knjiženje dobropisa dobavitelja materiala

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dknehtl
Začetnik
Začetnik

knjiženje dobropisa dobavitelja materiala

Odgovor Napisal/-a dknehtl »

Lep pozdrav.
Lepo bi prosila izkušene računovodje da mi pomagajo kako poknjižiti dobropis , ki sem ga dobila za vrnjeno blago ,račun sem knjižila na 2200/4000 sedaj ko sem plačala razliko računa mi ostaja odprta razlika za znesek dobropisa .Prosim za pomoč. :sjezen: Hvala :sneodobren:

SREČNO IN USPEŠNO NOVO LETO!
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Račun ste verjetno knjižila v breme 4000 (stroški materiala) in v dobro 2200 ( obveznosti do dobaviteljev). Ko ste delno vrnili materiala, ste od dobavitelja prejeli dobropis , ki ga knjižite storno in sicer v breme konta 4000 in storno v dobro konta 2200 seveda znesek oz. vrednost dobropisa, tako se vam bo zaprla obveznost do dobavitelja. V kolikor ste zavezanci za DDV prav tako z knjiženjem storno v breme konta 160 popravite vstopni DDV. Če niste zavezanci za DDV - knjižite celotno vrednost dobropisa, kot sem vam prej navedla skupaj z DDV. Lp in vse dobro v 2009! TITA
dknehtl
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dknehtl »

Najlepša hvala TITA , prosim če mi lahko še poveste kako pa
knjižim konpenzacijo.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Medsebojne ali verižne kompenzacije knjižite lahko po temeljnici ali po bančnem izpisku. Vsi predlogi morajo v verigi biti podpisani od vseh udeležencev v kompenzaciji (verižna kompenzacija) ali med dvema udeležencema (medsebojna kompenzacija). Če imate sklenjeno kompenzacijo, verjetno imate odprto terjatev na kontu 120 in odprto obveznost na 220 do poslovnih partnerjev, tako, da enostavno zapirate terjatev v dobro konta 120 in obveznost v breme konta 220 po predlagani specifikaciji odprtih računov in v znesku, ki je predlagan za kompenzacijo.
Lp-TITA
Odgovori