Zdravo
Prosim za pomoč. Za neko podjetje vodim računovodske storitve. Pri tem podjetju ne morejo izplačati plače (lastniku podjetja) oz. so izplačali samo dve v letošnjem letu.
Kaj je potrebno storiti? Ali se vseeno vse plače izračunajo? Na kontih pa ostane dolg do zaposlenega in do države? Upam da ni vprašanje preveč zmedeno.
Ne, ni zmedeno, celo zelo realno. Plače pač normalno izračunajte, ker so strošek obdobja, v katerem nastanejo. Obveznosti seveda ostanejo odprte do plačila. V M4/M8 pač poročate v posebni vrstici obdobje za katera je bila izplačana plača in posebej za obdobje, ko ni bila izplačana. v tem primeru je podatek 0,01 € (vrednoti 0 pač ni možna).
Ko v naslednjih obdobjih (letih) izplačate plače, jih morate ponovno izračunati, zaradi možne spremembe dohodninske lestvice in tudi zaradi tega, ker ne bo več davka na plače. možne so tudi spremenjene prispevne stopnje. Vse to se izračuna po zakonodaji na dan izplačila in ne na dan obračuna.
Ko boste oddajali REK-e, morate pri teh plačah za nazaj (razen za decembrsko, ki je izplačana v januarju) označiti "da se povprečijo" zaradi pravega obračuna dohodnine (ki ne dviguje dohodninske osnove obdobja izplačila).
Na "srečo" (ali žalost), tu ni tako kot pri s.p.-jih, ko DURS dolg izterja. tu se ne zgodi nič. Ker ni poročanja, ni podatka o dolgu. Poroča pa se izplačane dohodke, za razliko od prisevkov nosilca s.p.
Niste pa navedli, na kateri osnovi je zaarovan (40 ali 01). Odgovarjal sem kot da je pod 01.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
040 je zavarovanje lastnika podjetja, ki nama plače = plačuje prispevke za socialno varnost od zavarovalne osnove (in se mu v zavarovalno dobo štejejo le plačani prispevki)
01 je obvezno zavarovanje zaposlenih.
Pozdravljeni, mene tudi nakaj zanima na to temo. Moja stranka si je tudi letos v celem letu izplačala samo eno plačo, ker ni imela več denarja. Sedaj pa je nastal problem, ker si ostalih plač ne more izplačati in tudi pravi, da jih ne bo obračunala, ker bo potem imela izbubo. Kaj se lahko naredi v tem primeru.
Tudi jaz imam vprašanje na to temo. Ali velja enako, ko podjetje izplačuje plače ostalim zaposlenim, sebi pa lastnik/direktor pač ne, zaradi finančne situacije.
Pa še nekaj. Kako se potem ob izplačilu plače povprečijo?
Lepe praznike in srečno, zdravo ter uspešno 2009...