odprtje s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
odprtje s.p.
Z marcem 2009 se mi izteče porodniški dopust in bi rada odprla s.p. in sicer bi rada poučevala angleščino v smislu inštrukcij za osnovno in srednjo šolo. Sedaj me pa zanima kakšne so zahteve glede ureditve prostorov in izobrazbe. Zanima me pa tudi, kakšne so možnosti, da si to uredim samo za 4 ure, 4 ure pa koristim porodniški dopust do otrokovega šestega leta.
-
accountant
- Začetnik

Vkolikor imate andragoški izpit in potrdila o strokovnih znanjih (diploma iz študija angleščine) lahko odprete s.p. z dejavnostjo, kot ste navedli. Za prostore pa potrbujete primerno učilnico za katero morate pridobiti uporabno dovoljenje. Zdaj, kako mora biti "primerna" učilnica opremljena vam točno ne vem povedati, mora pa ustrezati predpisom iz požarne varnosti (gasilni aparati, označena evakuacijska pot, ipd.). Zdi se mi, da mora tak objekt pregledati požarni inšpektor, ki poda mnenje, ki je osnova za izdajo uporabnega dovoljenja. Mislim, da je razlika tudi v tem ali se bo dejavnost izvajala za večje število udeležencev hkrati ali če bo bolj individualno usmerjena. Priporočam vam, da povprašate za podrobnosti kar na upravni enoti na oddelku, kjer izdajajo uporabna dovoljenja, tudi na inšpekcijsko službo se lahko obrnete in pa na Obrtno zbornico, sigurno vam bodo znali svetovati in pomagati.
Kar se tiče 4 urnega porodniškega (v kolikor imate možnost zanj, žal, teh zadev ne poznam), ga lahko koristite, za ostale 4 imate pa prijavljeno dejavnost. Je podobno, kot če bi bili za 4 ure v delovnem razmerju. Te zadeve lahko preverite in jih tudi kasneje uredite na ZZZS, kjer se urejajo zavarovanja.
Upam, da sem vsaj malo pomagala, če ne, pa menim, da sem dala pobudo ostalim iz foruma, ki imajo več izkušenj s tem, da dodajo še svoje.
Lep dan!
Kar se tiče 4 urnega porodniškega (v kolikor imate možnost zanj, žal, teh zadev ne poznam), ga lahko koristite, za ostale 4 imate pa prijavljeno dejavnost. Je podobno, kot če bi bili za 4 ure v delovnem razmerju. Te zadeve lahko preverite in jih tudi kasneje uredite na ZZZS, kjer se urejajo zavarovanja.
Upam, da sem vsaj malo pomagala, če ne, pa menim, da sem dala pobudo ostalim iz foruma, ki imajo več izkušenj s tem, da dodajo še svoje.
Lep dan!
"To be or not to be" - that is not a question!