Zapiranje s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a AAA »

ALi lahko na kratko opišete način zapiranja s.p. Zanima me tudi časovno trajanje postopka, predvsem zaradi tega, ker sem sedaj nosilka s.p. (plačujem prispevke), sedaj pa bi se rada čimprej zaposlila pri drugem delodajalcu. Ali se lahko zaposlim, preden je postopek zapiranja s.p. končan.

Hvala
taboljša
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a taboljša »

Za zapiranje s.p. je potrebno poslati obvestilo na durs, 30 dni pred datumom nameravanega zaprtja. Seveda morate tudi na tisti datum (obvestilo+30 dni) zaključiti poslovne bilance, kar pomeni narediti popis zalog, terjatev, obvezosti... Davčno napoved vložite enako kakor, da bi delovali vse leto. Delovno knjižico vam zaključijo na ZPIZ, v kolikor imate plačane vse prispevke. Zaposlitev pa ni razlog zaprtja s.p., v kolikor bi želeli s.p. obdržati. Samo delavsko knjižico ožigosate s svojim žigom, delovno dobo vam vpišejo na ZPIZ (seveda, če so plačani vsi prispevki), kamor se grete odjaviti iz svojega s.p., saj vas delodajalec ne more prijaviti, če niste odjavljeni iz svojega s.p.( kar pa ne pomeni, da mora biti s.p. zaprt!!) na DURS-u pa podpišete obrazec (na oddelku za priglasitev s.p.-ja), da ne boste več zavarovani iz naslova svojega s.p. ampak navedete, da je zavezanec za prispevke vaš novi delodajalec (priporočam vam , da imate s sabo izjavo delodajalca, da bo on resnično zavezanec za prispevke, kajti referenti na DURS-u si odvisno od tega na koga naletite zadeve razlagajo vsak po svoje). Tako da zaposlite se lahko kadarkoli, ne glede na zaprtje ali odprtje s.p., bistven je le obrazec z navedbo zavezanca za prispevke.

Lep pozdrav
Gitara
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Tudi jaz imam probleme z zaprtjem s.p. Na spiz-u je s.p. dobil obrazec M-4 Potrdilo o plači za odmero dohodnine. Obrazec je potrebno izpolniti za obdobje ko je bil s.p. Ne razumem, saj s.p. nima plače.
Ima kdo kaj izkušenj v zvezi s tem?
LP
Gitara
Računovodja
Računovodja

Zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a Gitara »

S.p. je zaradi upokojitve zaprl svojo dejavnost. Sedaj so mu na SPIZ-u dali obrazec M-4 Potrdilo o plači za odmero pokojnine,da ga izpolni. Pa saj s.p. nima plače.
Ali ima kdo izkušnje s tem?
Lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a vesnak »

sem samostojni podjetnik že dolga leta. sedaj bi s.p. zaprla in bi se drugje zaposlila s 01.01.2009.

ker nimam izkušenj s tem, bi prosila za info kje naj sploh začnem? verjetno na dursu, da jim povem, da zapiram dejavnost - komu naj pa sploh to tam povem?

vso opremo, ki jo imam evidentirano na osnovnih sredstvih bi prodala drugemu s.p. po nekakšni tržni vrednosti + ddv, ker sem zavezanec za ddv in to bi mi ta s.p. tudi plačal.
ali pride v tem primeru tudi poračun za ddv, če odtujim prej kot v petih letih?

to, da moram eventuelne davčne olajšave na račun investicij poračunati, mi je jasno.

kako pa je z odprtimi terjatvami, ki jih bom še imela na dan 31.12.2008 oziroma na dan izdelave obračuna? TRR verjetno pustim odprt dokler ne dobim poplačano vse; kaj pa, če karkoli ne dobim poplačano? kako naj tožim, če pa zaprem s.p.?

ali pa bi bilo smiselno, da pustim s.p. še odprt kot dopolnilno dejavnost ravno za primer izterjatve neplačanih terjatev?
prihodkov sicer ne bi imela nič, imela bi le stroške
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mene pa zanima, kako davčno obravanvati stanje kontov razreda 9 ob zapiranju s.p.?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

razred 9? kot "gospodinjstvo" bi rekla in sicer iz razloga, ker čisti dobiček po obdavčitvi iz dejavnosti se je potem spet obdavčeval v dohodninski napovedi;

še vedno pa imam vprašanje okoli odprtih terjatev, ko zapiraš sp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Malce nelogično je res. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Razred 9 - s.p.-:
- prenos stvarnega premoženja ob pričetku opravljanja dejavnosti
- prenosi premoženja med opravljanjem dejavnosti
- pretoki denarnih sredstev med podjetjem in gospodinjstvom
- prenesi dobiček/izguba in akontacije davka iz dejavnosti
- prenos presežka iz prevrednotenja

Stanja na teh kontih predstavljajo vir tistega premoženja, ki je v podjetju na dan zapiranja dejavnosti (v bistvu zato, da je bilanca stanja v ravnovesju). Po najbolj preprosti varianti, ko je vrednost osnovnih sredstev nič (nima neopisane vrednosti), vrednost terjatev nič, prav tako stanje obveznosti nič - potem je vsa vrednost kapitala na njegovem TRR, kar pomeni, da ta denarna sredstva prenese v gospodinjstvo.
Kolikor pa obstojajo tako osnovna sredstva, terjatve in obveznosti, pa je stanje kapitala vir za kritje premoženja. Osnovna sredstva: v odvisnosti od prenašanja v podjetje bo končna vrednost vplivala na davčno bilanco (če jih pred zapiranjem ne bo prodal). Terjatve: ostanejo v bilanci stanja in preidejo na fizično osebo (podjetnik jih bo terjal kot fizična oseba in bo plačilo prejel na osebni račun - prenos terjatve ne vpliva na davčno bilanco) ... lahko pa se oslabijo, vendar oslabitev ni davčno priznana.

lp
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

vso opremo, ki jo imam evidentirano na osnovnih sredstvih bi prodala drugemu s.p. po nekakšni tržni vrednosti + ddv, ker sem zavezanec za ddv in to bi mi ta s.p. tudi plačal.
ali pride v tem primeru tudi poračun za ddv, če odtujim prej kot v petih letih? ali moram v tem primeru tudi poračunati davčne olajšave iz naslova obračuna davka iz dejavnosti? - v tem primeru bi potem morala eventuelni dobiček od prodaje opreme izločiti?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če osnovna sredstva prodate in obračunate DDV, potem ni spremembe pogojev pri obdavčitvi, zato ni poračuna DDV-ja. Kar se pa tiče koriščenih olajšav za investiranje pri davčnem obračunu, pa osnovnih sredstev ne smete odtujiti pred potekom treh let od obdobja vštevanja v davčni obračun, sicer jih vključite v davčni obračun ob odtujitvi. Vključi se celotna koriščena davčna olajšava.

Dobička od prodaje osnovnih sredstev ne izvzamete iz davčne osnove, ne glede na to ali morate povečati davčno osnovo za koriščeno investijsko olajšavo ali ne.

lp
domhri
Novinec
Novinec

Re: Zapiranje s.p.

Odgovor Napisal/-a domhri »

Pozdravljeni!

Na vem točki sem uredil, da s koncem meseca zaprem popoldanski s.p. Sedaj me zanima kaj vse moram jaz oz. moja računovodkinja še postoriti, da bo zadeva zares zaključena. Obrnil sem se že na davčno, a tam niso tako prijazni, da laično razložijo kako in kaj. Hvala in lep pozdrav!
Odgovori