Poslovna darila in ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
Poslovna darila in ddv
Nekaj me daje viroza,pa mi nikakor ne gre razmišljanje...
Tudi iskanje po forumu mi nekako ne obrodi sadov,čeprav vem,da je bilo že stokrat govora o tem..pa sem malo pomešala.
Lahko nekdo na kratko razloži oz.potrdi:
1.poslovna darila,kupljena pri večih dobaviteljih,pri vsakem kak artikel, potem "sestavljen<a"darila za posameznega posl.partnerja, v skupnem znesku okrog 60ali 70 eurov.
Ali se ddv od daril(brez logotipa,itak pa to ne igra vloge,ker gre za posl.partnerje, ne širšo množico,kajne?), lahko odbija ali ne?
2.novoletne voščolnice:odbijate ddv ali ne?
3.kaj pa od darilnih vrečk za darila?
Pa brez zamere,ker ne najdem med že objavljenimi razpravami..
Tudi iskanje po forumu mi nekako ne obrodi sadov,čeprav vem,da je bilo že stokrat govora o tem..pa sem malo pomešala.
Lahko nekdo na kratko razloži oz.potrdi:
1.poslovna darila,kupljena pri večih dobaviteljih,pri vsakem kak artikel, potem "sestavljen<a"darila za posameznega posl.partnerja, v skupnem znesku okrog 60ali 70 eurov.
Ali se ddv od daril(brez logotipa,itak pa to ne igra vloge,ker gre za posl.partnerje, ne širšo množico,kajne?), lahko odbija ali ne?
2.novoletne voščolnice:odbijate ddv ali ne?
3.kaj pa od darilnih vrečk za darila?
Pa brez zamere,ker ne najdem med že objavljenimi razpravami..
Mogoče bo kaj v pomoč.
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2429 . lp
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2429 . lp
Darila poslovnim partnerjem, knjižim pod reprezentanco in si odbijam ddv. Razlaga v iksu 10-11/2007 stran 96, citiram:
Med stroške reprezentance od katerih se ne sme odbijati ddv, se štejejo zgolj stroški za pogostitve in zabave na poslovnih srečanjih. Darila poslovnim partnerjem, pa se davčno obravnavajo drugače, če davčni zavezanec nabavi darila manjših vrednosti(do 20 eur), si prizna odbitek ddv in ob podaritvi ne obračuna ddv. Če nabavi darila večjih vrednosti, si sme enako odbiti ddv, ko pa to darilo uporabi za poslovnega partnerja pa mora obračunati ddv od nabavne vrednosti. In še tale razlaga: ob nabavi daril večjih vrednosti ve, da jih bo uporabil v reprezentančne namene, ob nabavi ne odbije ddv in ga ob podaritvi tudi ni dolžan obračunati.
Upam, da vam bo to kaj pomagalo. lp
Med stroške reprezentance od katerih se ne sme odbijati ddv, se štejejo zgolj stroški za pogostitve in zabave na poslovnih srečanjih. Darila poslovnim partnerjem, pa se davčno obravnavajo drugače, če davčni zavezanec nabavi darila manjših vrednosti(do 20 eur), si prizna odbitek ddv in ob podaritvi ne obračuna ddv. Če nabavi darila večjih vrednosti, si sme enako odbiti ddv, ko pa to darilo uporabi za poslovnega partnerja pa mora obračunati ddv od nabavne vrednosti. In še tale razlaga: ob nabavi daril večjih vrednosti ve, da jih bo uporabil v reprezentančne namene, ob nabavi ne odbije ddv in ga ob podaritvi tudi ni dolžan obračunati.
Upam, da vam bo to kaj pomagalo. lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Manus1,hvala.Saj tako sem tudi sama nameravala, vendar sem boilj mirna,če mi nekdo potrdi.Ker če razmišlja človek narobe,lahko še enkrat,in še enkrat...pa bo stalno v isto napačno smer-je fino,če nekdo drug potrdi.
Kaj pa če je darilo za enega partnerja "sestavljeno " iz petih ,šestih malenkosti-potem je merodajna skupna vrednost,kajne?Meja 20 eur pa se šteje znesek brez ddv,kajne?
In tudi stroški tiska na ta darila štejejo v limit 20 eur,kajne?
Pa še glede daril za Dedka mraza bi prosila za pojasnilo.
Pa lepe praznike !
Kaj pa če je darilo za enega partnerja "sestavljeno " iz petih ,šestih malenkosti-potem je merodajna skupna vrednost,kajne?Meja 20 eur pa se šteje znesek brez ddv,kajne?
In tudi stroški tiska na ta darila štejejo v limit 20 eur,kajne?
Pa še glede daril za Dedka mraza bi prosila za pojasnilo.
Pa lepe praznike !
Ja, jaz sem tudi stroške tiska zajela v 20 eur.
Glede daril dedka mraza - sicer nimam takšnega primera, ampak od tega ne bi odbijala ddv-ja.Mislim, pa da je že na to temo odprto nekaj, kjer je g.Slovan odgovarjala.
Lepe praznike tudi vam!
Glede daril dedka mraza - sicer nimam takšnega primera, ampak od tega ne bi odbijala ddv-ja.Mislim, pa da je že na to temo odprto nekaj, kjer je g.Slovan odgovarjala.
Lepe praznike tudi vam!
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je