bozicnica izplacana v dveg delih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: ljubljana
Kontakt:

bozicnica izplacana v dveg delih

Odgovor Napisal/-a zalaaa »

Spostovani. imamo d.o.o.ki jih zanima ce se lahko izplaca bozicnico polovico v decembru in polovico v januarju. kaj je bolje za njih, kar se dohodnine in davkov tiče, da se vse izplaca v decembru? Saj bozicnica tako ali tako nima davka na izplacane place, dohodnina pa je odvisna, ce je bilo ze sprovedeno kaksno placilo v decembru npr.placa-ce da potem je pri bozicnici visja dohodnina na delavca? Imam prav? :idea:

Hvala in lep pozdrav :)
Zivljenje je lepo! :)
accountant
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a accountant »

Spoštovani,

Kar se Božičnic in 13.plače tiče - v končni fazi pri obračunu dajatev, se vse enači z osebnimi doohdki.
Od božičnice morate obračunati vse prispevke, dohodnino in tudi davek; vendar, če boste polovico bižičnice izplačali naslednje leto, boste privarčevali pri davku - ker bo le ta ukinjen.
Saj bozicnica tako ali tako nima davka na izplacane place- davek je (vsaj letos)!
Kaj se jim bolj splača? - Zadovoljni delavci :D

Upam, da sem kaj pomagala.
"To be or not to be" - that is not a question!
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

hvala vam za odgovor. Zdaj pa nekaj ne razumem. nekater menijo da Bozicnica nima davka na izpacane place, 13. placa pa ga ima. hm?? Sem govorila z našim programerjem in je rekel, da pri teh poračunih, 13.plači..ali se delodajalec odloci ali ne za placilo davka na izplacane place. cudno je malo to vse skupaj :?: to, da bomo prisparali, ce bomo izplacali polovico bozicnice drugo leto je le v davku na izpacane place, ker ga ne bo :)

ali drzi, da se davek na izplacane place poravna le, ce je bozicnica sestavni del place? Ce pa je posebej-pa davka na izpl.place ni potrebno placati :?:
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

accountant
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a accountant »

Davek na plače mora delodajalec obračunati od vseh plač, ki po davčni lestvici padejo v določen razred oz.stopnjo davka - podobno kot pri dohodnini. Božičnica, 13.plača, ... to so vse dodatki k plači ali izredna izplačila,... ki takoj pomenijo večjo osnovo za dohodnino, prispevke, davek, ne glede na to, ali jih obračunamo skupaj s plačo ali posebe.

Res pa je, da v kolikor poslovodstvo sklene izplačati božičnico v skladu s sklepom, kjer zapišejo, da božičnica ni sestavni del plače - takrat ne rabite obračunati davka; pa naj bo božičnica, 13.plača, nagrada,...

Če boste božičnico obračunali decembra, izplačali pa v januarju - avtomatsko odpade obračun in plačilo davka!

Glede izjave vašega progamerja: če se je davčna odločila obdavčiti plače, mi navadni smrtniki nismo nad njimi, da bi lahko odločali ali bomo ta davek plačali ali ne (če ga seveda po zakonu moramo).

Naj me nekdo popravi, kjer se motim.

Lep pozdrav!
"To be or not to be" - that is not a question!
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

hvala vam za nasvet. Tudi jaz mislim, da programer ni imel čisto prav..

Nina. Hvala vam za link :)
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

zalaaa napisal/-a:hvala vam za nasvet. Tudi jaz mislim, da programer ni imel čisto prav..
Programer ni nikakršna referenca za take zadeve.
Mi naredimo, kar nam rečete. Če pa niti sami ne veste, kaj hočete,
vam pa pustimo na izbiro, pa naredite, kakor hočete.
Nimamo niti časa niti želje brati tista čreva od zakonov.
jurek
Računovodja
Računovodja

zalaaa napisal/-a:hvala vam za nasvet. Tudi jaz mislim, da programer ni imel čisto prav..
Programer ni nikakršna referenca za take zadeve.
Mi naredimo, kar nam rečete. Če pa niti sami ne veste, kaj hočete,
vam pa pustimo na izbiro, pa naredite, kakor hočete. :shudic:
Nimamo niti časa niti želje brati tista čreva od zakonov. :sjezen:
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Spostovani Jurek.

Nisem mislila nic slabega :ssram: , programer mi je rekel, da se ne placa oz, da sta obe opciji ali se placa ali se ne placa. Kaj pa bom izbrala je pa moja odlocitev, Na dursu je rekla, da prvic slisi da se pri bozicnicah ne bi izplaceval davek na place (drugi leto ga tako ne bo vec) :)
jurek
Računovodja
Računovodja

Saj nič ne zamerim, ampak vedno pogosteje se mi dogaja, da me stranke
sprašujejo čisto računovodske zadeve.
-v katrero rubriko v DDV-O gre nek račun?
-na kateri konto naj knjiži nabavo nečesa ....

Na vprašanja "Kam knjižim..." in "V kater rubriko...." odgovarjam za
200€ na uro (tarifa za računovodsko svetovanje)
Na vprašanja "Kako naredim to in to..." pa odgovarjam za 50€ na uro
(pomoč uporabnikom).

"Dober dan, mene pa zanima nekaj okoli knjiženja"
"Kar vprašajte"
"Kako poknjižim ta prejeti račun?"
"Pritisnete <Nov dokument>, vpišeše znesek in konto in pritisnete F12 (knjiži)"
"Kateri konto pa vpišem?"
"Hop Cifizelj, to je pa že druga tarifa."
zalaaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Gospod Jurek.
:sodobren:

Posteno sem se nasmejala ob vasem pisanju. Saj vas razumem...toda..Hm 200 eur na uro racunajo racunovodje..nevem kje, pri nas niti najmanj ne :? kdo pa je za vas racunovodja.- oseba, ki je 10 let dela v racunovodstvu, ki ima bilance v mezincu? Ki zna odgovoriti na vsako banalno vprasanje ki se tice racunovodskih zadev ali oseba, ki knjizi prejete in izdane racune, dela place..resuje sprotne manjse probleme in ima vsak VII st. izobrazbe?

Lepo se imejte, :D

Pozdrav,
marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a marijan »

Ok, ne bom se spuščal v debato okrog tega, ker je izplačilo božičnice bolj ugodno za izplačevalce ( DNP) od 13.plače. Bi pa rad povedal, da nikjer ne najdem relevantnega vira za razlago, da božičnica ne gre v pokojninsko osnovo. DURS mi je pisno odgovoril, da ne gre za problem davka in, da naj odgovor za (ne)upoštevanje božičnice v pokojninsko osnovo iščem na ZPIZu.

ZPIZu sem pisal pred tednom...odgovor še čakam.

ZPIZ-1 izrecno našteva dohodke , ki se ne upoštevajo v pokojninsko osnovo-kljub plačilu vseh dajatev... med njimi božičnice NI.

Mi lahko pomagate ? Zakaj božičnice ne štejemo v pokojninsko osnovo ?

lp
Odgovori