožite. To pomeni, da vi kot prejemnik dohodka ne pošiljate napovedi za dohodnino, razen v primeru, če vam davčni organ do določenega roka ne pošlje informativnega izračuna.

V obdavčljive dohodke se vam vštevajo le prejeti dohodki na vaš TRR. zato bodo storitve, ki jih boste fakturirali v dec. 2008 in jh boste prejeli šele v letu 2009, obdavčljiv dohodek leta 2009.

Kolikor izplačevalec:
-ni obračunal/plačal davčnega odtegljaja in
- tudi ni predložil obrazca za obračun davčnega odtegljaja in
- tudi ni poslal podatkov za izplačila do 31.01. davčnemu organu,
potem morate vi kot prejemnik dohodka, vložiti pritožbo na informativni izračun dohodnine in konkretni prejemek vključiti v obdavčljive dohodke.
Podjetje-plačnik davka pa je v vsakem primeru dolžno obračunati in plačati davčni odtegljaj, četudi ga je "pozabilo". Davčni organ bremeni izplačevalca dohodka, le-ta pa prejemnika dohodka (kolikor je ta prejel celotni znesek namesto zmanjšanega za davek). Obračun davčnega odtegljaja lahko predloži na podlagi samoprijave: več poglejte Zakon o davčnem postopku od 57. člena do 60. člena.

lp
mary313
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mary313 »

Pozdravljeni.
Zaradi neprijetnosti z računovodkinjo se obračam na vas.

Moj primer je naslednji:
sem prevajalka, nisem davčni zavezanec in sem normiranec. račune izstavljam na naslednji način:
- neto znesek * koeficient za bruto (1,2307692)
- bruto znesek
- norm. str. (-25%)
- osnova za dohodnino
- akontac. dohod (-25%)
in zopet NETO znesek, ki naj bi bila plačan na moj račun.
spodaj vedno napišem, da nisem DDV zavezanec in, da akontacijo doh. plača izplačnik na DURS.

do zdaj s tem nisem imela težav. ko pa sem opravila prevod za stranko, ki je s.p. in je davčni zavezanec, me je klicala njegova računovodkinja, da on pa že ne bo plačeval moje akontacije.
prosim, če mi lahko kdo pove ali imam prav jaz (in mora akontacijo dohodnine plačati on) ali ona (in jo moram plačati sama).
v katerem primeru sem obvezana do plačila akontacije jaz?
ker sem začetnik in moram iti na razgovor s to gospo, ki naj bi imela vse v malem prstu vas prosim, če mi lahko kdo navede člen zakona ....oz. na kaj se lahko sklicujem in kje je to točno določeno.

najlepša hvala za odgovor
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Delate popolnoma prav.
ZDAVP -2: 305. člen (1) V primeru, ko se davčna osnova od dohodka iz dejavnosti ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti izračuna plačnik davka kot davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti hkrati z obračunom dohodka iz dejavnosti.
V zvezi z:
58. člen (1) Plačnik davka je pravna oseba oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, ki je brez pravne osebnosti, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki izplača dohodek, od katerega se v skladu s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju izračunava, odteguje in plačuje davčni odtegljaj. LP

PS Res majhen mora biti mezinec od te računovodkinje, da je za to zmanjkalo prostora v njem (pa toliko večji ego)!
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Kdo je plačnik davka določa 58. člen Zakona o davčnem postopku:
- 1. odstavek: Plačnik davka je pravna oseba oziroma združenje oseb, vključno z družbo civilnega prava po tujem pravu, ki je brez pravne osebnosti, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravlja dejvnost, ki izplača dohodek, od katerega se v skladu s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju izračunava, odteguje in plačuje davčni odtegljaja.

in še 57. člen istega zakona:
- 1. odstavek: Če je s tem zakonom ali zakonom o obdavčenju določeno, da je davek za davčnega zavezanca izračuna, odtegne in plača plačnik davka, plačnik davka izračuna davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka izračuna davek na podlagi ugotovljene davčne osnove, davčnih olajšav in davčne stopnje.

in še 305. člen istega zakona:
- 1. odstavek: V primeru, ko se davčna osnova od dohodka iz dejavnosti ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti izračuna plačnik davka kot davčni odtegljaj v obračunu davčnega odtegljaja. Plačnik davka mora davčni odtegljaj izračunati in odtegniti hkrati z obračunom dohodka iz dejavnosti.
- 2. odstavek: če v primeru iz prvega odstavka tega člena dohodek iz dejavnosti izplača oseba, ki ni plačnik davka, akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti ugotovi davčni organ na podalgi napovedi zavezanca. TOREJ ČE BI OPRAVILI STORITEV fizični osebi (npr. meni) potem bi vi predložili davčnemu organu napoved za odmero akontacije dohodnine.

Lahko naštejete še: 59. in 60. člen istega zakona, ki govori o obveznosti plačnika davka, roku za plačilo davčnega odtegljaja......

Menim, da boste dovolj "oboroženi" za razgovor.

lp
mary313
Nov član
Nov član

hvala lepa za izčrpen odgovor. pa še tole...ali je moja dolžnost stranko vedno opozoriti na to, da sem normiranec - pred opravljanjem storitve? ker v danem primeru sem to povedala, nisem pa navedla stvari, ki jih to 'potegne' za sabo.
še enkrat hvala za odgovor
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Izplačevalcu - torej vaši stranki ste dolžni predložiti potrdilo o ugotavljanju davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, ki vam ga je izdal davčni organ (izdaja potrdila je v 309. členu Zakona o davčnem postopku). To vas zavezuje 310. člen Zakona o davčnem postopku, ki pravi:
Davčni zavezanec, ki pridobi potrdilo iz 309. člena, je potrdilo dolžan predložiti izplačevalcu dohodka, kadar je to oseba, ki so ji v skladu s tem zakonom naložene obveznosti plačnika davka.
Izplačevalec dohodka, ki posluje s samostojnim podjetnikom posameznikom ali posameznikom, ki samostojno opravlja dejavnost, je ob izplačilu dolžan preveriti pri davčnem zavezancu obstoj potrdila, če davčni zavezanec potrdila ne predloži.

Torej ne gre samo za vašo opozorilo, temveč tudi za vašo dolžnost, da dokažete obstoj potrdila oziroma, da je vaš način ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. Ali boste kopirali potrdilo in ga predložili izdanemu računu: v vsakem primeru mora biti na računu navedena številka izdanega potrdila, datum izdanega potrdila in davčno izpostavo, ki vam je to potrdilo izdala. In če tega potrdila niste predložili stranki in tudi iz samega dokumenta ni razvidno, da imate veljavno potrdilo, potem izplačevalec ne more to upoštevati pri svojem nakazilu. In tu se vam je očitno zataknilo.

A bi morali povedati pred začetkom opravljanja storitve? Menim, da ne, vendar so nekatere vaše stranke na to "občutljive"?? Imajo namreč nekaj več dela z vami kot z "normalnimi" s.p.-ji (REK obrazec, individualni REK obrazec, nalog za nakazilo dohodnine, nalog za nakazilo na vaš TRR). Vendar to ne bi smelo biti vzrok, da z vami ne sklenejo pogodbe.

lp
mary313
Nov član
Nov član

še enkrat hvala za odgovor.
potrdilo vedno pošljem skupaj z računom. zataknilo pa se je, ker ko sva se pogovarjala o ceni, sem jaz govorila o neto, on pa o bruto (torej nisem ga opomnila, da mora akontacijo doh. plačati on).
ampak naj mi bo to šola.
zaradi ljubega miru bom zaenkrat ceno spustila za 25 % in popravila račun. to smem?
hvala in lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Res je, to naj vam bo v poduk, da se boste vedno pogovarjali o svoji bruto ceni - to je namreč vaš dohodek, ki se kasneje zaradi upoštevanja normiranih odhodkov zmanjša in je obdavčitev le na ta zmanjšan znesek.

Račun lahko popravite - izdate novega (lahko starega stornirate in izdate novega).

lp
Odgovori