Nabavo blaga in storitev lahko plačujete z gotovino do zneska 417,29 € , kakor je predpisano v Pravilniku o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu (UL RS št. 103/2002 in 141/2006). To pravilo velja za transakcije, ki se izvršujejo med pravnimi subjekti (tako med samostojnimi podjetniki kot gospodarskimi družbami), ne velja pa za tiste transakcije, ki se odvijajo med fizičnimi osebami in pravnimi subjekti.
Ali to še velja?
V pravilniku o spremembah in dopolnitvah pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku v 1. členu, ki obravnava spremembe 23 a člena navaja v 3. členu sledeče: (3) V primeru, ko je izplačevalec dohodka pravna oseba, plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve, ki jih izplačuje, ni dolžna nakazati na transakcijski račun pravne osebe ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost, če posamično plačilo ne presega 420 eurov.«
Čeprav se Starči najbolj ne strinja s tem.
Sem pa se odločila, da se bom držala pri obeh pravnih osebah in prav tako pri s.p.jih max. 420,00 €. Da se mi dacarji ne vsedejo za vrat.
Kako pa knjižite plačila s poslovnimi karticami nad 420,00 eur?
V bistvu je to takojšnje plačilo isto kot pl.z gotovino, je pa preko poslov.računa. Torej 92/11 plačilo, prejeti račun 4/92 kot gotovinski prejeti računi.??
Je to ok? Zaradi zneseka,ki je nad določeno mejo?Govorim o s.p.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
A.)"Čeprav se Starči najbolj ne strinja s tem. " Moram pojasniti:
Glede na navedeno določilo to sploh ni res: glede pravnih oseb nisem imel nobenih pripomb.
Po starem reku ni zmeraj primerno mešati jabolk (sp) in hrušk (pravne osebe) : kompot je še boljši mešan, jabolčni štrudel pa se razleze, če dodaš še hruške.
Za pravne osebe velja dvojna omejitev z istim limitom : ne sme plačati z gotovino nad...(pravilnik o plačevanju z gotovino...) in plačila nad ... je dolžna nakazati na transakcijski račun dobavitelja (pravilnik o izvajanju zakona o davčnem postopku) in je stvar jasna. Dodatno pojasnilo: prvi pravilnik določa omejitev s stališča plačnika (ne sme plačati...), drugi s stališča prejemnika (mora prejeti na TRR).
Za jabolka (sp) pa pravilnik o plačevanju z gotovino ne velja, pač pa samo pravilnik o izvajanju zakona o davčnem postopku. Ta pa sploh ne govori o g o t o v i n i !!!, temveč da je treba plačila nad limitom "nakazati na TRR".(dobavitelj mora plačilo prejeti na TRR).
Ne strinjam se s poenostavljenim izenačevanjem pojmov : plačati z gotovino = ne nakazati na TRR.
Kot star nergač vztrajam pri trditvi, da če sp s svojega osebnega računa ali s plačilom položnice pri banki ali pošti nakaže na TRR dobavitelja
znesek nad limitom, ravna v skladu s predpisi.
36. člen ZDAVP
(1) ..., samostojni podjetniki posamezniki, posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost ...morajo plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom nakazovati na njihove TR.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune, če gre za plačila v manjših zneskih ali če je drugače zagotovljena evidenca o teh plačilih.
(3) Minister, pristojen za finance, podrobneje določi, v katerih primerih iz drugega odstavka tega člena se plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila ne nakazujejo na transakcijske račune.
Pravilnik o izvajanju zakona o davčnem postopku:
(2) V primeru, ko je oseba iz prvega odstavka 36. člena ZDavP-2 fizična oseba, ki opravlja dejavnost, plačila za dobavljeno blago in opravljene storitve ni dolžna nakazati na transakcijski račun pravne osebe ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost, če posamično plačilo ne presega 420 eurov.
B.)"Sem pa se odločila, da se bom držala pri obeh pravnih osebah in prav tako pri s.p.jih max. 420,00 €. Da se mi dacarji ne vsedejo za vrat."
Ta odločitev o enotni obravnavi jabolk in hrušk (po pravilu kompota)nikakor ne more škoditi.!
Se opravičujem Starči, sem namreč mislila na celoten konekst tistega dne.
Pa še jaz napišem en primer:
Podjetje A (samostojni podjetnik to smo mi) smo prejšnji teden kupili orodje od podjetja B, orodje je stalo 900,00 € z davkom. Podjetje A je podjetju B plačalo 900,00 € z gotovino ( orodje prevzel šef), ker šef ni vedel da obstaja max.
Sem uredila zadevo tako, da je podjetje B vrnilo denar šefu kot fizični osebi na njegov TRR, jaz pa še 1x plačala preko poslovnega TRR.
To je seveda, če posluješ s podjetji, ki niso tako rečeno "sumljivi" in so voljni vrniti denar, če ga seveda niso že zgonili