Slovan hvala za odgovor. Vse je bilo izračunano v redu, splošna in posebne olajšave so bile upoštevane pri izračunu dobička, pri osebni napovedi pa je bila upoštevana samo splošna olajšava. Govorila sem z DURS-om in so mi rekli, da se lahko olajšave upoštevajo samo enkrat (in so se že pri napovedi dohodka iz dejavnosti), čeprav so splošno olajšavo upoštevali dvakrat. Če bi bila upoštevana še otroka, pa doplačila dohodnine ne bi bilo. Čas za pritožbo je še do konca tedna, vendar mi je na vehamentni odgovor referenta na DURS-u to malo vprašljivo. Prosim za nasvet.
Hvala,
Katrijn
Začetek s.p.v avgustu 2007 -splošna olajšava
Moderator: Mirko Zbačnik
Zasebniku sta bili upoštevani obe olajšavi pri izračunu akontacije dohodnine iz opravljanja dejavnosti. Ta vrsta dohodka - dobiček iz dejavnosti je edini obdavčljivi vir dohodka, zato bi morali biti obe olajšavi upoštevani tudi v informativnem izračunu - "osebni dohodninski napovedi". To je moje mnenje, saj v nasprotnem primeru mu davčni organ vzame olajšavo za vzdrževanega družinskega člana (razen če je istega družinskega člana uveljavljal kdo drug??). In ker je to njegov edini obdavčljivi dohodek bi končni rezultat obdavčitve moral biti enak tisti obdavčitvi iz davčnega obračuna (podatke za vzdrževanega družinskega člana ste izkazali v Prilogi 13 k davčnemu obračunu??)
Pritožite se, ne glede na mnenje referenta, saj on ne obravnava pritožbe. Za to je odgovoren pritožbeni organ.
lMimogrede: olajšavi sta bili upoštevani pri izračuna davčne osnove, ne pa dobička!!
lp
Pritožite se, ne glede na mnenje referenta, saj on ne obravnava pritožbe. Za to je odgovoren pritožbeni organ.
lMimogrede: olajšavi sta bili upoštevani pri izračuna davčne osnove, ne pa dobička!!
lp
Zopet hvala za odgovor in opravičilo za napačno terminologijo. Ja olajšavi sta bili upoštevani pri izračunu davčne osnove. Dobiček iz dejavnosti ni bil edini dohodek v letu 2007 (2,5 meseca nadomestilo na zavodu in darilni bon Petrola-dohodnina plačana ob izplačilu dohodka). Nasvet bom pa upoštevala in napisala pritožbo.
Pritožbo vlagate, ker vam niso upoštevali v izračunu letne dohodnine olajšavo za vzdrževane družinske člane (poudarite, da ste prijavili člane v Prilogi 13 k davčnemu obračunu - predpostavljam, da jo je davčni organ "spregledal"). Kolikor je imel tudi druge obdavčljive dohodke in je plačana akontacija dohodnine manjša kot bi bilo po končnem izračunu, lahko nastane razlika.
Znesek dohodnine, ki ga morate plačati na podlagi izdane odločbe, morate poravnati v predpisanem roku, ne glede na pritožbo. V odločbi vam piše: pritožba ne zadrži plačila. Bodite pozorni na to.
lp
Znesek dohodnine, ki ga morate plačati na podlagi izdane odločbe, morate poravnati v predpisanem roku, ne glede na pritožbo. V odločbi vam piše: pritožba ne zadrži plačila. Bodite pozorni na to.
lp