30 let-pri zadnjem delodajalcu ali skupne del.dobe?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

30 let-pri zadnjem delodajalcu ali skupne del.dobe?

Odgovor Napisal/-a uni »

V novembru delavec dopolni 30 let skupne del.dobe. Ob izplačilu plač v novembru ali decembru smo mu nameravali izplačati jubilejno nagrado.

Vseskozi sem mislila, da pripada delavcu nagrada za 10 in 20 let del.dobe pri zadnjem delodajalcu; za 30 let pa SKUPNE, torej tudi, če je pri zadnjem zaposlen samo 4 leta, preje pa pri npr.10 ostalih.

Sedaj pa UL 94/2008 berem spremebo koletivne pogodbe za trgovino(ki velja tudi za nas), kjer piše ,da so za 10,20 IN 30 let nagrade za del.dobo pri zadnjem delodajalcu, za 40 let pa za skupno, če je bil pri zadnjem vsaj 15 let...

Kaj je sedaj prav-mu jo izplačamo ali ne?

Pa še to: kako se upošteva del.doba pri zadnjem delodajalcu, če je bil pri delodajalcu A najprej 5 let, potem je bil nekaj let zaposlen pri podjetju B, pa spet v A.Se zaposlitev v podjetju A sešteva, ali velja le zadnja?

Hvala za razjasnitev dileme.
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Tukaj bi samo pokomentirala, glede na današnje čase, bo redko kdo od nas pri enem delodajalcu 30 let ali več. Torej lahko sklepam, da si jubilejne nagrade ne smem obetati..če mora biti izpolnjeno 30 let pri enem delodajalcu. Pa mislim, da nisem edina.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

MNanus1, to se tudi jaz strinjam z vami, vendar-zakon je zakon oz.predpis. Če izplačaš jubilejno kljub temu, jer pšo moje to davčno nepriznan strošek.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Uf,nobenega odgovora....Lahko nekdo pove, kako dela? Ali sploh ne izplačujete jubilejnih?Saj zgleda, da jih ne bo treba več...Glede na to, da se službe menjavajo hitro(Vsaj nekateri), pa da je zakon tak.
Lepo prosim za pomoč.
Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ella »

Vem povedati le za naš primer (sicer ne spadamo pod trgovinsko KP): ko sem preverjala, ali se delovna doba pri podjetju A 5 let, potem nekaj let pri B in pet pri A sešteva za A = ja, se.

(Absurd je, da v določilih jasno piše, da se jubilejna izplačuje za "neprekinjeno delovno dobo pri zadnjem delodajalcu" in so nam pri ZDS razložili, da s "neprekinjeno" ni razumeti, da ne sme biti prekinitve vmes. Hja, zdaj se pa znajdi!)
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz bi še vedno tok nujno rabila odgovor za teh 30 let po Kol,.pog.za trgovino-tam piše,da samo pri zadnjem ,šele za 40 let skupne..Kaj je potem nadrejeno-kolektivna,zakon ali Uredba?
Kako naj ravnam?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A mi lahko nekdo ponudi konkretno pomoč- lepo prosim.
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a janjavrt »

Mi imamo podoben primer. Delavec je k nam prišel pred nekaj meseci in bi novembra že moral prejeti jubilejno za 30 let skupne del. dobe. Ker si navedb v naši kolektivni pogodbi (za elektroindustrijo) nisem znala 100% razlagati, sem za pomoč zaprosila ZDS, kjer mi je ga.Slavi Pirš razložila takole:
Vsem tistim, ki so se zaposlili po 1.1.2006 bo prva jubilejna nagrada pripadla šele v letu 2016 (in sicer za 10 let dela pri istem delodajalcu). Za vse tiste, ki so se zaposlili pri nas pred 1.1.06 pa velja po starem, da prejmejo tisto, za katero prej izpolnejo pogoj.
Če bi torej naš delavec pri nas se zaposlil leta 2005, bi mu letos morali izplačati jubilejno za 30 let skupne del.dobe. Ker pa se je pri nas zaposlil letos, je prva jubilejna, ki mu jo moramo izplačati, tista za 10 let dela pri istem delodajalcu (v letu 2018).

Upam, da sem bila razumljiva. Bi pa rada poudarila, da ne vem kako je v drugih kolektivnih pogodbah. Omenjeno velja za KP za elektroindustrijo.
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Glede tega kaj je nadrejeno, je pa (po mojem vedenju in mnenju) takole:
upoštevat je treba kolektivno pogodbo. Davčna Uredba ti pove samo, do kolikšnega zneska zadeve niso obdavčene. Če znesek, ki delavcu pripada po KP presega znesek Uredbe, potem je ta razlika obdavčena. Izplačat pa mu je treba toliko, kot določa KP.
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

...Sedaj pa UL 94/2008 berem spremebo koletivne pogodbe za trgovino(ki velja tudi za nas), kjer piše ,da so za 10,20 IN 30 let nagrade za del.dobo pri zadnjem delodajalcu, za 40 let pa za skupno, če je bil pri zadnjem vsaj 15 let...

Ko berem tale zgornji odstavek v vašem prvem prispevku, mi ni prav nič nejasno. Če je delavec pri vas vsaj 15 let, potem mu letos izplačate jubilejno za 40 let (če ima od prej 25 let del.dobe + 15 pri vas = 40 skupne del. dobe). Ker pa jih ima vaš delavec manj (ima 30 let) mu ne izplačate jubilejne. Če je pri vas deseto leto, potem mu izplačate jubilejno za 10 let pri zadnjem delodajalcu, sicer pa nič. Za 4o let skupne del.dobe mu bo pripadala čez deset let (če jih ima zdaj 30), če bo hkrati izpolnjeval tudi pogoj, da je vsaj 15 let že pri vas.

Ja, jubilejne nagrade postajajo le pobožna želja....
Odgovori