delovna knjižica po 1.1.2009

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
micka5
Začetnik
Začetnik

delovna knjižica po 1.1.2009

Odgovor Napisal/-a micka5 »

Kaj kdo ve, kako bomo po ukinitvi delovne knjižice ugotovili skupno delovno dobo delavca? (dodatek za delovno dobo pri obračunu plač) Do sedaj smo seštevali delovne dobe pri posameznih delodajalcih, kako bo pa zdaj?
impkm
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a impkm »

To tudi mene zanima.
Baje bodo morali delavci prinesti potrdila iz prejšnjega podjetja o delovni dobi pri njih.
Potem sem nekje brala, da bodo elektronske delovne knjižice ?? :roll:
Stanka
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Kaj bodo pa naredili s.p-ji, ki imajo knjižice pri sebi? A bodo morali kaj vpisati oz. zaključiti s 31.12.2008?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kje se lahko kaj prebere o tem,kaj uradnega?
Vessna
Začetnik
Začetnik
Kraj: Trbovlje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Vessna »

To je objavljeno na strani minstrstva za delo...

OBVESTILO DELAVCEM IN DELODAJALCEM GLEDE DELOVNIH KNJIŽIC PO 1. 1. 2009

V skladu z Zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 103/2007; ZDR-A) s 1. januarjem 2009 prenehajo veljati določbe 224., 225. in 226. člena ZDR - določbe v zvezi z delovnimi knjižicami. Po 1. 1. 2009 torej ne bo več pravne podlage za izdajanje delovnih knjižic in za vpisovanje podatkov v delovne knjižice.

Opozoriti želimo na to, kako ravnati z obstoječimi delovnimi knjižicami, upoštevajoč določilo 91. člena ZDR-A, saj delovne knjižice, izdane do 1. 1. 2009 še vedno ohranjajo lastnost javne listine:

1. Delodajalec obdrži v hrambi delovne knjižice, ki so na dan 1. 1. 2009 pri njem v hrambi, na izrecno zahtevo delavca pa mu jo mora proti podpisu o prejemu izročiti.
2. Delodajalec mora takoj ob prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi delavcu proti potrdilu o prejemu vrniti delovno knjižico.
3. Če delodajalec v 30 dneh po prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ne bo mogel delavcu vročiti delovne knjižice, jo pošlje pristojni upravni enoti po stalnem prebivališču delavca, če je stalno prebivališče neznano, pa jo pošlje upravni enoti, ki je delovno knjižico izdala.
4. Delovne knjižice, izdane do 1. 1. 2009, z veljavnimi vpisi torej ne bodo izgubile dokaznega pomena v postopkih uveljavljanja oziroma uresničevanja pravic, kjer so se (oziroma se še bodo) do navedenega datuma uporabljale.

Državljani bodo lahko po 1. januarju 2009 pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) pridobili izpis o zavarovanjih (izpis obdobij zavarovanja v Republiki Sloveniji po 1. 1. 2009).

Zahtevek za izpis o zavarovanjih bo mogoče vložiti po elektronski pošti ter na območnih enotah ali na centrali ZPIZ. Podrobnejše informacije bodo na voljo na spletnih straneh ZPIZ (www.zpiz.si).
JulijaL
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a JulijaL »

Torej bomo lahko od ZPIZa pridobili podatke o delovni dobi. Prav zanima me, v kakšni obliki bo ta podatek. Ali bo skupno število let, mesecev, dni, ali bo po podjetjih, kjer je delavec delal? Kaj pa obdobja, ko je bil prijavljen na zavodu za zaposlovanje oziroma si je prispevke plačeval sam? Ta čas se ne šteje v delovno dobo in tudi ne v dodatek za delovno dobo pri plači, ampak se to všteva samo v pokojninsko dobo. To bo še zanimivo.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Vessna,
jaz sem zasledila, da se delovne knjižice po 1.1.2009 ne bodo več izdajale. "Stare" - izdane do 31.12.2008 bodo v veljavi, drugače pa se pridobi podatek na ZPIZ-u v elektronski obliki ali osebno na izpostavi oz. območnih enotah.

Glede tega, kako bomo vedeli od kdaj do kdaj je bila oseba nekje zaposlena. Na kariernem sejmu sem na štantu Zavoda za zaposlovanje vprašala in so mi odgovorili, da se bo posamezniku verjelo oziroma bo razvidno iz CV-ja, ki ga priloži prijavi - ponudbi za zaposlitev. Komentirali so s tem, da ko je CV podpisan, posameznik prevzame odgovornost za napisano. Ko pa sem vprašala za npr. osebe, ki tega točno ne vedo oziroma ne znajo podgledati ali nimajo svoje evidence.... pa so samo skomignili z rameni.

LP
Odgovori