Obračun plače

Moderator: Mirko Zbačnik

dvojčka
Začetnik
Začetnik

Obračun plače

Odgovor Napisal/-a dvojčka »

Spoštovani.
Danes sem začela z vodenjem računovodstva svojemu partnerju in nujno potrebujem nekaj informacij za obračun njegove plače od meseca julija dalje. Zanima me koliko je neto najnižja plača in koliko bruto, ter če je enaka za 7.,8., 9. in 10. mesec tega leta.
Baje, da obstoja "pomočnik", kamor vneseš samo podatke o netoplači, regres za prehrano in prevozni stroški, pa ti sam izračuna vse prispevke... Kje ga dobim.
Najlepša hvala vnaprej.
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Malo pobrskajte po portalu racunovodja.com.
verica5
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a verica5 »

Če je vaš mož s.p., nosilec dejavnosti, nima plače. Obračunate mu le prispevke za socialno varnost. Z denarjem pa itak prosto razpolaga.
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2308

eno vprašanje:
se zavedate stroška računovodje, ki ve kaj dela in zneska, ki vam ga lahko izstavi davčna, ko vidi da ste "plačo" (prispevke, dnevnice, malico, potne stroške....) narobe obračunavali, si priznali preveč stroškov, posledično zmanjšali dobiček, ki ga davčna po odkriti napaki poveča, tako obračuna nov dobiček in vam doda zamudne obresti?

samo dobronamerno razmišljanje...nič drugega...
dvojčka
Začetnik
Začetnik

Dejstvo je,da ima partner d.o.o. in zelo malo vhodnega in izhodnega ddv...,plačo pa bi mu obračunavala kot minimalno, z vsemi dajatvami,ki so po zakonu potrebne. Do pred kratkim mu je to delala zelo stara gospa,-"peš". Ker tako ne gre več, sem uredila,da lahko od zdaj naprej jaz to delam preko e-davkov. Dejstvoje, da plača zaostaja že od avgusta,prispevki tudi in kazen za 2000.-eurov je tudi že "padla", zato bi rada čimprej ažurirala vse za nazaj.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

[quote="dvojčka"] Do pred kratkim mu je to delala zelo stara gospa,-"peš". in kazen za 2000.-eurov je tudi že "padla", .[/quote]

1.) Domnevam, da kazen ni padla zaradi zelo stare "peš" gospe.

2.) Kdo od tistih s servisov Vam bo brž izračunal, koliko mesecev pravilnega "vodenja" bi bilo to.

Ampak ne, je treba šparat še naprej, pa naj stane, kolikor hoče. lp
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Menim, da se majhni podjetniki sploh ne zavedajo kaj pomeni imeti ob sebi računovodjo, ki skrbi za podjetje...
Žal to za njih ni vredno niti tistih borih ušivih 50 eurov mesečno, kolikor nekatiri fakturirajo.
Zanimivo pa je predvsem to, da ko enkrat dobijo takega računovodjo, po nekaj mesecih razumejo o čem zdaj govorim...
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

če je d.o.o. - potem ni s.p.

1. je enoosebni d.o.o.? potem je minimalni znesek za plačilo prispevkov cca 761 EUR - na dursovi strani poglejte. zdaj pa: eni si izplačujejo plačo, drugi tretirajo to kot s.p. - plačujejo samo prispevke.
obračunavajo si malico, potne stroške, morebitne dnevnice...
regres ne pripada.

2. če je lastnik še kdo drug in ne samo vaš mož - potem je zaposleni - z regresom, plačo, dnevnicami, dopustom...

izhodni in vhodni DDV - tudi ni tako enostavno. moraš vedet od česa si lahko odbijaš davek.

glede e-davkov - kaj pa si lahko tam pomagate? saj za tja noter morate imeti že fiksne podatke.

stvari morate imeti nekje poknjižene - pa četudi je samo enostavno knjigovodstvo (vsaj mislim - enostavnega knjigovodstva ne poznam - ampak če so tam davčni zavezanci za ddv - potem je enako) če nič drugega. je dobro, da imate stvar pošlihtano za navzkrižno kontrolo.
obstaja možnost, da si boste odbili davek od reprezentance, kjer si ne smete....in še bi se našlo.

vsaj enkratni obisk pri kakšni računovodji in mogoče kakšen seminar bi bil dobrodošel...al pa ne. samo zmedel vas bo, ker se boste začeli zavedat kaj vse lahko naredite narobe...jaz sem včasih že prav panična :spomezik:

na seminarjih spoznaš zanimivih ljudi. pa tudi to, da ste prišli na ta forum je že nekaj...konec koncev obstaja kar nekaj "peš" računovodij, ki zaračunavajo 50 eur na mesec...pa nimaš nič kaj od njih.

da se sam izobražuješ je najbolje...če nič drugega imaš vsaj osnovo za vprašanja, ki jih postavljaš svoji računovodji...
dvojčka
Začetnik
Začetnik

V forum Računovodja sem se vpisala z namenom, da dobim kakšno koristno informacijo.
V zadnjih dveh letih sem naredila začetni in poglobljeni knjigovodski tečaj,ker sem načrtovala pomagati partnerju pri vodenju računovodstva,kar naj bi nekako prevzela od starejše gospe, ki je tudi njegova teta, pa je v tem letu imela kup težav in nenamerno zanemarila vodenje računovodstva in tudi meni ga ni predala.
Pred dvema mesecema se je žal pokazalo, da bom v kratkem zgubila službo, zato sem se zavzela, da se bom potrudla in "vzela vajeti v svoje roke" in si tako priskrbela vsaj minimalni dohodek; nekaj informacij sem dobila od znanke, ki ni računovodkinja ampak samouk,nekaj na sami davčni upravi,pa na spletni strani Računovodja in tudi na forumu, kjer mi je g.Zbačnik, moderator, dal poguma.
Ker ima partner v prihodnje namen razširiti obseg dela, bi rada čimprej začela sama vodit računovodstvo, hkrati mislim, da mi bo kot družinskemu članu v interesu iskat olajšave, luknje v zakonu-če se lahko po domače izrazim.
Upam, da razumete, da ne gre za šparanje.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Dvojčka, kar korajžno naprej! Verjetno boste sami uvideli, kdaj in kakšno pomoč potrebujete. Če res ne bo šlo, stopite po pomoč do izkušenejših kolegov. Brez pomoči, ali da vprašaš vsak kakšno malenkost delajo le zelo redki. Imate idealno priložnost, da se sproti s knjiženjem vašega podjetja učite. Imate dovolj časa, da vsako knjižbo dodobra spoznate. Verjetno ne boste imeli kompliciranih primerov. Mogoče tudi pomoč vaše znanke ne bi bila odveč. Svetoval pa bi vam, da letne izkaze, vsaj v začetku pregledate z izkušenejšo(im) računovodje(jem), vsaj v začetku, dokler niste sigurni vase.

Svetujem vam, da skušajte za vsak poslovni dogodek najti razlago v SRS 2006 in jih skušati razumeti. Nič ne de, če vam je izrazoslovje malce tuje. Počasi in z voljo se lahko doseže tudi nemogoče.

Poglejte še po e-seminarjih na našem portalu (mislim, da to lahko oglašujem :| ).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

dvojčka napisal/-a: Upam, da razumete, da ne gre za šparanje.

:lol: sploh se nam ne rabite opravičevat. to je vaša odločitev.

da pa ne gre za šparanje pa vemo...in vi verjetno že tudi, glede na to, da ste že dobili kazen od davčne :ssirok:

ne mislimo nič slabega. pač smo malo občutljivi. enako kot če bi šla jaz pri avtu mašino razstavljat. bencin vem kje se tanka, olje v tem ta novem ne bi več znala doliti, naredi to partner...poglobljeno znanje servisa pa prepuščamo "strokovnjakom" :spomezik:

veliko uspeha :sklovn:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kazen je prevzem odgovornsoti za tistega, ki prevzame vodenje računovodstva. Jaz zaupam dvojčici in vem, da bo dala vse od sebe, da se napake ne bodoveč dogajale, vsaj ne namerno. Malce pa tako ali tako občasno grešimo vsi, pa če si to priznamo ali ne in pojavljajo se nehote. Če je imela voljo za osnovno izobraževanje, v to ne dvomim. Koliko vas je postalo računovodja šele potem, ko ste vse znali (jaz še sedaj veliko ne vem)?:spomezik:

Ne bodimo občutljivi do začetnkikov, dajmo jim raje voljo. Seveda, pa jih moramo seznanit tudi s pastmi, katerih je polno tudi v preostalih poklicih. :spomezik:
Zadnjič spremenil Mirko Zbačnik, dne 01 Dec 2008, 21:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori