Lepo pozdravljeni!
Sem čisto sveza ustanoviteljica s.p.-ja in se mi je malo zataknilo pri denarju. Za začetek poslovanja morem kupiti opremo v vrednosti cca. 10.000 €. zanima me, ali se ta denar (ustanovni kapital, ki vem da pri s.p. ni potreben) šteje kot dobiček? Če si ga iz osebnega računa položim na poslovni račun in ga zapravim šele januarja 2009?
Imam pa še eno možnost da mi podjetje nakaže ustanovni kapital? Se takrat to šteje kot dobiček? Ali mi sploh lahko neko drugo podjetje nakaže ta denar, brez da izstavim račun (kot neko investicijo ali kaj podobnega), kajti če izstavim račun, se mi avtomatsko števe pod dobiček, kar pa glede na to, da smo konec leta, verjetno ne bi bilo dobro?
Malo je zmedeno napisano, ampak upam, da vseeno razumete kaj me zanima. Hvala vam zaodgovor in lep dan želim?
Maja
"ustanovni kapital" s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
- potrebna denarna sredstva za nakup osnovnih sredstev, ki jih nakažete iz osebnega računa - gospodinjstva na TRR s.p.-ja podjetja, je v poslovnih knjigah s.p.-ja izkazano kot obveznost do gospodinjstva. To pa pomeni, da prejeta denarna sredstva ne gredo v izkaz poslovnega izida (kot prihodek).
- kolikor vam drugo podjetje nakaže sredstva: v tem primeru je to lahko posojilo pravne osebe, za kar sklenete posojilno pogodbo, v kateri definirate podrobno pogoje posojila (obrestna mera, rok vračila, zavarovanje kredita..). Kolikor vam da posojilo povezana oseba, morate paziti na višino obrestne mere (priznana obrestna mera).
- če boste za podjetje, ki vam "posodi" sredstva opravljali storitve (točno določene) ali pa ji boste prodali proizvode: je to lahko tudi prejeti avans za storitve/proizvode, ki jih boste opravili/dokončali v naslednjem letu. Tudi v tem primeru avans ne gre v prihodke s.p.-ja. Če ste zavezanec za DDV pa morate od tako prejetega avansa plačati DDV.
lp
- kolikor vam drugo podjetje nakaže sredstva: v tem primeru je to lahko posojilo pravne osebe, za kar sklenete posojilno pogodbo, v kateri definirate podrobno pogoje posojila (obrestna mera, rok vračila, zavarovanje kredita..). Kolikor vam da posojilo povezana oseba, morate paziti na višino obrestne mere (priznana obrestna mera).
- če boste za podjetje, ki vam "posodi" sredstva opravljali storitve (točno določene) ali pa ji boste prodali proizvode: je to lahko tudi prejeti avans za storitve/proizvode, ki jih boste opravili/dokončali v naslednjem letu. Tudi v tem primeru avans ne gre v prihodke s.p.-ja. Če ste zavezanec za DDV pa morate od tako prejetega avansa plačati DDV.
lp